Το διεθνές bull market, οι τράπεζες και το στοίχημα των 900 μονάδων

Το διεθνές bull market, οι τράπεζες και το στοίχημα των 900 μονάδων

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Ενδιαφέρουσα από κάθε άποψη αναμένεται να είναι η 3η εβδομάδα του Νοέμβρη που ξεκινά σήμερα για τις αγορές, τόσο σε επίπεδο ομολόγων όσο και μετοχών, ενώ και σε επιχειρηματικό επίπεδο υπάρχει εξαιρετικά έντονη κινητικότητα με πολλά deals και συμφωνίες μικρού ή μεγαλύτερου μεγέθους να κυοφορούνται.

Διεθνώς, παρά τις «φωνές» για υπερβολές που φέρνει η υπερμόχλευση αλλά κυρίως η διαρκής… επιδότηση της ρευστότητας από τις κεντρικές τράπεζες, το πιο μακροχρόνιο, πιο πλουραλιστικό και πιο ανθεκτικό bull market της ιστορίας των αγορών είναι σε εξέλιξη και κανείς δεν ξέρει που και πότε θα σταματήσει.

Και οι τρεις δείκτες της Wall Street έκλεισαν την Παρασκευή σε νέα ιστορικά υψηλά, με τον Dow Jones να ξεπερνά με επιβλητικό τρόπο και το ψυχολογικό όριο των 28.000 μονάδων για πρώτη φορά στην ιστορία του, έχοντας άνοδο 222 μονάδων. Ο πιο «βαρύς» δείκτης παγκοσμίως, ο επονομαζόμενος και δείκτης των δεικτών S&P 500, έκλεισε πάνω (και) από τις 3.100 μονάδες και φυσικά σε νέο ρεκόρ όλων των αποχών, όπως και ο Nasdaq που έκλεισε στις 8.540 μονάδες!

Κεντρικός καταλύτης που ώθησε τόσο τους αμερικανικούς δείκτες σε άνοδο όσο και τους ευρωπαϊκούς, ήταν οι πληροφορίες ότι Ουάσιγκτον και Πεκίνο βρίσκονται στην τελική ευθεία για την ολοκλήρωση της πρώτης βάσης της εμπορικής συμφωνίας.

Είναι σαφές επίσης ότι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τράμπ έχοντας και το «βραχνά» των εσωτερικών αντιδράσεων που εντείνονται, «παίζει» πολύ δυνατά το χαρτί των αγορών και της ευρύτερης οικονομικής ευδαιμονίας, καθώς το 2020 είναι έτος εκλογών στις ΗΠΑ. Και όλα αυτά, ασχέτως με τις – βάσιμές ή όχι - «φωνές» ότι το ράλι στις αγορές έχει ξεφύγει και δεν «πατά» πλέον σε fundamentals αλλά σε ένα ανατροφοδοτούμενο «μηχανισμό» που συνεχίζει να ρίχνει… ρευστότητα στο μύλο της ανόδου…

Μέσα σ' αυτό το ευνοϊκό περιβάλλον το ελληνικό χρηματιστήριο που έχασε το μεγαλύτερο μέρος του παγκοσμίου ράλι τα προηγούμενα χρόνια, φέτος έχει επιστρέψει για τα καλά και με άνοδο 44,34% σε επίπεδο Γενικού Δείκτης και +103,73% σε επίπεδο τραπεζών, βρίσκεται στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης αποδόσεων φέτος.

Η περασμένη εβδομάδα ήταν ανοδική, με το Γ.Δ. να κερδίζει 2,38% και τον τραπεζικό δείκτη +7,27%. Πλέον η αγορά βρίσκεται στο κατώφλι των προηγούμενων υψηλών του καλοκαιριού και των 900 μονάδων που είναι και υψηλά 4,5 ετών. Αυτό που μένει να φανεί αυτή την εβδομάδα είναι αν υπάρχουν δυνάμεις και καταλύτες για άμεση υπέρβαση αυτού του ψυχολογικού κυρίως ορίου, ή αν η αγορά θα γυρίσει λίγο χαμηλότερα συγκεντρώνοντας περισσότερες δυνάμεις.

Πάνω σ' αυτό το «στοίχημα», έχει ενδιαφέρον το σχόλιο του υπευθύνου ανάλυσης της Λέων Δεπόλας Χρηματιστηρική Νικόλαου Καυκά που τόνισε την Παρασκευή πως «η διαφυγή πάνω από την περιοχή των 900-920 μονάδων δεν θα είναι μια εύκολη υπόθεση. Παρ' όλο που η ελληνική αγορά δικαιολογεί υψηλότερους πολλαπλασιαστές λόγω της εκτιμώμενης ανάπτυξης, ενδέχεται αυτό να μην επιτευχθεί άμεσα, τουλάχιστον μέχρι να υπάρξει περαιτέρω ενίσχυση των “hard data” της οικονομίας και ειδικά των επενδύσεων».

Την περασμένη εβδομάδα ο Γ.Δ. έφτασε (ενδοσυνεδριακά) έως το υψηλό των 891 μονάδων στη συνεδρίαση της Πέμπτης, κλείνοντας εκείνη την ημέρα στις 889,84 μονάδες, που είναι νέα υψηλά τριάμισι μηνών, επίπεδα που είχε να δει από τις αρχές του Αυγούστου. Πάντως, αν ο Γ.Δ. παραμείνει υψηλότερα των 875-880 μονάδων στις πρώτες δύο – τρεις συνεδριάσεις της εβδομάδας, τότε θα βάλει τις βάσεις ώστε να κινηθεί με δύναμη πάνω από τις 900 μονάδες λίαν συντόμως.

Κεντρικός καταλύτης για το αν θα υπάρξει άμεση υπέρβαση των 900 μονάδων θα είναι τα αποτελέσματα των συστημικών τραπεζών αυτή την εβδομάδα. Αύριο Τρίτη 19 Νοεμβρίου ανοίγει το χορό η Alpha Bank, ακολουθούν την Πέμπτη 21/11 οι Εθνική και Eurobank, ενώ την Παρασκευή ανακοινώνει μεγέθη η Πειραιώς.

Στα θετικά της περασμένης εβδομάδας ήταν η ενίσχυση της αξίας συναλλαγών, κάτι που πρωτίστως οφείλεται στην επάνοδο σημαντικών χαρτοφυλακίων στις τραπεζικές μετοχές, ενώ επίσης θετικό ήταν ότι αφυπνίστηκαν και αρκετές μετοχές της πραγματικής οικονομίας.

Οι έντονες διεργασίες στο θέμα του σχεδίου «Ηρακλής» και η επίσπευση των διαδικασιών με τη συμφωνία τραπεζιτών και κυβέρνησης, οι συμφωνίες των τραπεζών με ξένα εξειδικευμένα funds για πακέτα ακινήτων και μια σειρά άλλων θετικών νέων όπως το ξεμπλοκάρισμα επιχειρηματικών εξελίξεων (Attica Πολυκαταστήματα), ξύπνησαν το αγοραστικό ενδιαφέρον.


Ευρύτερα υπάρχει κινητικότητα και ανασκούμπωμα, καθώς η χώρα βρίσκεται σε ρότα βελτίωσης των οικονομικών της, οι επιχειρήσεις αποκτούν πρόσβαση στη διεθνή ρευστότητα, οι αποδόσεις των ομολόγων «συμπλέουν» με τις κανονικές χώρες του εξωτερικού, deals ξεμπλοκάρουν, funds δημιουργούνται, ενώ – το κυριότερο – οι τράπεζες βρίσκονται σε δρόμο σταδιακής επιστροφής στην... κανονικότητα.