To μεγάλο στοίχημα στα πολύτιμα μέταλλα - Γιατι θα λάμψει το ασήμι το 2021

To μεγάλο στοίχημα στα πολύτιμα μέταλλα - Γιατι θα λάμψει το ασήμι το 2021

Μετά από ισχυρές αποδόσεις το 2020 τα πολύτιμα μέταλλα θα συνεχίσουν την ανοδική τους πορεία και την νέα χρονιά, εκτιμούν οι εενδυτικοί οίκοι με το ασήμι να ξεχωρίζει και τους αναλυτές πιο επιφυλακτικούς για τις προοπτικές του χρυσού καθώς οι οικονομίες θα ανακάμπτουν από το χτύπημα της πανδημίας του κορονοϊού.

Η υγειονομική κρίση της πανδημίας COVID-19 έστρεψε τους επενδυτές προς αποθεματοποίηση πολύτιμων μετάλλων για την προστασία της περιουσίας τους.

Η τάση αυτή, σε συνδυασμό με τη συρρίκνωση της προσφοράς, οδήγησε τις τιμές του χρυσού και του παλλάδιου σε άνοδο πάνω από 20% την χρονιά που πέρασε με το ασήμι να εκτοξεύεται 47% και την πλατίνα να κερδίζει 10%.

Αρκετοί αναλυτές προβλέπουν συνέχεια της ανοδικής τάσης φέτος, με τον χρυσό και την πλατίνα να ενισχύονται σε νέα επίπεδα ρεκόρ και το ασήμι να υπεραποδίδιει, ξεχωρίζοντας με υψηλότερες αποδόσεις.

Με τον παραδοσιακό του ρόλο ως ασφαλής λιμένας, ο χρυσός ξεκίνησε την ανοδική του πορεία όταν ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης άρχισε να επιβραδύνεται το 2019. Η πανδημία επιτάχυνε την κούρσα του που τον περασμένο Αύγουστο οδήγησε την τιμή του στα $2.072 ανά ουγγιά, πριν διορθώσει στη συνέχεια προς τα $1.780 μονάδες τον Νοέμβριο του 2020. Εκτοτε και με σημείο αναφοράς τη χθεσινή ημέρα διόρθωσης των αμερικανικών αγορών, η τιμή του πολύτιμου μετάλου έχει επιστρέψει πάνω από τα 1940 δολάρια.

Μπορεί η ζήτηση για φυσικό χρυσό να χτυπήθηκε καθώς η πανδημία επέβαλλε πολλά lockdown, όμως η επενδυτική ζήτηση για το πολύτιμο μέταλλο απογειώθηκε.

Αυτό φάνηκε και από το μεγαλύτερο ETF του κόσμου που επενδύει σε χρυσό, το SPDR Gold Trust, που σημείωσε τα υψηλότερα ετήσια κέρδη από το 2019 πέρυσι, περίπου 30%.

Με την εμφάνιση των εμβολίων κατά της νόσου COVID-19 η τιμή του χρυσού άρχισε να υποχωρεί προς τα $1.900 ανά ουγγιά. Η προεξόφληση των μαζικών εμβολιασμών ενθάρρυνε τους επενδυτές που άρχισαν να περιορίζουν τις αγορές χρυσού και να στρέφονται προς άλλες αξίες που αποδίδουν σε φάσεις οικονομικής ανάπτυξης.

Αυτό δεν σημαίνει οτι οι προοπτικές του χρυσού πλέον είναι αρνητικές. Με τον δανεισμό των κυβερνήσεων να εκτοξεύεται, τα πραγματικά επιτόκια των ομολόγων σε αρνητικά επίπεδα και την απειλή του πληθωρισμού να ελλοχεύει, όλοι παράγοντες που ενισχύουν τον χρυσό, η πορεία του το 2021 αναμένεται οτι θα είναι ανοδική, με τα κέρδη να πιθανολογούνται στην περιοχή του 20%.

Το ασήμι, ένας παρόμοιος ασφαλής λιμένας όπως ο χρυσός αλλά παράλληλα και μέταλλο που χρησιμοποιείται στη βιομηχανία, σκαρφάλωσε από τα $18 ανά ουγγιά τον Ιανουάριο του 2020 σχεδόν στα $30 τον Αύγουστο πριν η τιμή του υποχωρήσει στην περιοχή των $25.

Σύμφωνα με τους αναλυτές των επενδυτικών οίκων, το ασήμι με τον διπλό του ρόλο και τη μεγαλύτερη μεταβλητότητα του, προβλέπεται να ενισχύεται περισσότερο από τον χρυσό καθώς οι οικονομίες θα ανακάμπτουν φέτος.

Οι παίκτες στην αγορά των εμπορευμάτων παρακολουθούν στενά και τον λόγο χρυσού/αργυρού (gold/silver ratio) που έσπασε ρεκόρ τον Μάρτιο του 2020 πάνω από το 120 και πρόσφατα βρίσκεται στην περιοχή του 71,5.

Πέρυσι οι επενδυτές απορρόφησαν το πλεόνασμα πλατίνας που επίσης έχει βιομηχανικές χρήσεις όπως στους καταλύτες αυτοκινήτων για την μείωση της ρύπανσης.

Φέτος όμως δεν αναμένεται να το επαναλάβουν καθώς η προσφορά που επλήγη από την πανδημία αναμένεται να ανακάμψει. Αυτό θα συγκρατήσει την τιμή του μετάλλου.

Το παλλάδιο, τα τρία τέταρτα της προσφοράς του οποίου απορροφάται από τις αυτοκινητοβιομηχανίες, δεν διακρίνεται ως επενδυτική επιλογή κατά τους αναλυτές.

Ωστόσο, η μειωμένη προσφορά οδήγησε τις τιμές στα $2.875 ανά ουγγιά τον Φεβρουάριο και οι αναλυτές εκτιμούν οτι η σχετική έλλειψη του θα συνεχιστεί και φέτος καθώς οι οικονομίες και η αυτοκινητοβιομηχανία θα ανακάμπτουν.