Το ελληνικό Χρηματιστήριο ετοιμάζεται να κάνει τη διαφορά

Το ελληνικό Χρηματιστήριο ετοιμάζεται να κάνει τη διαφορά

Δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα με κέρδη για την αγορά της Αθήνας που πλέον βρίσκεται αντιμέτωπη με το make or break επίπεδο των 781 μονάδων. Η κατοχύρωση του, μπορεί να επιταχύνει την ανοδική κίνηση και να αυξήσει τον τζίρο που είναι και η Αχίλλειος πτέρνα το τελευταίο διάστημα. Τα αγοραστικά σήματα σε πληθώρα τίτλων και η αντοχές των εταιρειών στην πανδημία, εκπέμπουν αισιόδοξα μηνύματα ότι τα νέα θα ακολουθήσουν την αγορά και όχι η αγορά τα νέα.

 Στην διάρκεια της εβδομάδας είχαμε νέα αγοραστικά σήματα σε αρκετούς τίτλους με τους κλάδους της ενέργειας και των κατασκευών να κλέβουν την παράσταση. Ο τραπεζικός κλάδος κάνει αντίστοιχα προσπάθεια να υπερβεί το δικό του κρίσιμο make or brake επίπεδο των 470 μονάδων, προσπάθεια που αν στεφθεί με επιτυχία από τους αγοραστές, θα δώσει την ευκαιρία στις τραπεζικές μετοχές να ανακτήσουν το χαμένο έδαφος από αρχές έτους (απώλειες 12,5% για τον κλάδο έναντι 4,07% για τον Γ.Δ).

Η αγορά πλέον είναι αντιμέτωπη με τα κρίσιμα εκείνα επίπεδα, κατοχύρωση των οποίων θα μπορούσαν να προσδώσουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον και να πυροδοτήσουν αύξηση τζίρου που είναι απαραίτητη για να κινηθεί σε υψηλότερες αποτιμήσεις. Τα νέα, υπό τις παρούσες συνθήκες, βγαίνουν με το σταγονόμετρο, με την γενικότερη κατάσταση να έχει προκαλέσει κόπωση στις επιχειρήσεις και την κοινωνία. Όμως, παρά τις δυσκολίες που θα κρατήσουν ακόμη για μήνες, αν πρέπει να αισιοδοξούμε για κάτι, αυτό είναι ότι έναν χρόνο μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, οι μαζικοί εμβολιασμοί είναι γεγονός και ο κόσμος μετρά αντίστροφα τον χρόνο που θα καταφέρει να βάλει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας την κατάσταση που βιώνουμε.

Υπό το πρίσμα αυτό και με δεδομένο πως τα χειρότερα τα αφήσαμε πίσω στον Μάρτιο το 2020, ίδια η χρηματιστηριακή αγορά φαίνεται πως είναι σε θέση πλέον να κάνει την διαφορά, μιας και συνήθως τα νέα ακολουθούν την αγορά και όχι η αγορά τα νέα.

Αγοραστικά σήματα και ένας άγνωστος Χ

Στις επιμέρους μετοχές του ελληνικού χρηματιστηρίου, οι άγνωστες παράμετροι της επικείμενης αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της Πειραιώς Holdings που θα γίνει μέσα στον Μάρτιο, έχει πιέσει σημαντικά τον τίτλο (-42,6% εντός του 2021 και με κεφαλαιοποίηση στα 620 εκατ. ευρώ), με την αγορά να περιμένει εναγωνίως όχι μόνο τις απαντήσεις για την ιδιαίτερη περίπτωση της Πειραιώς, αλλά και την συνολική λύση για τον κλάδο.

Στις μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, έχουμε πλέον πολύ κοντινές αντιστάσεις και αγοραστικά σήματα όπως για παράδειγμα σε ΟΤΕ και ΟΠΑΠ.

Η ΔΕΗ έχει ήδη ξεχωρίσει με τις προσδοκίες να μεγαλώνουν, ενώ φαίνεται ότι σύντομα θα δούμε αν μη τι άλλο νέα έκδοση ομολόγου που θα βοηθήσει και στην χρηματοδότηση των νέων της σχεδίων.

Μπορεί η πανδημία και τα αλλεπάλληλα περιοριστικά μέτρα, να ρίχνουν βαριά τη σκιά τους στην οικονομία, με το μεγάλο στοίχημα της χρονιάς να είναι η κατά το δυνατόν καλύτερη τουριστική σεζόν συγκριτικά με πέρυσι, ωστόσο τα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και επαγγελματιών, και τα ευρωπαϊκά πακέτα στήριξης, συντηρούν εν ζωή ικανό μέρος της οικονομικής δραστηριότητας.

Υπάρχουν σίγουρα κλάδοι που αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρότερα προβλήματα και προκλήσεις έναντι άλλων, παρόλα αυτά οι επιστρεπτέες βοήθησαν σημαντικά αρκετές εταιρείες να υλοποιήσουν σχέδια που δεν θα μπορούσαν ποτέ να διανοηθούν ότι θα τα κατάφερναν με απλό τραπεζικό δανεισμό.

Είναι δεδομένο ότι η πραγματική οικονομία της χώρας μας, σε μια σειρά από σημαντικούς τομείς όπως είναι η ενέργεια, τα logistics, η τεχνολογία, οι μεταφορές, ο τουρισμός, το εμπόριο, κ.α, παραμένει στο στόχαστρο των ξένων κεφαλαίων και αυτό θα φανεί σε μεγαλύτερο βαθμό μετά το τέλος την πανδημίας.

Η ΤΕΧΝΙΚΗ  ΕΙΚΟΝΑ ΔΕΙΚΤΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΟΧΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΧΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ 

ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ: ΗΜΕΡΗΣΙΟ - ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ -  ΜΗΝΙΑΙΟ

 Αντιμέτωπος με το πολύ σημαντικό επίπεδο των 781 μονάδων, κατοχύρωση των οποίων θα μας δώσει αγοραστικό σήμα και κίνηση στο 809 ή και τα υψηλά μας. Το 753 έχει γίνει σημαντικότατη στήριξη στην παρούσα.  Στο μηνιαίο φαίνεται το πόσο σημαντικό είναι μία κατοχύρωση και του 827.

  

FTSE25: ΗΜΕΡΗΣΙΟ – ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ

Το 1858 και 1870 είναι να δύο βασικά επίπεδα αντίστασης κατοχύρωση των οποίων θα αλλάξει προς το θετικό την εικόνα της αγοράς και θα μας δώσει κίνηση στο 1930 ή και στα προηγούμενα υψηλά. Οι 1820 και 1794 μονάδες, είναι δύο βασικά επίπεδα στήριξης.

ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ: ΗΜΕΡΗΣΙΟ LONG - STOP 436 ΜΟΝΑΔΕΣ

Ο τραπεζικός έχει δώσει αγοραστικό σήμα με το stop στο 436 με την διαφορά ότι χρειάζεται κατοχύρωση του 470 επιπέδου αν θέλει να δώσει πιο επιθετική τάση.

  

AΛΦΑ: ΗΜΕΡΗΣΙΟ SHORT - STOP 0,7980 ΕΥΡΩ

Προσπάθεια να κλείσει το χάσμα με τον υπόλοιπο τραπεζικό κλάδο. Για πολλοστή φορά δοκιμάζει το πολύ σημαντικό 0,7980 που είναι και το stop μας στο short σε κλείσιμο. Μία κατοχύρωση μπορεί να της δώσει τάση, με το 0,8350 και 0,8650 κοντινούς στόχους και το 0,915 μεγάλο. Κύρια στήριξη σε κάθε περίπτωση η ζώνη 0,72-0,7350 ευρώ.

EUROBANK: ΗΜΕΡΗΣΙΟ SHORT - STOP 0,5810

To 0,5810 είναι το stop μας στο short σε κλείσιμο. Μία διάσπαση μπορεί να μας δώσει το 0,62 σε πρώτη και το 0,64 σε δεύτερη φάση. Το 0,5480 είναι κοντινή σημαντική στήριξη.

ΟΤΕ: ΗΜΕΡΗΣΙΟ SHORT - STOP 12,70 ΕΥΡΩ

 Πλέον το stop είναι στο 12,70 σε κλείσιμο ημέρας. Μία διάσπαση μπορεί να μας φέρει στο 13,13 ή το 13,38. Το 12,20 κοντινή στήριξη και τα 12 ευρώ κύρια.  Είναι ο τίτλος που μπορεί να κάνει την διαφορά και στον Γενικό Δείκτη.

ΟΠΑΠ: ΗΜΕΡΗΣΙΟ SHORT - STOP 10,85 ΕΥΡΩ

Το 10,85 κύρια αντίσταση και είσοδος σε περίπτωση κατοχύρωσης. Πρώτη επόμενη αντίσταση το 11,24 και επόμενος στόχος τα 12 ευρώ. Το 10,35 κοντινή στήριξη στην παρούσα φάση με τα 10 ευρώ να αποτελούν την κύρια αντίσταση.

MYTILINEOS: ΗΜΕΡΗΣΙΟ SHORT - STOP 12,51 ΕΥΡΩ

Aπό τα πιο επιθετικά γραφήματα σε μεγάλη εικόνα μιας και έκανε την ελάχιστη διόρθωση. Το 12,51 είναι το make or break σε κλείσιμο που κατοχύρωση μπορεί να τον οδηγήσει σε πρώτη φάση στο 13,20. Το 11,92 είναι κοντινή σημαντική στήριξη που μόνο διάσπαση μπορεί να μας φέρει στα 11,68 ευρώ.

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: ΗΜΕΡΗΣΙΟ LONG - STOP 6,82 ΕΥΡΩ

Ήταν λίγο έως πολύ δεδομένο ότι η μητρική θα ακολουθούσε την κίνηση της θυγατρικής με τον τίτλο να καταγράφει νέο υψηλό κίνησης στοχεύοντας πλέον τα υψηλά του 2019 στην ζώνη των 9 ευρώ. Τα 8,70 ευρώ είναι κοντινή αντίσταση που κατοχύρωση μπορεί να κάνει πιο επιθετική την τάση. Το 7,84 κοντινή στήριξη στην παρούσα που μόνο διάσπαση μπορεί να μας φέρει στα 7,70 ευρώ. Στην παρούσα στο stop στο 6,82 με πολλές πιθανότητες να ανέβει σημαντικά το επόμενο διάστημα.

ΔΕΗ: ΗΜΕΡΗΣΙΟ LONG - STOP 6,36 ΕΥΡΩ

Είναι δεδομένο ότι θα μας απασχολήσει θετικά σε όλη τη διάρκεια του έτους μιας και στην φαρέτρα της έχει αρκετά νέα που θα αλλάξουν σημαντικά τα οικονομικά της. Η ΔΕΗ μετά από χρόνια φαίνεται να λειτουργεί εν μέρει σαν ιδιωτική εταιρεία, κάτι που της έχει προσδώσει δυναμική. Είναι δεδομένο ότι σύντομα βγει στις αγορές για να αντλήσει νέο ομολογιακό με σκοπό την χρηματοδότηση των σχεδίων της αλλά και την μείωση του κόστους του υφιστάμενου δανεισμού που την ταλαιπωρεί. Το 7,64 σημαντική κοντινή στήριξη που μόνο διάσπαση μπορεί να μας φέρει στο 7,18. Όσο κλείνει πάνω από το 7,94 η τάση είναι επιθετική με το 8,32 κοντινή αντίσταση και επόμενο στόχο τα 10 ευρώ. Το stop στην παρούσα στο 6,36.

MOTOR OIL: ΗΜΕΡΗΣΙΟ SHORT - STOP 11,99 ΕΥΡΩ

To stop στο 11,99 σε κλείσιμο ημέρας και κύριο επίπεδο αντίστασης. To 11,54 κοντινή αντίσταση με το 11,20 κοντινή στήριξη που διάσπαση μπορεί να μας φέρει στο 10,93.

ΛΑΜΔΑ: ΗΜΕΡΗΣΙΟ SHORT - STOP 6,51 ΕΥΡΩ

Πλέον το 6,51 είναι το stop μας που θα δώσει και αγοραστικό σήμα κάτι που αν καταφέρει μπορεί και πάλι να στοχεύσει στο 7,09 ή το 7,52. Το 6,22 κοντινή κύρια στήριξη που διάσπαση μπορεί να μας δώσει τα 6 ευρώ.

  

VIOHALCO: ΗΜΕΡΗΣΙΟ SHORT - STOP 3,52 ΕΥΡΩ

Eίναι δεδομένο ότι μιλάμε για έναν κοιμώμενο γίγαντα. Αργά ή γρήγορα αν οι ξένοι θεσμικοί συνεχίσουν της εισροές στο ελληνικό χρηματιστήριο θα δουν καλύτερα τον όμιλο. Τεχνικά τα 3,32 και 3,20 είναι στηρίξεις. Το stop στο 3,495 σε κλείσιμο ημέρας με το 3,64 να είναι το επίπεδο κλειδί που διάσπαση θα δώσει επιθετική τάση με στόχο κίνηση πάνω από τα 4 ευρώ

ΕΧΑΕ:  ΗΜΕΡΗΣΙΟ SHORT - STOP 3,67 ΕΥΡΩ

Tο 3,67 είναι κοντινή αντίσταση και stop σε κλείσιμο ημέρας. Μία διάσπαση θα μπορούσε να μας φέρει στα 4 ευρώ, ή τα 4,16. Το 3,50 και 3,42 κοντινή στήριξη, και τα 3,34 ευρώ κύρια.

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: ΗΜΕΡΗΣΙΟ LONG - STOP 1,2820 ΕΥΡΩ

H επιστροφή του Λ. Μπόμπολα στο τιμόνι της θυγατρικής Ηλέκτωρ έδειξε να λειτουργεί σαν αφορμή αντίδρασης για τη μετοχή της Ελλάκτωρ, που συνάμα έδωσε και αγοραστικό σήμα μετά την κίνηση από την πολύ σημαντική στήριξη της ζώνης του 1,30. Το 1,50 είναι κοντινή σημαντική αντίσταση που κατοχύρωση μπορεί να στοχεύσει το 1,73 ή το 1,80. Το 1,35 είναι κοντινή στήριξη.

​INFOQUEST: ΗΜΕΡΗΣΙΟ LONG - STOP 10,25 ΕΥΡΩ

 To 10,25 είναι σημαντική στήριξη και stop στο long σε κλείσιμο ημέρας. Το 10,60 κοντινή αντίσταση που διάσπαση μπορεί να μας φέρει στο 11,80. Είναι από τις περιπτώσεις εταιρειών που τα κατάφεραν στην διάρκεια της κρίσης ενώ όλα δείχνουν ότι μπορεί να αναπτυχθεί με σημαντικούς ρυθμούς.

SPACE HELLAS: ΗΜΕΡΗΣΙΟ SHORT - STOP 5,40 ΕΥΡΩ

To stop πλέον στο 5,40 σε κλείσιμο ημέρας με το 5,18 και 4,98 επίπεδα στηρίξεων. Μία κατοχύρωση του 5,40 μπορεί να στοχεύσει τα 6,08 ευρώ.

ΠΛΑΙΣΙΟ: ΗΜΕΡΗΣΙΟ LONG - STOP 3,48 ΕΥΡΩ

To 3,50 έχει γίνει κύρια στήριξη και stop σε κλείσιμο (3,48). Διάσπαση του 3,68 μπορεί να μας φέρει αν μη τι άλλο στο 3,90.  Είναι από τις περιπτώσεις εταιρειών που μπορείς να τις πεις και αδικημένες στο ταμπλό.

ΕΝΤERSOFT : ΗΜΕΡΗΣΙΟ SHORT - STOP 2,72 ΕΥΡΩ

Ακόμα ένα επιθετικό γράφημα σε μεγάλη εικόνα και αγαπημένη επιλογή. Μία κατοχύρωση του 2,72 μπορεί να μας φέρει και πάλι στην ζώνη των 3 ευρώ. Το 2,46 κύρια σημαντική αντίσταση.

BRIQ: ΗΜΕΡΗΣΙΟ SHORT - STOP 2 ΕΥΡΩ

To stop στο short είναι στα 2 ευρώ, με το επίπεδο να είναι και σημαντική αντίσταση. Το 1,92 είναι σημαντική στήριξη που κατοχύρωση μπορεί να μας δώσει το 1,85 ή το 1,82. Η εταιρεία στον κλάδο της τα πάει άριστα και είναι μία πολύ σοβαρή συντηρητική επιλογή που μπορεί να επιστρέφει και σημαντική απόδοση κάθε χρόνο στους μετόχους της.

DAX ΗΜΕΡΗΣΙΟ LONG  - STOP 13310 ΜΟΝΑΔΕΣ

Σταθερά πάνω από το 14000 τις τελευταίες συνεδριάσεις. Το 14053 κοντινή αντίσταση που κατοχύρωση μπορεί να μας φέρει στο 14248 ή το 14518. Το 13940 κοντινή στήριξη που διάσπαση θα δοκιμάσει το 13830 αν μη τι άλλο. Το 13310 είναι στην παρούσα στο stop μας.

S&P 500: ΗΜΕΡΗΣΙΟ LONG – STOP 3694 ΜΟΝΑΔΕΣ

Ο S&P 500 κάνει προσπάθεια να γράψει μπροστά και το… 4. Το 3983 είναι ουσιαστική επόμενη κοντινή αντίσταση με το 3884 στήριξη. Μία κατοχύρωση ενός εκ των δύο μπορεί να μας δώσει συνέχιση της κίνησης στο 4030 ή το 3782. Το stop μας στην παρούσα στις 3694 μονάδες.

DOW JONES: ΗΜΕΡΗΣΙΟ LONG – STOP 20856 MΟΝΑΔΕΣ

Το 31500 κοντινή αντίσταση που κατοχύρωση μπορεί να μας φέρει στο 32164. Το 31015 είναι κοντινή στήριξη που κατοχύρωση μπορεί να μας φέρει στο 29856 που είναι και το stop σε ημερήσιο κλείσιμο.

NASDAQ: ΗΜΕΡΗΣΙΟ LONG STOP – 12845 ΜΟΝΑΔΕΣ

O πρωταθλητής σε αποδόσεις παγκοσμίως συνεχίζει να συντηρεί το long του σήμα από τον προηγούμενο Νοέμβριο. Σημαντική αντίσταση το 13932 που κατοχύρωση σε κλείσιμο μπορεί να δώσει συνέχιση στο 14200 ή το 14660. Το 13715 είναι κοντινή στήριξη που διάσπαση μπορεί να δώσει σημαντική διόρθωση προς το 13160. Το stop στην παρούσα στο 12845.

GOLD: ΗΜΕΡΗΣΙΟ SHORT- STOP 1875 ΔΟΛΑΡΙΑ

To 1782-1793  είναι και πάλι σημαντική μας στήριξη. Το 1850 από την άλλη κοντινή αντίσταση με το 1875 κύρια και stop στο short σε ημερήσιο κλείσιμο.

EURO / USD:  ΗΜΕΡΗΣΙΟ LONG - STOP 1,1952

Μια κατοχύρωση του 1,2178 μπορεί να μας δώσει τα υψηλά ή και νέα υψηλά. Το 1,2008 είναι σημαντική κοντινή στήριξη με το 1,1952 πλέον να είναι το stop μας σε ημερήσιο κλείσιμο θυμίζοντας ότι το σήμα καλά κρατάει από το 1,10 επίπεδο στον προηγούμενο Μάιο.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.