Το χρηματιστήριο Χονγκ Κονγκ απέσυρε την προσφορά εξαγοράς του LSE

Το χρηματιστήριο Χονγκ Κονγκ απέσυρε την προσφορά εξαγοράς του LSE

Το χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ απέσυρε επισήμως την προσφορά εξαγοράς του London Stock Exchange έναντι 37 δισ. δολαρίων, μετά την απόρριψη της σχετικής πρότασης από το LSE.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Hong Kong Exchanges and Clearing Ltd. δεν κατέστη εφικτό υπάρξει «συνεννόηση» με τα διευθυντικά στελέχη της London Stock Exchange Group. Σε περίπτωση που η πρόταση εξαγοράς είχε θετική κατάληξη θα δημιουργείτο μια εταιρεία αξίας 70 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Το γιατί το LSE αρνήθηκε την πρόταση δεν είναι ξεκάθαρο, αλλά οι περισσότεροι αναλυτές εικάζουν ότι οι δεσμοί του Χονγκ Κονγκ με την κινζική κυβέρνηση υπήρξε σημαντικός αποτρεπτικός παράγοντας, καθώς τυχόν εξαγορά θα έδινε τη δυνατότητα στο Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας να έχει επιρροή σε έναν από τους βασικούς πυλώνες του παγκόσμιου χρηματιστηριακού συστήματος. Σημειωτέον ότι το LSE κατέχει επίσης το χρηματιστήριο του Μιλάνου και τους Russell Indexes στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Τα νέα για την απόσυρση του ενδιαφέροντος για το LSE δεν δημιούργησαν έντονες αντιδράσεις στους επενδυτές στο Χονγκ Κονγκ, αφού ο δείκτης Hang Seng σημειώνει ήπια άνοδο 0,28% και 76 μονάδων.

Την ίδια στιγμή και στο Λονδίνο ο FTSE 100 καταγράφει οριακή άνοδο 0,022% στις 7.199,40 μονάδες.