Το πρόβλημα της Κίνας είναι και δικό μας;

Το πρόβλημα της Κίνας είναι και δικό μας;

(Φωτ. Χρηματιστήριο του Πεκίνου, χτες. Μπροστά διακρίνεται κάποιος που κοιμάται μπροστά από το ταμπλό των μετοχών.)

Του Κωνσταντίνου Μαριόλη

Πόσο μεγάλο είναι το πρόβλημα της Κίνας και πόσο δικό μας μπορεί να γίνει; Μπορεί ενδεχόμενη συνέχιση της κινεζικής επιβράδυνσης να προκαλέσει επιπτώσεις που θα μας αγγίξουν στην καθημερινότητα και να εμποδίσει επενδυτές να έρθουν στην Ελλάδα ή να... πάει πίσω την ελληνική οικονομία;

Οι τομείς που θα μπορούσε να έχει άμεσες «παρενέργειες» ενδεχόμενη παρατεταμένη επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας είναι, σύμφωνα με αναλυτές, η ισοτιμία του ευρώ, κυρίως με το δολάριο, και η τιμή του πετρελαίου με όλες της τις προεκτάσεις. Όμως οι ίδιοι αναλυτές εμφανίζονται καθησυχαστικοί, τονίζοντας ότι ναι μεν η Κίνα είναι η κινητήρια δύναμη της παγκόσμιας οικονομίας, ωστόσο για να δούμε προβλήματα… made in China στην καθημερινότητα (τιμές τροφίμων και άλλων αγαθών), θα πρέπει η αλλαγή κλίματος να είναι γενικευμένη. Συνιστούν, κατά συνέπεια, ψυχραιμία.

Όταν ο κινεζικός γίγαντας βρυχάται, όλα είναι καλά στις παγκόσμιες αγορές. Ή σχεδόν όλα. Τα κινεζικά εργοστάσια αποτελούν την ατμομηχανή της παγκόσμιας οικονομίας και επηρεάζουν τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις στον κόσμο. Μέτοχοι των οποίων είναι μερικοί από τους ισχυρότερους επενδυτές του πλανήτη. Επίσης, όταν οι 1,4 δισεκατομμύρια Κινέζοι καταναλώνουν κάθε χρόνο και περισσότερα, ο υπόλοιπος πλανήτης «χαμογελάει».

Πανικός

Θέλουμε δεν θέλουμε, λοιπόν, οι επιδόσεις της κινεζικής οικονομίας επηρεάζουν ολόκληρη την υφήλιο. Αυτή η πολυσύνθετη σχέση κινεζικής οικονομίας, πολυεθνικών επιχειρήσεων και επενδυτών αποτελεί σήμερα έναν από τους πιο δύσκολους γρίφους.

Γιατί γεγονότα όπως η χθεσινή απογοήτευση για την κινεζική μεταποίηση κάνουν τους επενδυτές να αποστρέφονται τον κίνδυνο. Και όταν οι επενδυτές μένουν μακριά από το ρίσκο, τότε η ροή των επενδυτικών κεφαλαίων ακολουθεί εντελώς διαφορετική «τροχιά». Τα μετρητά μένουν... στα χέρια των μεγάλων funds και επενδυτικές κινήσεις ματαιώνονται.

Τα στοιχεία που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα για τη δραστηριότητα των κινεζικών εργοστασίων απογοήτευσαν την αγορά και είχαν ως αποτέλεσμα την κατάρρευση του δείκτη CSI (-7%) και την αναστολή διαπραγμάτευσης στο κινεζικό χρηματιστήριο.

Αμέσως επικράτησε πανικός σε ολόκληρο τον κόσμο. Εξέλιξη λογική, αν αναλογιστεί κανείς το «εκτόπισμα» που έχει αποκτήσει η κινεζική οικονομία.

«Η Κίνα είναι μία πολύ μεγάλη οικονομία και ως τέτοια επηρεάζει ολόκληρο τον κόσμο. Ο προβληματισμός για την ανάπτυξη κάνει τους επενδυτές να μειώνουν την έκθεσή τους στο ρίσκο», σημειώνει στο liberal.gr ο κ. Τάκης Ζαμάνης, επικεφαλής trader της Beta Securities. «Η ελληνική οικονομία, ωστόσο, δεν επηρεάζεται άμεσα, καθώς έχει τα δικά της πολύ σημαντικά προβλήματα», προσθέτει.

Ο ίδιος εκτιμά ότι αν κλείσει θετικά η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος και υπάρξει διευθέτηση του χρέους, τότε η ελληνική αγορά μπορεί να κινηθεί ακόμη και σε αντίθετη κατεύθυνση με τις διεθνείς αγορές.

Εμπορεύματα

Ο ασιατικός γίγαντας είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας πρώτων υλών στον κόσμο, άρα κάθε αρνητική εξέλιξη θα έχει αντίκτυπο στα εμπορεύματα και κατά συνέπεια στο παγκόσμιο εμπόριο. Είναι ενδεικτικό ότι τα άσχημα νέα από την Κίνα οδήγησαν σε χαμηλό 2 εβδομάδων την τιμή του χαλκού, ενός μετάλλου που είναι στενά συνδεδεμένο με την… τύχη της κινεζικής οικονομίας.

Επίσης, αρκετοί κλάδοι της οικονομίας στις μεγαλύτερες χώρες του κόσμου βασίζονται στην κατανάλωση των 1,4 δισ. κατοίκων της Κίνας. Και μόνο η μείωση των αμερικανικών εξαγωγών τροφίμων προς την Κίνα θα είχε σοβαρές συνέπειες, αφού τις τελευταίες δύο δεκαετίες η αυξημένη κινεζική ζήτηση συνέβαλε στα αλλεπάλληλα ιστορικά ρεκόρ των αμερικανικών εξαγωγών. Και αν η αμερικανική οικονομία «πονάει», το ντόμινο είναι πολύ πιθανό.

Το πετρέλαιο, του οποίου η τιμή διολισθαίνει τους τελευταίους μήνες, ενισχύθηκε χθες (κυρίως λόγω Σαουδικής Αραβίας) και στη συνέχεια υποχώρησε λόγω της Κίνας, ενώ το δολάριο κινήθηκε... νότια σημειώνοντας απώλειες.

Και όταν υπάρχουν επιπτώσεις στις τιμές των εμπορευμάτων, υπάρχουν επιπτώσεις και για το καλάθι της νοικοκυράς, σε δεύτερο ή ακόμη και τρίτο χρόνο. Ταυτόχρονα, επηρεάζεται η τιμή του πετρελαίου, εξέλιξη που έχει αντίκτυπο τόσο στις τιμές των καυσίμων, όσο και στις τιμές προϊόντων και υπηρεσιών. Για να φτάσουμε ωστόσο εκεί, θα πρέπει να χαλάσει για τα καλά το κλίμα και όχι απλά να καταρρεύσει για μία ημέρα το κινεζικό χρηματιστήριο.