Το πολύ πρόσκαιρο ράλι της στερλίνας

Το πολύ πρόσκαιρο ράλι της στερλίνας

Του Matthew Ryan*

Την περασμένη Πέμπτη η στερλίνα σημείωσε άνοδο ύψους σχεδόν 1% έναντι του δολαρίου, καθώς οι επενδυτές εκτίμησαν τα σχόλια ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με την πιθανότητα λύσης για το Brexit.

Το νόμισμα του Ηνωμένου Βασιλείου τις προηγούμενες εβδομάδες είδε πολλά σκαμπανεβάσματα ως προς την τιμή του, στη σκιά της έλλειψης ουσιωδών ειδήσεων στο μέτωπο του Brexit. Την Πέμπτη έσπασε το φράγμα του 1,22 έναντι του δολαρίου για πρώτη φορά από το τέλος Ιουλίου. Είχε προηγηθεί η συνάντηση της καγκελαρίου της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ με τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, με την καγκελάριο να δηλώνει ότι μπορεί να βρεθεί μια λύση για το backstop έως τις 31 Οκτωβρίου. «Μπορούμε να δουλέψουμε στην κατεύθυνση εξεύρεσης ενός καθεστώτος που θα διατηρήσει την συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής ενώ ταυτόχρονο θα εξασφαλίζει την ακεραιότητα της ενιαίας αγοράς», σημείωσε η κυρία Μέρκελ.

Από την άλλη μεριά, και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν εμφανίστηκε αισιόδοξος αναφορικά με την πιθανότητα συμφωνίας, ανοίγοντας την πόρτα για μια τροπολογία που θα εξασφάλιζε την υποστήριξη της Βουλής των Κοινοτήτων. Μια τέτοια τροπολογία δεν θα αφορούσε επαναδιαπραγμάτευση ολόκληρης της συμφωνίας αποχώρησης, αλλά θα στόχευε στην εξεύρεση λύσης στο backstop της Βορείου Ιρλανδίας μέσα στις επόμενες 30 ημέρες.

Αυτά τα σχόλια είναι, φυσικά, εξαιρετικά ενθαρρυντικά. Ωστόσο, μια τέτοια λύση δεν έχει, ακόμη, παρουσιαστεί. Και μέχρι να παρουσιαστεί, θεωρούμε ότι το ράλι που είδαμε για την στερλίνα μπορεί να αποδειχτεί εξαιρετικά πρόσκαιρο.

* Ο Matthew Ryan είναι Senior Market Analyst της εταιρίας Ebury

** Οι αναλυτές της εταιρίας αναδείχθηκαν από τον Bloomberg στις πρώτες θέσεις των πιο επιτυχημένων για τις προβλέψεις τους για την ισοτιμία ευρώ - δολαρίου και δολαρίου – γουάν για το δεύτερο τρίμηνο του 2019.