Το Ελ Σαλβαδόρ σώζει το….Bitcoin

Το Ελ Σαλβαδόρ σώζει το….Bitcoin

Η τιμή διαπραγμάτευσης του Bitcoin (BTC) ανέκαμψε ξεπερνώντας 36.000 δολάρια καθώς οι επενδυτές περίμεναν νέα στοιχεία για τον πληθωρισμό του Μάιο και το Ελ Σαλβαδόρ ενέκρινε ένα νομοσχέδιο που καθιέρωσε το Bitcoin ως νόμιμο και επίσημο χρήμα στη χώρα. Σύμφωνα με διαθέσιμες πληροφορίες η χώρα της Κεντρικής Αμερικής επένδυσε ήδη $150 εκατομμύρια από τον ισολογισμό της στο Bitcoin. Παρόλο που το ποσό είναι σχετικά χαμηλό, αποδεικνύει εμπράκτως πως η απόφαση δεν ήταν ένα επικοινωνιακό κατασκεύασμα.

Στον αντίποδα η Κίνα, παρά το διαχρονικό φλερτ με την τεχνολογία blockchain, φαίνεται να έχει κηρύξει για τα καλά τον πόλεμο στα ψηφιακά νομίσματα, με κύριο λόγο την πάταξη της φοροδιαφυγής αλλά και την αποφυγή των αυστηρών capital controls.

Η επαρχία Qinghai της Κίνας ανακοίνωσε νέα απαγόρευση των δραστηριοτήτων εξόρυξης κρυπτονομισμάτων. Τα νέα ήρθαν λίγες ημέρες μετά την ειδοποίηση καταστολής εναντίον ανθρακωρύχων κρυπτονομισμάτων στην επαρχία Xinjiang, και ακολουθεί τη Μογγολία που είχε προηγουμένως επιβάλει περιορισμούς στους ανθρακωρύχους. Το έγγραφο εκδόθηκε από το Τμήμα Βιομηχανίας και Πληροφορικής της Qinghai, το οποίο ανήκει στην επαρχιακή κυβέρνηση.

Παράλληλα η κινεζική αστυνομία συνέλαβε πάνω από 1.000 άτομα με κατηγορίες νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, ισχυριζόμενοι ότι χρησιμοποίησαν κρυπτονομίσματα για να τους βοηθήσουν να διαφύγουν του νόμου. Πρόκειται για τον πέμπτο γύρο μιας συντονισμένος επιχείρησης καταστολής των δραστηριοτήτων ξεπλύματος χρημάτων που σχετίζονται με την απάτη στις τηλεπικοινωνίες στην Κίνα, που ονομάζεται "Operation Card Breaking".

Η κινεζική αστυνομία συνέλαβε πάνω από 1.000 άτομα με κατηγορίες νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, ισχυριζόμενοι ότι χρησιμοποιούσαν κρυπτονομίσματα για να τους βοηθήσουν να διαφύγουν του νόμου.

Η ανακοίνωση δόθηκε από το Υπουργείο Δημόσιας Ασφάλειας στον επίσημο λογαριασμό του WeChat την Τετάρτη.

Ο πιο πρόσφατος γύρος απευθύνεται σε άτομα που χρησιμοποιούν κρυπτονομίσματα για να βοηθήσουν σε δραστηριότητες ξεπλύματος χρημάτων. Η κινεζική αστυνομία συνέλαβε περισσότερα από 1100 άτομα και εξάλειψε 170 εγκληματικές οργανώσεις.

Παράλληλα οι επιπτώσεις της αγοράς τις τελευταίες ημέρες, δε φαίνεται να επηρεάζει το Solana.

Η Solana Labs, η εταιρεία που αναπτύσσει το blockchain Solana, συγκέντρωσε 314,15 εκατομμύρια δολάρια σε έναν ιδιωτικό γύρο πωλήσεων token με επικεφαλής τον Andreessen Horowitz (a16z) και την Polychain Capital.

Άλλοι συμμετέχοντες στο γύρο περιλάμβαναν τους Alameda Research, CMS Holdings, CoinShares, Jump Trading, Multicoin Capital, Sino Global Capital και πολλούς άλλους. Τα νέα έρχονται λίγες μέρες μετά από ορισμένες αναφορές ότι η Solana θα μπορούσε να συγκεντρώσει οπουδήποτε από 300 εκατομμύρια μέχρι 450 εκατομμύρια $.

Η Solana Labs σχεδιάζει να ξεκινήσει ένα νέο accelerator για να επιταχύνει την ανάπτυξη έργων που βασίζονται στο blockchain Solana και να δημιουργήσουν έναν βραχίονα επενδύσεων για το οικοσύστημα Solana.

Το Solana θεωρείται ανταγωνιστής του Ethereum, η οποία σήμερα παραμένει η μεγαλύτερη πλατφόρμα blockchain για αποκεντρωμένα έργα και εφαρμογές. Το Solana, ωστόσο, είναι ταχύτερη και φθηνότερη από το Ethereum για την εκτέλεση συναλλαγών - ένα value proposition ωστόσο που έχουν πολλοί ανταγωνιστές του Ethereum.

Η τρέχουσα χωρητικότητα του Ethereum είναι περίπου 15 συναλλαγές ανά δευτερόλεπτο. Η ικανότητα του Solana, από την άλλη πλευρά, είναι περίπου 50.000 συναλλαγές ανά δευτερόλεπτο. Όσον αφορά το κόστος, η μέση χρέωση του Ethereum ανά συναλλαγή είναι περίπου 6 $, ενώ στο Solana είναι περίπου 0,00001 $.

Ο αριθμός των έργων που αναπτύσσονται στο Solana αυξάνεται. Υπάρχουν ήδη περισσότερα από 90 εφαρμογές στο οικοσύστημα της Solana, με τα πιο αξιοσημείωτες περιλαμβάνουν το Serum, το Raydium, το Maps.me και το Pyth Network.

Ωστόσο, το Solana έχει πολύ δρόμο να διανύσει. Η συνολική αξία κεφαλαίων που είναι κλειδωμένα (TVL) στο οικοσύστημα αποκεντρωμένης οικονομίας του Solana είναι προς το παρόν πολύ μικρότερη από αυτήν του Ethereum. Το TVL των έργων Ethereum είναι πάνω από 59 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ το TVL των έργων Solana είναι μικρότερο από 1 δισεκατομμύριο δολάρια.

Ο νέος γύρος ιδιωτικών πωλήσεων token αυξάνει τη συνολική χρηματοδότηση της Solana Labs σε περισσότερα από 335 εκατομμύρια δολάρια. Το έργο είχε συγκεντρώσει στο παρελθόν 20 εκατομμύρια δολάρια σε ένα Series A το 2019 και 1,8 εκατομμύρια δολάρια μέσω του CoinList πέρυσι.