ΓΔ: 897,01 -13,20 (-1,45 %)

Τζίρος: 251,67 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 2015η
Σάββατο, 8 Μαΐου 2021

ΓΔ: 897,01 -13,20 (-1,45 %)

Τζίρος: 251,67 εκατ. €   RT

Το έξυπνο χρήμα αγοράζει Ελλάδα αθόρυβα και μεθοδικά

Το έξυπνο χρήμα αγοράζει Ελλάδα αθόρυβα και μεθοδικά

Καιρό είχαν να πάρουν φωτιά τα τηλέφωνα των χρηματιστηριακών εταιρειών και να δούμε μια τόσο μεγάλη κινητικότητα σχεδόν σε κάθε μέτωπο που αφορά τις επενδύσεις.

Η χθεσινή επιτυχία του ΟΔΔΗΧ με την υπερδεκαπλάσια κάλυψη της ελληνικής 30ετίας με κουπόνι που πριν μερικά χρόνια αντιστοιχούσε σε απόδοση έντοκου γραμματίου τριών μηνών κάθε άλλο παρά τυχαία είναι.

Η μεγάλη υπερκάλυψη έρχεται λίγες μέρες μετά τη σημαντική υπερκάλυψη του 5ετούς ομολόγου της ΔΕΗ το οποίο απευθύνθηκε κυρίως σε διεθνείς επενδυτές και το οποίο έτυχε και θετικής υποδοχής κατά τις πρώτες ημέρες της διαπραγμάτευσης του στη δευτερογενή αγορά.

Μια ακόμη έκδοση ομολόγου από τη Motor Oil ύψους 200 εκατ. ευρώ βρίσκεται σε εξέλιξη και δείχνει να βρίσκει σημαντική απήχηση, ενώ είχε προηγηθεί η έκδοση της Alpha Bank με το ομόλογο μειωμένης εξασφάλισης ύψους 500 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Πειραιώς και ο τρόπος διεκπεραίωσης της έδωσε τροφή για διαφορετικά σενάρια ως προς την τιμή στην οποία θα γίνει η αύξηση. Το κίνητρο συμμετοχής δεν είναι αμελητέο αφού όλοι οι επενδυτές που θα συμμετάσχουν, ιδιώτες και θεσμικοί, θα εκκινήσουν πρακτικά από την ίδια βάση. Η Τράπεζα Πειραιώς φαίνεται να παίζει το δικό της «all-in» σε ένα άκρως απαιτητικό πλάνο κεφαλαιακής αναδιάρθρωσης δίνοντας τέλος σε μια αναμονή ετών.

Το μεγάλο στοίχημα εδώ είναι η συμμετοχή των ξένων επενδυτών και δη εκείνων που θα λειτουργήσουν επενδυτικά και λιγότερο τυχοδιωκτικά όπως στο παρελθόν έχει παρατηρηθεί. Την ίδια στιγμή η αύξηση κεφαλαίου της Πειραιώς μηδενίζει την πιθανότητα να υπάρξουν αναταράξεις από τα τεστ αντοχής το προσεχή Ιούλιο βελτιώνοντας την οπτική για το εγχώριο τραπεζικό σύστημα.

Η υπόθεση της Ελλάκτωρ παρά τις όποιες μετοχικές ανακατατάξεις φαίνεται ότι θα διατηρήσει τον όμιλο σε πρωταγωνιστική θέση στο κλάδο. Η κεφαλαιακή ένεση αφενός υποστηρίζει στην αποφυγή δυσάρεστων καταστάσεων με τραπεζικά απόνερα αφετέρου αναμένεται να προσελκύσει επενδυτικό ενδιαφέρον πέρα από τον χρηματοοικονομικό χώρο.

Ενδιαφέρον τέλος είχαμε και στη διάθεση μετοχών της Jumbo που πραγματοποιήθηκε χθες. Το βιβλίο άνοιξε και έκλεισε σε επτά λεπτά απορροφώντας προσφορά μετοχών αξίας 76 εκατ. ευρώ.

Αθόρυβα και μεθοδικά χτίζονται θέσεις από νέο χρήμα που επιστρέφει στην Ελλάδα.

Τα καλά νέα ακόμα δεν έχουν έρθει, βλέπουμε μόνο το ενδιαφέρον από κάποιους πρόθυμους επενδυτές που φαίνεται να έχουν πειστεί από το στόρι συγκεκριμένων κλάδων. 

Η πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας απέχει ακόμα από την επενδυτική βαθμίδα, το χρηματιστήριο συγκαταλέγεται στις αναδυόμενες αγορές και η συμμετοχή των εταιρειών σε δείκτες αναφοράς που ακολουθούν κεφάλαια σημαντικού βεληνεκούς είναι αστεία.

Βρισκόμαστε ακόμα στην αρχή.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.