Μια «ανάσα» από τις 600 μονάδες ο Γενικός Δείκτης

Μια «ανάσα» από τις 600 μονάδες ο Γενικός Δείκτης

Του Θεόδωρου Σεμερτζίδη

Μια ανάσα πριν τις 600 μονάδες βρίσκεται ο γενικός δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών, συμπαρασυρόμενος από το πτωτικό κλίμα που επικρατεί στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Χαρακτηριστικό της σημερινής συνεδρίασης είναι η χαμηλή εμπορευσιμότητα των μετοχών των τραπεζών και η μικρή συναλλακτική δραστηριότητα.

Η μετοχή της ΕΤΕ για ακόμη μία μέρα κινείται πτωτικά στο επίπεδο των €0,6175 στο -27,15%.

Κατά το παρελθόν η πλήρης απαξίωση του ελληνικού χρηματιστήριου οδηγούσε συνήθως σε ανοδικό ράλι. Το κατά πόσο θα συμβεί αυτό και στην τρέχουσα χρονική περίοδο είναι κάτι το οποίο θα δούμε στο προσεχές μέλλον.

Πάντως η χθεσινή μεγάλη πτώση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, άφησε σχεδόν αδιάφορο το ελληνικό χρηματιστήριο, αφού αυτό έχει διαγράψει την δική του πορεία. Ουσιαστικά από την χθεσινή απόφαση της ΕΚΤ το ελληνικό χρηματιστήριο και γενικότερα η ελληνική οικονομία δεν είχε τίποτα να περιμένει.

Από ερώτηση που έγινε στον Πρόεδρο της ΕΚΤ σχετικά με τις αγορές ελληνικών ομολόγων, αυτός απάντησε διπλωματικά πως αυτό εξαρτάται από την τήρηση του προγράμματος, πετώντας ουσιαστικά το μπαλάκι στην ελληνική πλευρά.

Η απάντηση αυτή αποτυπώνει τις αμφιβολίες τόσο του επικεφαλής της ΕΚΤ όσο και των κέντρων αποφάσεων των Βρυξελλών, σχετικά με το εάν η ελληνική Κυβέρνηση είναι σε θέση να τηρήσει τις δεσμεύσεις της ή εάν σε λίγο καιρό θα υπάρξουν πάλι πολιτικές αναταράξεις.

Το ελληνικό χρηματιστήριο δείχνει να παραμένει στο περιθώριο, καθώς η απουσία εγχώριων επενδυτών ικανών να δημιουργήσουν τάση το αφήνουν κυριολεκτικά έρμαιο των ξένων θεσμικών χαρτοφυλακίων. Η ελληνική αγορά παραμένει ρηχή, κι αυτό δημιουργεί πολλά προβλήματα, κυρίως στην προσέλκυση μέσο-μακροπρόθεσμων επενδυτικών χαρτοφυλακίων.

Το σύνολο των εισηγμένων προς διαπραγμάτευση τραπεζικών μετοχών βρίσκεται στην κατοχή ξένων θεσμικών χαρτοφυλακίων, τα οποία στις πρώτες δυο μέρες διαπραγμάτευσης τους, δεν έχει διακινηθεί ούτε το 20% αυτών.

Επομένως η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά παραμένει για ακόμη μία φορά έρμαιο των ξένων funds που κατά κύριο λόγο είναι βραχυπρόθεσμα επενδυτικά κεφάλαια, που επενδύουν με την λογική του γρήγορου κέρδους κι όχι αυτή της μακροπρόθεσμης επένδυσης.

Η περιοχή των 600 μονάδων αποτελεί τεχνικά και ψυχολογικά το επόμενο επίπεδο στήριξης, αφού πρακτικά με την αγορά να την ελέγχουν ξένα funds η τάση μπορεί να αντιστραφεί οποτεδήποτε.

Ο γενικός δείκτης στο  σημειώνει απώλειες -2,13% και βρίσκεται στις 604,26 μονάδες.

Ο τζίρος στα €42,25 εκατομμύρια.

Από το σύνολο των μετοχών που έχουν κάνει μέχρι τώρα πράξει, 24 κινούνται ανοδικά 60 πτωτικά και 12 παραμένουν αμετάβλητες.