Το πετρέλαιο ξεπέρασε τα 50 δολάρια, έπειτα από σχεδόν επτά μήνες

Το πετρέλαιο ξεπέρασε τα 50 δολάρια, έπειτα από σχεδόν επτά μήνες

Οι τιμές του πετρελαίου ξεπέρασαν το 50 δολάρια ανά βαρέλι, για πρώτη φορά μετά από σχεδόν επτά μήνες, καθώς το παγκόσμιο πλεόνασμα που έχει κατακλύσει την αγορά για περίπου δύο χρόνια, έδειξε να περιορίζεται σύμφωνα με το Reuters. 

Συγκεκριμένα, οι τιμές του πετρελαίου πραγματοποίησαν ράλι ανόδου τις τελευταίες εβδομάδες λόγω μια σειράς διαταραχών στην παραγωγή, από τις πυρκαγιές στον Καναδά και τις συνεχιζόμενες αναταραχές σε Νιγηρία και Λιβύη, που είχαν αποτέλεσμα τη μείωση της παραγωγής πετρελαίου σχεδόν κατά 4 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα. 

Σε αυτό το πλαίσιο, λίγο πριν το άνοιγμα της Wall Street, το συμβόλαιο αργού πετρελαίου WTI παραδόσεως Ιουλίου βρίσκεται στα 50 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας άνοδο 0,71%, ενώ το πετρέλαιο τύπου brent παραδόσεως Ιουλίου είναι στα 50,04 δολάρια το βαρέλι.  

«Σίγουρα (τα 50 δολάρια) είναι ένα ψυχολογικό όριο. Υπάρχει μια δυναμική, οι άνθρωποι θα προσπαθήσουν και πιέσουν και πάνω από αυτό», δήλωσε ο Ric Spooner, επικεφαλής αναλυτής αγοράς στην CMC Markets. 

Πηγή της Chevron δήλωσε σήμερα, Πέμπτη, ότι οι δραστηριότητές της στη Νιγηρία έχουν παγώσει λόγω στρατιωτικής επίθεσης, επιδεινώνοντας την κατάσταση που έχει ήδη περιορίσει την παραγωγή κατά εκατοντάδες χιλιάδες βαρέλια.

Παράλληλα, αναμένεται η συνάντηση του Οργανισμού Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών (OPEC) στις 2 Ιουνίου στη Βιέννη, για να συζητηθεί περαιτέρω υποστήριξη της αγοράς πετρελαίου.  

Ωστόσο, η πρόσφατη αύξηση των τιμών του πετρελαίου καθώς και η τριβή μεταξύ βασικών μελών του OPEC, της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν, υποδηλώνει ότι μια συντονισμένη προσπάθεια για τη στήριξη των τιμών είναι αβέβαιη.

«Το ενδεχόμενο πάγωμα της παραγωγής εξακολουθεί να αποτελεί ρίσκο, αλλά πολύ μικρό. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι ότι μετά τη συνάντηση η Σαουδική Αραβία θα αυξήσει την παραγωγή για να ανταποκριθεί στην αυξανόμενη καλοκαιρινή εγχώρια ζήτηση και να διατηρήσει το μερίδιο αγοράς της στην πετρελαϊκή αντιπαράθεση με το Ιράν και το Ιράκ», δήλωσε ο David Hufton, επικεφαλής των brokers της PVM Oil.