Το πετρέλαιο τινάζει στον αέρα τους προϋπολογισμούς

Το πετρέλαιο τινάζει στον αέρα τους προϋπολογισμούς

Σε υψηλά τεσσάρων ετών κινείται πλέον η τιμή του «μαύρου χρυσού», σημαίνοντας συναγερμό στην παγκόσμια οικονομία, ενώ απειλεί να τινάξει στον… αέρα και προϋπολογισμούς – όπως τον ελληνικό – που έχουν συνταχθεί με τιμές πετρελαίου 30% χαμηλότερα!

Μπορεί ο εμπορικός πόλεμος που έχει ξεκινήσει ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ με την Κίνα και άλλες χώρες να μην έχει επηρεάσει τις χρηματιστηριακές αγορές, οι οποίες διατηρούνται στα υψηλά τους, όμως οι ενέργειες κατά του Ιράν οδηγούν το πετρέλαιο σε υψηλά 4ετίας.

Οι μεγαλύτερες πετρελαϊκές εταιρείες χωρών εκτός ΟΠΕΚ αποφάσισαν να μην ενδώσουν στις πιέσεις του Αμερικανού προέδρου και να μην αυξήσουν περαιτέρω τη παραγωγή τους, κάτι που έφερε νέα αύξηση των τιμών.

Κεντρικός λόγος για την εκτόξευση των τιμών του πετρελαίου είναι η απόφαση επαναφοράς των κυρώσεων στον πετρελαϊκό κλάδο του Ιράν εντός Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών, δύο εκατ. βαρέλια ημερήσιας παραγωγής πετρελαίου θα χαθούν λόγω των αμερικανικών κυρώσεων στις εξαγωγές του Ιράν που θα τεθούν σε ισχύ στις 4 Νοεμβρίου.

Οι αγορές εύλογα προεξοφλούν μείωση της προσφοράς, κάτι που οδήγησε τις τιμές του Brent χθες πάνω από τα 82 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αργό των ΗΠΑ ξεπέρασε τα 72 δολάρια το βαρέλι!

Το Brent τερμάτισε χθες στα 81,87 δολάρια ανά βαρέλι, που είναι το υψηλότερο επίπεδο από τις 10 Νοεμβρίου του 2014 (ήτοι τέσσερα χρόνια πίσω). Σήμερα το Brent διαπραγματεύεται στα 81,17 δολάρια, ενώ το αργό WTI στα 72,20 δολάρια.
Αυτό, εκτός των άλλων έχει οδηγήσει τις ενεργειακές μετοχές σε ράλι τόσο στη Wall Street όσο και στην Ευρώπη αλλά και την Ασία.

Απόστολος Σκουμπούρης