Το ευρώ ολοταχώς για το 1 προς 1 με το δολάριο

Το ευρώ ολοταχώς για το 1 προς 1 με το δολάριο

Το ευρώ κοντεύει να φθάσει στην απόλυτη ισοτιμία με το δολάριο ΗΠΑ, καθώς η κρίση ενεργειακού εφοδιασμού της ευρωζώνης και τα άσχημα νέα από τα οικονομικά στοιχεία συνεχίζουν να υποβαθμίζουν το κοινό νόμισμα, το οποίο παραμένει σε χαμηλά 20ετίας.

Το ευρώ πριν από λίγο διαπραγματευόταν 0,3% χαμηλότερα στα 1.0007 δολάρια.

Οι φόβοι για ύφεση έχουν αυξηθεί τις τελευταίες εβδομάδες λόγω της αυξανόμενης αβεβαιότητας σχετικά με τον ενεργειακό εφοδιασμό της Ευρώπης, με τη Ρωσία να απειλεί να μειώσει περαιτέρω τις ροές φυσικού αερίου προς τη Γερμανία και την ευρύτερη ήπειρο.

Η προοπτική μιας πιο έντονης οικονομικής επιβράδυνσης έχει επίσης θέσει υπό αμφισβήτηση εάν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα είναι σε θέση να συσφίξει τη νομισματική πολιτική αρκετά επιθετικά ώστε να χαλιναγωγήσει τον πληθωρισμό-ρεκόρ χωρίς να μεγαλώσει τον αντίκτυπο στην οικονομία.

«Είναι ένα βασικό και προφανές ψυχολογικό επίπεδο που απειλείται», δήλωσε ο επικεφαλής στρατηγικής του CIBC Capital Market, στο CNBC.

Ο ίδιος εκτιμά ότι η προοπτική να πέσει το ευρώ κάτω από αυτό το επίπεδο αποτελεί αντανάκλαση των αυξανόμενων φόβων ύφεσης σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ. Έρχεται εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών για την προοπτική μόνιμης περικοπής του ρωσικού φυσικού αερίου και του βραδύτερου ρυθμού σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ σε σύγκριση με άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες.

«Αναμένουμε ότι το ευρώ θα κινηθεί προς την ισοτιμία και ίσως κάτω από αυτή, δεδομένης της αποκλίνουσας στάσης μεταξύ της Fed και της ΕΚΤ», εκτιμά σε ανάλυσή της η Jefferies. 

Το δολάριο σκαρφάλωσε σε υψηλό 24 ετών έναντι του γεν τη Δευτέρα, μετά τις εκλογές του κυβερνώντος συντηρητικού συνασπισμού της Ιαπωνίας που έδειξαν ότι δεν υπάρχει αλλαγή στις χαλαρές νομισματικές πολιτικές. 

Σήμερα, η ισοτιμία του δολαρίου υποχωρεί σε ποσοστό 0,12% έναντι του ιαπωνικού νομίσματος και διαμορφώνεται στα 137,2500 γεν.

Εντωμεταξύ, αυτή την εβδομάδα, οι αμερικανικές αρχές θα ανακοινώσουν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό, μια εξέλιξη που αναμένεται να καθορίσει σε μεγάλο βαθμό το εύρος αύξησης των επιτοκίων της Federal Reserve για τον Ιούλιο.