Το παραμύθι της τέχνης μας υποδέχεται στη «Σκουφά»

Το παραμύθι της τέχνης μας υποδέχεται στη «Σκουφά»

Ο Κωνσταντίνος Παπαμιχαλόπουλος αφήνει για τις μέρες των γιορτών τον ηρωικό κόσμο του ’21, όπως τον είχε παρουσιάσει στο Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών, και δημιουργεί μια φαντασμαγορία από κοσμαγάπητα παραμύθια. Ο Καρυοθραύστης συναντά τον Γκιούλιβερ κι ο Πινόκιο την Αλίκη στο κόκκινο δωμάτιο της γκαλερί «Σκουφά» όπου φιλοξενείται η τελευταία δουλειά του ζωγράφου.

Αντιστρέφοντας τους όρους της εικονογράφησης, οι ήρωες των παιδικών μας χρόνων ξεπηδούν από τις ιστορίες τους και μπαίνουν ευφάνταστα στο «κάδρο» του Παπαμιχαλόπουλου. Γραμμένα με τον χρωστήρα του καλλιτέχνη, τα πρόσωπα ενός αναγνωρίσιμου σύμπαντος από ταινίες κλασικές και δημοφιλή βιβλία, καλούν και τον πλέον αμύητο θεατή να μετάσχει, με τρόπο δημιουργικό, στο παραμύθι της ζωγραφικής. Να στήσει τη δική του ιστορία σε νέες περιπέτειες.

Γνωστός στο ευρύ κοινό από τα πορτρέτα με τα οποία ντύνει την Athens Review of books, ο δημιουργός δεν ανασύρει πρόσωπα της επίσημης Ιστορίας, ούτε ρίχνει το βλέμμα σε γοητευτικούς πρωταγωνιστές της τέχνης. Αλιεύει ή κατασκευάζει πρόσωπα της μυθοπλασίας προκειμένου να μιλήσει απλά (όπως το παραμύθι) για την ιστορία που τον συνεπαίρνει και υπηρετεί. Είναι σα να απευθύνεται στον Φίλιππο και την Αριάδνη, τα δυο μικρά παιδιά του, και να μοιράζεται μαζί τους – και με το κοινό – την εμπειρία της ζωγραφικής πράξης: μια εικόνα χίλιες λέξεις (και ιστορίες, συμπληρώνουμε εμείς).

Μέσα από τη ζωγραφική του, ο Παπαμιχαλόπουλος παντρεύει το παλαιό με το καινούργιο, το παραδοσιακό με το σύγχρονο: οι επιρροές του είναι ένα μίγμα συνδυασμών από τον κόσμο της επιστημονικής φαντασίας και της τεχνολογίας, την εικονογραφία των κόμικς, των βιντεοπαιχνιδιών και της pop κουλτούρας με την παραδοσιακή Ιαπωνική τέχνη και τη βυζαντινή ζωγραφική. Έτσι, ενώ η ματιά του είναι σύγχρονη, η τεχνική του παραμένει αυστηρά παραδοσιακή: η γραφή του δανείζεται στοιχεία από την Ιαπωνική ζωγραφική ενώ η αυγοτέμπερα και το φύλλο χρυσού που χρησιμοποιεί στο φόντο συνδέονται άρρηκτα με τη βυζαντινή αγιογραφία. Στο ίδιο πνεύμα παρουσιάζονται στην έκθεση γλυπτικές δημιουργίες από μάρμαρο του Leo Caillard. Πρόκειται για δημοφιλείς ήρωες από τον χώρο της επιστημονικής φαντασίας που συμπλέουν απολύτως εναρμονισμένοι με τα πρόσωπα του παραμυθιού.

Τις μέρες αυτές που το αθηναϊκό κέντρο έχει στολιστεί και ο κόσμος – όσο επιτρέπει ο φόβος της πανδημίας - σουλατσάρει με διάθεση εορταστική, είναι μια καλή ευκαιρία να επισκεφθούμε τις αίθουσες τέχνης μαζί με τα παιδιά μας. Το βίωμα αυτής της θέασης δεν έχει μονάχα αξία εκπαιδευτική, αλλά είναι και χρόνος γόνιμος μαζί τους. Το ανέβασμα στον πρώτο όροφο της «Σκουφά» αποζημιώνει μικρούς και μεγάλους.

Κωνσταντίνος Παπαμιχαλόπουλος «Wonderland». Εγκαίνια την Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου, 12:00 – 21:00. Διάρκεια έως 15 Ιανουαρίου 2022. Ώρες λειτουργίας: Δευτ-Τετ: 10:00-15:30, Τρ & Πεμ: 10:00-21:00, Παρ: 10:00-20:00, Σαβ: 10:30-15:30. H γκαλερί θα παραμείνει κλειστεί το Σάββατο 25 Δεκεμβρίου, την Κυριακή 26.12 και το Σάββατο 1η Ιανουαρίου και την Κυριακή 2 Ιανουαρίου 2022. Σκουφά 4, Κολωνάκι.