Το «γκρέμισμα» -12% της ΔΕΗ έφερε πτωτικό κλείσιμο στο Χ.Α.

Το «γκρέμισμα» -12% της ΔΕΗ έφερε πτωτικό κλείσιμο στο Χ.Α.

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Με τους αμερικανικούς δείκτες να προσεγγίζουν – μετά από πολλούς μήνες – ξανά τα ιστορικά υψηλά τους, πιστοποιώντας ότι ξεπέρασαν σχεδόν όλη την κρίση του τελευταίου 7μήνου, αρχής γενομένης από τις αρχές Οκτωβρίου 2018 όταν και ξέσπασε η εμπορική διαμάχη ΗΠΑ και Κίνας, οι διεθνείς αγορές κινήθηκαν σε ήπιους ρυθμούς και μικρές μεταβολές στη σημερινή συνεδρίαση.

Άλλωστε, παραδοσιακά η εβδομάδα ανάμεσα στο Πάσχα Καθολικών και Ορθοδόξων είναι η πλέον ήρεμη της χρονιάς για τις παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές αλλά και το ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο, παρ'' όλα αυτά και λόγω ανακοινώσεων αποτελεσμάτων, βρήκε αφορμές για αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων.

Κυρίαρχη εξέλιξη που οριοθέτησε το κλίμα σήμερα στο ελληνικό χρηματιστήριο ήταν οι εξαιρετικά αρνητικές ανακοινώσεις αποτελεσμάτων της ΔΕΗ, με την Επιχείρηση να καταγράφει ζημιές μετά από φόρους ύψους 542 εκατ. ευρώ το 2018, έναντι κερδών 127 εκατ. ευρώ στη χρήση του 2017.

Πρόκειται για τα χειρότερα αποτελέσματα στην ιστορία της Επιχείρησης, με τον προβληματισμό και την ανησυχία να εντείνονται, δεδομένου ότι παρά τις προσπάθειες, αδυνατεί να βρει ουσιαστικές λύσεις για την αντιμετώπιση των μεγάλων και κομβικών θεμάτων που έχει να αντιμετωπίσει.

Μέσα σ'' αυτό το κλίμα, η μετοχή της ΔΕΗ δέχτηκε ισχυρές πιέσεις εξ αρχής της ημέρας ενώ με την πάροδο της συνεδρίασης η πτώση κλιμακώνονταν με τον τίτλο να φτάνει να υποχωρεί έως και 13%. Τελικώς, η ΔΕΗ έκλεισε στα 1,5840 ευρώ με πτώση – συντριβή -11,75%, ενώ διακινήθηκε όγκος 1,67 εκατ. μετοχών. H κεφαλαιοποίηση της Επιχείρησης κατήλθε στα 367 εκατ. ευρώ.

Η μεγάλη υποχώρηση της ΔΕΗ χάλασε γενικότερα το κλίμα στην αγορά, δεδομένου ότι αρχικώς υπήρχαν διαθέσεις νέας ανοδικής κίνησης, με το Γενικό Δείκτη να κινείται σταθερά πάνω από τις 780 μονάδες και πάντα σε υψηλά 10μήνου.

Τελικώς, ο Γ.Δ. έκλεισε στις 776,40 μονάδες με μικρές απώλειες 0,26% και πολύ κοντά στο χαμηλό ημέρας που ήταν στις 776,22 μονάδες, ενώ το υψηλό ημέρας ήταν στις 785,31 μονάδες, μισή ώρα μετά την έναρξη της συνεδρίασης.

Η αξία συναλλαγών – για Μεγάλη Εβδομάδα – δεν ήταν ευκαταφρόνητη καθώς έφτασε στα 52,30 εκατ. ευρώ, με τα 4 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ενώ στις τράπεζες διακινήθηκαν 21,2 εκατ. ευρώ. Από εκεί και πέρα, ο FTSE 25 έκλεισε στις 2.005,28 μονάδες με οριακή άνοδο 0,23%, ο Mid Cap έκλεισε στις 1.199,47 μονάδες με πτώση 0,79%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε οριακά κατά 0,13% με κλείσιμο στις 651,45 μονάδες.

Στις τράπεζες, η τελική εικόνα ήταν μεικτή παρ'' ότι αρχικά υπήρχαν ισχυρά κέρδη. Η Πειραιώς ενισχύθηκε κατά 4,21% και η Εθνική +0,74%, ενώ πτώση είχαν οι Alpha Bank και Eurobank. Στον ευρύτερο Large Cap ισχυρή στήριξη έδωσε το +2,76% της Coca Cola HBC, ενώ θετικά έκλεισαν και οι ΟΠΑΠ, ΕΛΠΕ, Τέρνα Ενεργειακή και ΟΛΠ.

Στον αντίποδα, πιέσεις άνω του 3% δέχτηκε η Viohalco, άνω του 2% υποχώρησαν οι Ελλάκτωρ, ΑΔΜΗΕ και Fourlis, ενώ πλέον του 1% έχασαν οι Jumbo, Grivalia Properties, Aegean Airlines, EXAE, ΓΕΚ Τέρνα και Lamda Development.

Στο χώρο του Mid Cap ξεχώρισε η Κέκροπας με άνοδο +6,79%, ενώ άνω του 1% ενισχύθηκαν οι Κρι Κρι, AVAX και Intralot. Στον αντίποδα, πιέστηκαν μετοχές όπως MIG (-5,34%), Intrakat, Attica Bank, Τεχνική Ολυμπιακή, Πλαστικά Θράκης, Πετρόπουλος και Νηρέας.

Στην ευρύτερη αγορά, κάποια κινητικότητα καταγράφηκε σε τίτλους όπως Trastor, Medicon, Ευρωπαϊκή Πίστη, Εβροφάρμα, Χαϊδεμένος, Quality & Reliability, Φιερατέξ, ΑΝΕΚ, Περσέας και Σελόντα. Στο σύνολο του Χ.Α. 46 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 58 που υποχώρησαν.