Το Χρηματιστήριο πήρε… ρεύμα από τη ΔΕΗ

Το Χρηματιστήριο πήρε… ρεύμα από τη ΔΕΗ

Με τη μετοχή της ΔΕΗ να καλπάζει σε νέα πολυετή υψηλά, μετριάζοντας την συνολικά αρνητική εικόνα που επικράτησε σήμερα στην ελληνική αγορά, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,9% στις 788,75 μονάδες, διορθώνοντας την άνοδο των τελευταίων συνεδριάσεων. Βαρίδι για μια ακόμη ημέρα ο τραπεζικός κλάδος σε μια συνεδρίαση αυξημένων συναλλαγών με τη συμβολή προσυμφωνημένων πράξεων.

Από τις μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης «διασώθηκαν» μονάχα 6, με τις τέσσερις από αυτές (Αεροπορία Αιγαίου, Viohalco, ΕΛΠΕ, ΓΕΚ Τέρνα) να κλείνουν με οριακά θετική μεταβολή..

Η εντυπωσιακή πορεία της ΔΕΗ από την άνοιξη του 2020 συνεχίστηκε, με τη μετοχή να σημειώνει νέα υψηλά από την περίοδο Οκτωβρίου 2014, εμφανίζοντας και την καλύτερη θετική απόδοση από τις υπόλοιπες δεικτοβαρείς. Είχε παράλληλα και την Τρίτη καλύτερη επίδοση σε όρους συναλλαγών με (7,02 εκατ. ευρώ) πίσω από τον ΟΤΕ (10,53 εκατ. ευρώ) και τον ΟΠΑΠ (13,96 εκατ. ευρώ). Στην περίπτωση του ΟΠΑΠ είχαμε νέο γύρο προσυμφωνημένων συναλλαγών καθώς άλλαξαν χέρια 750 χιλ. τεμάχια στα 10,64 ευρώ και άλλα 188 χιλ. στα 10,60 ευρώ.

Στον αντίποδα βρέθηκε για άλλη μια φορά, ο τραπεζικός κλάδος με απώλειες 1,8%  (456,74 μονάδες), και με μπροστάρη την Πειραιώς (-4,52%) που πάλι κατάφερε να υπεραποδώσει στην πτώση, τόσο έναντι των υπολοίπων του κλάδου, όσο και έναντι των 25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Καθώς ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται ακόμα με θετικό momentum μετά τη διάσπαση των 780 μονάδων, οι Τέρνα Ενεργειακή (-2,27%) και Mytilineos (-1,59%) έδωσαν ευκαιρία επανατοποθέτησης με το σημερινό πισωγύρισμα. Η επιστροφή πέριξ των 785-787 μονάδων ήταν μάλλον μια αναμενόμενη εξέλιξη καθώς η αγορά επιστρέφει για να δοκιμάσει τις στηρίξεις της.

Οι όγκοι συναλλαγών, αν και αυξημένοι, παραμένουν σε μέτρια επίπεδα (στα 68,4 εκατ. ευρώ ο σημερινός τζίρος) ώστε να ενισχύεται η πεποίθηση πως βρισκόμαστε σε ατασική φάση, έστω κι αν οι σημερινές συναλλαγές ήταν ελαφρά αυξημένες σε σχέση με τη ραστώνη των τελευταίων συνεδριάσεων.

Τέλος, η επιτείνεται η διστακτικότητα στις ΗΠΑ και την Ευρώπη λόγω της απότομης αύξησης ενδιαφέροντος για κρατικό χρέος, ωστόσο δεν φαίνεται προς το παρόν να υφίσταται λόγος για μεταστροφή της ισχύουσας -έντονης- ανοδικής κίνησης, αλλά αυτό αποτελεί απλά μια αφορμή για διόρθωση.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες