Το μίνι κραχ στα κρυπτονομίσματα και η συνέχεια

Το μίνι κραχ στα κρυπτονομίσματα και η συνέχεια

Η τιμή του Bitcoin (και των περισσότερων κρυπτονομισμάτων) κατάρρευσε την Δευτέρα. Το δημοφιλέστερο κρυπτονόμισμα, υποχώρησε κατά τουλάχιστον $8.000 στο χαμηλό των $30.468, τουλάχιστον 20% από το επίπεδο των $40.800 της Κυριακής.

Το βράδυ της τιμής το Bitcoin άλλαζε χέρια στα $32.000 έχοντας σημειώσει πτώση 13,70% σε περίοδο 24 ωρών. Στις 8 Ιανουαρίου, το ψηφιακό νόμισμα σημείωνε νέο υψηλό στα $41.962 σε ανοδικό σερί από τον Νοέμβριο.

Αξίζει να σημειώσουμε πως την τελευταία ημέρα του 2020 είχε κλείσει στο επίπεδο των $29.000, οπότε το Bitcoin συνεχίζει να σημειώνει σημαντική άνοδο κατά το 2021. Η συνολική υποχώρηση από το μέγιστο υψηλό είναι 21,8%.

Σύμφωνα με δεδομένα της Crypto Quant, σημαντικό ρόλο στην πτώση είχαν οι miners, οι οποίοι αποφάσισαν να πωλήσουν τα αποθεματικά τους αλλά και οι θέσεις με υψηλή μόχλευση. Σημειώνουμε ότι η πώληση κρυπτονομισμάτων από τους miners ήταν η μεγαλύτερη που έχει σημειωθεί από τον Ιούλιο του 2019. Αντίστοιχα πανικός δημιουργήθηκε και από επενδυτές που χρησιμοποιούν το ανταλλακτήριο Coinbase, με μια συναλλαγή μόλις 180 Bitcoin να είναι υπεύθυνη για την υποχώρηση του κρυπτονομίσματος κατά $1.200.

Τα δύο σενάρια για τη συνέχεια

Οι περισσότεροι επενδυτές ανέμεναν την διόρθωση και δεν δημιούργησε ανησυχία - τουλάχιστον σε όσους είναι συνηθισμένοι με την μεταβλητότητα των κρυπτονομισμάτων. Ακόμα και σε bear market, το Bitcoin έχει θέσει πολύ ισχυρά θεμέλια στο επίπεδο των $25.000.

Δύο πιθανά σενάρια: Εάν η τιμή παραμείνει στο επίπεδο των $30.000 - πιθανώς να δούμε σύντομα αντίστοιχα υψηλά καθώς η προσφορά είναι περιορισμένη (ειδικά εάν έχουν πωλήσει οι miners τα αποθεματικά τους. Υποχώρηση στο επίπεδο των $20.000 (λιγότερο πιθανό σενάριο καθώς υπάρχει ισχυρή αγοραστική δύναμη από θεσμικούς επενδυτές. Οπότε χαμηλό θα θέσουμε το επίπεδο των $22.000-$23.000.

Η μόχλευση και το ντόμινο πωλήσεων

Θέσεις futures συνολικής αξία $2,7 δισ. ρευστοποιήθηκαν τις τελευταίες 24 ώρες. Αυτό συμβαίνει καθώς οι επενδυτές δανείζονται κεφάλαιο για να μπορούν να επενδύσουν με υψηλότερες θέσεις. Πολλά ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων προσφέρουν μόχλευση που αγγίζει 100 φορές του αρχικού κεφαλαίου. Η απόρροια των θέσεων με υψηλή μόχλευση είναι ότι ακόμα και μικρές διακυμάνσεις στις αγορές μπορούν να οδηγήσουν την θέση σε ρευστοποίηση, δηλαδή χάνοντας το αρχικό κεφάλαιο.

Για παράδειγμα ένας επενδυτές χρησιμοποιήσει μόχλευση 10 φορές το αρχικό κεφάλαιο για να αγοράσει Bitcoin στα $40.000, εάν η τιμή υποχωρήσει στα $36.000 η θέση του θα ρευστοποιηθεί.

Αυτό δεν επηρεάζει μόνο τους επενδυτές αλλά και την αγορά δημιουργώντας ντόμινο πωλήσεων από την πώληση των ανοιχτών θέσεων.

Αντίστοιχα, ιδιαίτερη ανησυχία έχει προκληθεί στους επενδυτές και για το κατά πόσο το stablecoin Tether, που αποτελεί το πιο δημοφιλή trading pair με τα περισσότερα κρυπτονομίσματα, έχει πλήρη αποθεματικά. Προς το παρόν $24.6 δις κυκλοφορούν και πολλοί αναρωτιούνται εάν υπάρχουν αυτά τα αποθεματικά ή όχι. Ο συνιδρυτής της εταιρείας δήλωσε πως το Tether έχει πλήρη αποθεματικά - τελεία. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στην τράπεζα Deltec Bank στις Μπαχάμες. Το 2019, η εταιρεία είχε αναγκαστεί να δηλώσει πως τα αποθεματικά της είναι στο 74% των κρυπτονομισμάτων σε κυκλοφορία, καθώς είχαν δεσμευτεί από τις αρχές σε ελέγχους για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Για πιθανές λογιστικές αλχημείες του Tether είχαμε αναφερθεί στο παρελθόν, ενώ από το 2018 υπήρχαν αμφιβολίες για το πως το Tether μπορεί να επηρεάζει την τιμή διαπραγμάτευσης του Bitcoin

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.