7ος χρόνος, ημέρα 2185η
Δευτέρα, 25 Οκτωβρίου 2021

Το Χρηματιστήριο βάζει τα γυαλιά στις ξένες αγορές

Το Χρηματιστήριο βάζει τα γυαλιά στις ξένες αγορές

Και ενώ η χθεσινή πτωτική συνεδρίαση έφερε μικρότερες απώλειες από αυτές που καταγράφηκαν στις διεθνείς αγορές, σήμερα ήρθε άλλη μια «νίκη» του Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο υπεραπέδωσε στην άνοδο έναντι όλων των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών με το Γενικό Δείκτη να κλείνει στις 889,09 μονάδες ενισχυμένος κατά 1,45%.

Ειδικότερα, το ορεξάτο άνοιγμα του Γενικού Δείκτη, που ήλθε συνάφεια της καλής εικόνας τόσο στις ευρωαγορές όσο και στα παράγωγα των ΗΠΑ, έδωσε κίνητρο στους αγοραστές να συνεχίσουν τις επιλεκτικές τους τοποθετήσεις.

Η τεχνική εικόνα συνεπικουρούσε, καθώς τόσο η διπλή βάση στις 855:

Όσο και το ανοδικό τίναγμα εν είδει επιβεβαίωσης στις 869 μονάδες, είχαν προϊδεάσει για τη βραχυπρόθεσμη θετικότητα:

Η εν λόγω τεχνική συμπεριφορά εντός του πτωτικού momentum χρειάζεται μεγάλη προσοχή διότι οι μέτριοι όγκοι δεν συνεισφέρουν στη συναγωγή συμπερασμάτων, τουλάχιστον στο μέτρο που θα αξιολογούνταν ασφαλή, ενώ και η ειδική θέση του Δείκτη δεν επιτρέπει να διαφανεί κάποια αντιστροφή της ισχύουσας πτωτικότητας.

Τα παραπάνω εδράζουν επί της πεποίθησης ότι ο Δείκτης κινήθηκε προς την προϋπολογισμένη περιοχή αντιστάσεων στις 895 μονάδες.

Και με δεδομένο ότι οι ΗΠΑ (κυρίως) βρίσκονται ακόμα σε αρνητική περιοχή και πως κάθε ανοδική αντίδραση λειτουργεί αντίστροφα, ως ευκαιρία επιπλέον ρευστοποιήσεων, απαιτούνται ισχυρά αντανακλαστικά σε οποιαδήποτε προσπάθεια παραμονής με αγοραστική θέση.

S&P500

Η λεπτομέρεια βρίσκεται στο γεγονός ότι όντας θετικά συσχετισμένοι με τις λοιπές αγορές, κοιτάμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την πορεία τους. Προς ώρας οι ΗΠΑ προετοιμάζουν την έξοδο από τον πολυήμερο πλαγιοπτωτικό σχηματισμό, επομένως ένα καλό κλείσιμο το βράδυ θα δώσει ώθηση, κυρίως στην ψυχολογία, για συνέχιση της ανοδικής αντίδρασης.

Κατά τα λοιπά, πολύ θετικό ήταν το γεγονός ότι όλες οι μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης έκλεισαν θετικές (αυτή του Σαράντη αμετάβλητη), ενώ στο σύνολο 87 έναντι 29.

Ο Τραπεζικός κλάδος κινήθηκε στιβαρά χωρίς εξάρσεις σε ποσοστιαία απόδοση (πλην της ΕΤΕ με +4,04%), ενώ πρωταγωνίστησαν οι μετοχές του σε θέμα τζίρου.

Ο τελευταίος αυξήθηκε μεν στα 76 εκατομμύρια, ωστόσο τα σχεδόν 20 αφορούσαν σε πακέτα προσυμφωνημένων συναλλαγών, με βασικότερα αυτά στην Eurobank.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.