Ισχυρή πτώση – διόρθωση στο Χρηματιστήριο

Ισχυρή πτώση – διόρθωση στο Χρηματιστήριο

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Κλιμακώθηκαν οι πιέσεις στο ελληνικό χρηματιστήριο μετά το μεσημέρι, όπου με αιχμή τις τράπεζες λαμβάνουν χώρα ρευστοποιήσεις, που έχουν οδηγήσει το Γενικό Δείκτη κάτω και από τη ζώνη των 870 μονάδων.

Η ελληνική αγορά την περασμένη εβδομάδα είχε δείξει ανθεκτικότητα στην πτώση των ξένων αγορών χάνοντας μόλις 0,63%, «ποντάροντας» στην αναβάθμιση από τον οίκο Fitch που όμως δεν ήρθε, οπότε σήμερα εύλογα η αγορά «λύνει» τις αναστολές της και συμβαδίζει με το διεθνές κλίμα.

Πλέον ο Γ.Δ. έχει κατέλθει στις 863 μονάδες με πτώση 2,39%, ενώ η αξία συναλλαγών διαμορφώνεται στα 52 εκατ. ευρώ, επίδοση που για ημέρες Αυγούστου δεν είναι καθόλου μικρή.

Στο χώρο του Large Cap μόνο οι ΟΤΕ και Ελλάκτωρ κρατούν το θετικό τους πρόσημο, ενώ οι πιέσεις – εύλογα – είναι μεγαλύτερες στον τραπεζικό κλάδο που έχει κάνει και το μεγαλύτερο ράλι το πρώτο 7μηνο.

Η Πειραιώς υποχωρεί άνω του 7%, οι Εθνική και Eurobank χάνουν άνω του 5%, ενώ στο -4,90% βρίσκεται η Alpha Bank. Στο χώρο των μη τραπεζικών blue chips, απώλειες άνω του 3% καταγράφουν οι Viohalco, ΑΔΜΗΕ και Σαράντης, ενώ άνω του 2% υποχωρούν οι Coca Cola HBC, Motor Oil, Μυτιληναίος, Jumbo, Cenrgy Holdings και ΟΛΠ.

Μεγάλες είναι οι πιέσεις και στο χώρο του Mid Cap, όπου πτώση άνω του 6% έχει η Κέκροπας, άνω του 5% χάνει η Intralot, πλέον του 4% οι Attica Bank, Profile και Intracom Holdings, ενώ σημαντικές απώλειες καταγράφουν οι Παπουτσάνης, MIG, Έλτον, Intrakat, Κρι Κρι και Πλαστικά Θράκης.

Στον αντίποδα, ράλι άνω του 12% κάνει η Νηρέας με φόντο την πώληση των μονάδων που ήταν απαραίτητες για να προχωρήσει η διαδικασία μεταβίβασης στο διεθνές επενδυτικό σχήμα μαζί με τη Σελόντα, ενώ θετικά κινούνται και οι Ικτίνος, AVAX και MLS.

Στην ευρύτερη αγορά, κινητικότητα και κέρδη καταγράφουν μετοχές όπως Μπήτρος, Αφοι Κορδέλλου, Αλουμύλ, Unibios, Ιντερτέκ, ΑΝΕΚ, Σελόντα, Forthnet, ΑΕΓΕΚ κ.α. Στο σύνολο της αγοράς, 32 μετοχές ενισχύονται έναντι 80 που υποχωρούν.