Το φιάσκο των Cryptopunks και η εισβολή στην Ουκρανία

Το φιάσκο των Cryptopunks και η εισβολή στην Ουκρανία

Νέα Υόρκη, απόγευμα Τετάρτης 23 Φλεβάρη. Στα γραφεία του Sotheby’s επικρατεί αναβρασμός. Ο λαχνός της επικείμενη πώλησης είναι μόλις ένας, αλλά οι άνθρωποι του οίκου σχεδιάζουν να γράψουν ιστορία. Πρόκειται για μία παρτίδα από 104 CryptoPunks, που εκτιμούν ότι θα πωληθεί από 20 έως 30 εκατομμύρια δολάρια.

Η εκδήλωση είναι προγραμματισμένη για τις 7 μ.μ. και η αίθουσα έχει γεμίσει από νωρίς. Το πιο σημαντικό είναι ότι κόσμος παρακολουθεί ζωντανά από τις Η.Π.Α. και το εξωτερικό, με σχεδόν 500 άτομα συντονισμένα στο YouTube. Η προσφορά ανοίγματος ορίζεται στα 14 εκατομμύρια δολάρια. Ο αγοραστής μπορεί να αποκτήσει τη σειρά των CryptoPunks με δολάρια, Ether ή Bitcoin.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο οίκος επιχειρεί τέτοια πώληση. Τον Ιούνιο είχε βγάλει στο σφυρί το CryptoPunk #7523 για 11,8 εκατομμύρια δολάρια και τον Σεπτέμβριο μια συλλογή από 101 Bored Apes για 24,4 εκατ. δολάρια. Τον τελευταίο χρόνο έχει τζιράρει περισσότερα από 100 εκατομμύρια δολάρια σε πωλήσεις NFT από τότε που η αγορά τους έγινε χρυσοφόρα. Είναι, όμως, μία από τις μεγαλύτερες ομάδες CryptoPunk η οποία προσφέρεται πακέτο σε έναν και μόνο αγοραστή.

«Punk It!» τιτλοφορήθηκε η δημοπρασία και κάπως έτσι εξελίχθηκαν τα πράγματα. Γύρω στις 7:25 μ.μ., με εμφανή την αμηχανία στο κοινό που περίμενε ν’ ακολουθήσει το καθιερωμένο πάρτι, ο Sotheby's βγάζει μια λιτή ανακοίνωση: «μετά από συζήτηση με τον πωλητή, το έργο αποσύρεται». Ο δε πωλητής που δεν είναι γνωστό το όνομά του κι ακούει στο ψευδώνυμο «0x650d» δημοσίευσε στο Twitter: «nvm, decided to hodl».

Τι προκάλεσε το «κράτημα» των Punks την τελευταία κυριολεκτικά στιγμή; Συνήθως οι παρτίδες αποσύρονται με αυτόν τον τρόπο όταν δεν υπάρχει το αναμενόμενο ενδιαφέρον. Είναι μια στρατηγική για να αποφευχθεί η «έκθεση» του έργου σε πολύ χαμηλές προσφορές που μπορούν να «κάψουν», όχι απλώς τον λαχνό, αλλά συνολικά το προσφερόμενο είδος (στη συγκεκριμένη περίπτωση τα Cryptopunks).

Γράφτηκε κάπου ότι η ανάφλεξη στην Ουκρανία πυροδότησε αλυσιδωτές αντιδράσεις που δεν άφησε ανεπηρέαστη ούτε την αγορά της Crypto art. Δύσκολο να το πιστέψουμε. Η εισβολή στη χώρα ξεκίνησε ξημερώματα της Πέμπτης, που σημαίνει ακολούθησε – έστω λίγες ώρες μετά – την προγραμματισμένη δημοπρασία. Και βέβαια, αν όλη η ιστορία με το ουκρανικό ζήτημα που συζητιέται τις τελευταίες δέκα ημέρες, επηρέαζε με οποιοδήποτε τρόπο τη διαδικασία, δεν θα περίμενε ο Sotheby’s τελευταία ώρα για να αποσύρει την παρτίδα.

Το φιάσκο, όμως, της πώλησης – διότι περί αυτού πρόκειται - είναι βέβαιο ότι θα έχει συνέπειες στην ταχύτατα εξελισσόμενη αγορά των Cryptopunks. Θα περάσει καιρός μάλλον ώσπου να ξαναδούμε την παρτίδα με τα 104 Punks, ενώ η επόμενη δημοπρασία του είδους θα είναι «βαρόμετρο» για την εν λόγω αγορά.