"Το χρήμα αποφεύγει την Ελλαδα"

"Το χρήμα αποφεύγει την Ελλαδα"

Ανοδικά κινούνται οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, καθώς αυξήθηκαν στο 10,52% από το 9,57% στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας κι ενώ στις 31 Δεκεμβρίου βρίσκονταν στο 8,29%.

Χαρακτηριστικό του sell off που πραγματοποιείται στις τελευταίες συνεδριάσεις αποτελεί και η πτώση της κεφαλαιοποίησης του ελληνικού χρηματιστηρίου κατά 16,76% από την πρώτη συνεδρίαση του μήνα και η οποία βρίσκεται πλέον στα €33,92 δισεκατομμύρια.

Το πολιτικό κλίμα στην Ευρώπη γίνεται όλο και πιο τεταμένο, ενώ εντείνεται και η πίεση προς την ελληνική κυβέρνηση με στόχο να προχωρήσει σε ακόμα πιο ριζικές μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό. Οι απόψεις των αναλυτών σύμφωνα με το Bloomberg:

Ο Ricardo Garcia της UBS αναφέρει πως οι επενδυτές ψάχνουν την πιο κερδοφόρα επιλογή και τα ελληνικά ομόλογα είναι “προφανής στόχος”, ενώ εκτιμά πως η κατάσταση στην Ελλάδα δεν είναι τόσο τραγική όπως την παρουσιάζουν τα πρωτοσέλιδα σε σχέση με τις διαδηλώσεις και τις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους δανειστές.

“Η UBS είναι αισιόδοξη σχετικά με τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού παρά τις δυσκολίες που προσθέτει το ζήτημα του προσφυγικού”, σημειώνει, ενώ εκτιμά πως ο Αλέξης Τσίπρας δεν πρόκειται να φέρει στη Βουλή το νομοσχέδιο, αν δεν είναι βέβαιος πως θα έχει την πλειοψηφία για να το περάσει. Ωστόσο, θεωρεί πως “οι διαπραγματεύσεις θα πάρουν περισσότερο καιρό απ'' αυτό που περιμένουν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής”.

Ο Αθανάσιος Βαμβακίδης της Bank of America αναφέρει πως “ενώ υπάρχουν αρκετοί λόγοι για να είναι κανείς απαισιόδοξος για την Ελλάδα σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο” προτείνει την αγορά ελληνικών ομολόγων καθώς η χώρα κινείται σε σωστή τροχιά, ώστε “να συμπεριληφθούν τα ομόλογά της στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ, κάποια στιγμή φέτος.” Το γεγονός αυτό, σύμφωνα με τον ίδιο, θα τονώσει την ελληνική οικονομία και αναμένεται να αρχίσει μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης – με όποια κυβέρνηση βρίσκεται στην εξουσία.

"Το καλύτερο δυνατό σενάριο για την Ελλάδα είναι να συμπεριληφθεί το καλοκαίρι στο πρόγραμμα QE της ΕΕ, ενώ το χειρότερο προβλέπει να μπει στο τέλος της χρονιάς".

Ο Diego Ferro της Greylock Capital Management θεωρεί πως η Ελλάδα έχει πιο ελκυστικά ομόλογα σε σχέση με άλλα ομόλογα χωρών της περιφέρειας που προσφέρουν αποδόσεις κοντά στο μηδέν, ενώ είναι υπέρ των ομολόγων με απόδοση το 2017. “Το sell-off είναι υπερβολικό και καθοδηγείται από τεχνικούς παράγοντες καθώς τα ελληνικά ομόλογα βρίσκονται κυρίως στα χέρια hedge funds”.

Ο David Schnautz της Commerzbank σημειώνει πως τόσο η Ελλάδα όσο και οι δανειστές κινδυνεύουν να ταπεινωθούν. Η εκτίμηση της τράπεζας είναι πως οι σκληρές διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν, καθώς και οι δύο πλευρές πρέπει να αποδείξουν ότι έκαναν την καλύτερη δυνατή προσπάθεια.

"Όπως μάθαμε στο παρελθόν, τα τελευταία μέτρα είναι πάντα τα πιο δύσκολα καθώς έχουν μείνει προς διαπραγμάτευση τα πιο επίμαχα θέματα", ανέφερε ο David Schnautz.

Ο Marc Chandler της BBH αναφέρει ότι το χρήμα συνεχίζει να αποφεύγει τις επενδύσεις στην Ελλάδα, ενώ παράλληλα, η αξιολόγηση δεν σημαίνει ότι περισσότεροι επενδυτές θα επενδύσουν στη χώρα.

Ο Gianluca Ziglio της Sunrise Brokers LLP τονίζει πως “δεν υπάρχει ασφαλές καταφύγιο στις χώρες της περιφέρειας και οι άνθρωποι γίνονται όλο και πιο δύσπιστοι απέναντι στις κινήσεις της ΕΚΤ τον Μάρτιο και στο τι μπορεί πραγματικά να πετύχει. Η Ελλάδα εξακολουθεί να τρομάζει τους επενδυτές”.

Σημειώνει πως “οι κινήσεις των αγορών ίσως αποτελούν την αρχή ενός νέου κύκλου αστάθειας”.