Το ισχυρό ευρώ ασκεί πιέσεις στην κερδοφορία των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων

Το ισχυρό ευρώ ασκεί πιέσεις στην κερδοφορία των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων

Σαφώς μικρότερο σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο είναι το ποσοστό των μεγάλων ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, που ξεπέρασαν τις προβλέψεις των αναλυτών όσον αφορά στην κερδοφορία τους το διάστημα Απριλίου-Ιουνίου. Η εικόνα αυτή, σύμφωνα με τους αναλυτές αντανακλά σε μεγάλο βαθμό την επίπτωση που έχει το ισχυρό ευρώ στην επιχειρηματική δραστηριότητα και κυρίως στις εξαγωγές, για την ώρα όμως δεν φαίνεται να έχει αρνητικές συνέπειες στα χρηματιστήρια και την πορεία των μετοχών τους.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει σχετική ανάλυση του Bloomberg, από το 44% του συνόλου των επιχειρήσεων οι οποίες συμμετέχουν στη διαμόρφωση του δείκτη Stoxx Europe 600 και έχουν δημοσιοποιήσει μέχρι στιγμής τα αποτελέσματά τους για το δεύτερο τρίμηνο, η κερδοφορία του 56% ξεπέρασε τις εκτιμήσεις, έναντι 66% το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Έτσι, με βάση τα νεότερα δεδομένα, η μέση κερδοφορία στην Ευρώπη αναμένεται φέτος να αυξηθεί κατά 13%, έναντι 14% που ενέμενε η πλειοψηφία των αναλυτών στις αρχές Ιουνίου. Στην περίπτωση δε που αφαιρεθεί η επίπτωση του κλάδου της ενέργειας, που έχει αποτελέσει φέτος «ατμομηχανή» στην Ευρώπη, τότε η αύξηση της κερδοφορίας μειώνεται στο 7%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την ίδια στιγμή, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, το 78% των επιχειρήσεων του S&P 500 είδε την κερδοφορία του να κινείται πάνω από τις προσδοκίες των αναλυτών, με το σύνολο των κλάδων μα καταγράφει θετικά αποτελέσματα στο δεύτερο τρίμηνο.

Πάντως, όσον αφορά στις χρηματιστηριακές αγορές, ο δείκτης Stoxx 600 βρίσκεται σε επίπεδα κατά 5% υψηλότερα σε σύγκριση με τις αρχές του 2017 -έστω και αν έχει υποχωρήσει κατά 5% έναντι των υψηλών του έτους, τον Μάιο. Όσο για τους επενδυτές, έχουν προχωρήσει φέτος σε αγορές μετοχών αξίας 71 δις. ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι έχουν σχεδόν «ισοφαρίσει» τις πωλήσεις του περασμένου έτους.

Φωτογραφία: SOOC