Το Χ.Α. «βλέπει» momentum αυτοδυναμίας και ξεσπά

Το Χ.Α. «βλέπει» momentum αυτοδυναμίας και ξεσπά

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Μια αγορά που είδε και έζησε capital controls, κλείσιμο χρηματιστηρίου για πέντε εβδομάδες για πρώτη φορά μετά το 1940, δοξασίες για διπλά νομίσματα, απειλές για… ρεσάλτο στο νομισματοκοπείο, έντονο φλερτ με τη μαύρη τρύπα του Grexit και τόσα άλλα, έχει πληρώσει πολύ ακριβό τίμημα, ώστε τώρα να δικαιούται να ονειρεύεται την επιστροφή στην... κανονικότητα.

Αυτή η – απολύτως βάσιμη πλέον – προσδοκία επιστροφής στην κανονικότητα είναι και ο κυρίαρχος καταλύτης που δίνει πρωτοφανή δυναμική στο ελληνικό χρηματιστήριο στις τέσσερις συνεδριάσεις που έχουν γίνει μετά τις εκλογές!

Η προσδοκία για άμεση πολιτική αλλαγή εντός λίγων εβδομάδων, έχει πάρει χαρακτηριστικά ανατροφοδοτούμενου ντόμινο, πυροδοτώντας ένα άνευ προηγουμένου αγοραστικό κρεσέντο, που χρόνια είχαν να δουν οι συνδαιτυμόνες στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά.

Παράλληλα, ολοένα και περισσότερο «χτίζεται» η προσδοκία ότι είναι εφικτή μια αυτοδύναμη κυβέρνηση υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη στις εκλογές της 7ης Ιουλίου, κάτι που μαζί με τις φήμες για επίσπευση αναβαθμίσεων της Ελλάδας από οίκους αξιολόγησης, προξενεί αγοραστική φρενίτιδα στο Χ.Α., αναβαθμίζοντας γενικότερα το επενδυτικό προφίλ της χώρας.

Μικρή (και απολύτως οριοθετημένη) προεκλογική περίοδος, μηδενικό πολιτικό ρίσκο (για πρώτη φορά τόσο ξεκάθαρα τα τελευταία χρόνια) και αλλαγή ατζέντας, καθώς από το «κάδρο» φεύγει η στείρα παροχολογία και μπαίνει η νέα εποχή ανάπτυξης και δημιουργίας, είναι παράγοντες που αλλάζουν τα δεδομένα.

Οι τζίροι που έχουν γίνει στο ελληνικό χρηματιστήριο αυτή την εβδομάδα είναι... καθηλωτικοί ως προς τις διαθέσεις των ξένων που κάνουν επίδειξη δύναμης! Δευτέρα και Τρίτη «πέρασαν» από το Χ.Α. συναλλαγές 530 εκατ. ευρώ, στο πιο «παραγωγικό» διήμερο εδώ και χρόνια, την Τετάρτη έγινε τζίρος 93 εκατ. ευρώ, ενώ σήμερα οι συναλλαγές εκτινάχτηκαν στα 130,96 εκατ. ευρώ!

Και θυμίζουμε, το τελευταίο διήμερο, δεν υπάρχει rebalancing λόγω των δεικτών MSCI! Συνολικά λοιπόν αυτό το 4ήμερο έχουν γίνει συναλλαγές στο Χ.Α. αξίας 754 εκατ. ευρώ, κάτι που δεν έχει ξαναγίνει τα τελευταία χρόνια και ενώ απομένει μια συνεδρίαση για την ολοκλήρωση της εβδομάδας!

Σήμερα, μετά από ένα ολόκληρο χρόνο το ελληνικό χρηματιστήριο επανήλθε και μάλιστα με επιβλητικό τρόπο πάνω από τις 800 μονάδες, προξενώντας νέο αγοραστικό ντόμινο! Και τούτο διότι μετά τη διάσπαση των 800 μονάδων τα... πανικόβλητα short χαρτοφυλάκια οδηγούνται σε τάχιστη αναδίπλωση, αλλάζοντας τις θέσεις τους, ανατροφοδοτώντας περαιτέρω το μύλο της ανόδου!

Σήμερα λοιπόν, εν μέσω όλων αυτών των εξελίξεων, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 818,33 μονάδες με νέα ισχυρή άνοδο 3,19%, πολύ κοντά (για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση) στο υψηλό ημέρας που ήταν στις 819,74 μονάδες, ενώ το χαμηλό ημέρας ήταν στις 795,50 μονάδες στο άνοιγμα.

Από τα 130,96 εκατ. ευρώ του τζίρου της αγοράς, τα 75,5 εκατ. ευρώ έγιναν από τον τραπεζικό κλάδο που δεσπόζει καταλυτικά, με την Εθνική να διακινεί 24,76 εκατ. ευρώ, την Alpha Bank 20,11 εκατ. ευρώ, η Eurobank 16,11 εκατ. ευρώ και η Πειραιώς 14,05 εκατ..

Ο FTSE 25 έκλεισε στις 2.094,23 μονάδες με άνοδο 2,66%, ο Mid Cap έκλεισε στις 1.183,79 μονάδες με άνοδο 3,74%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης «έχτισε» επιπλέον στο τρομερό μετεκλογικό ράλι, καθώς έκλεισε στις 759,97 μονάδες με άνοδο 6,61%!

Εύλογα, το ανατροφοδοτούμενο ράλι της αγοράς και η προεξόφληση πολιτικής αλλαγής, ξυπνά αντανακλαστικά σε πλήθος μετοχές που είτε προσδοκούν σε καλύτερες ημέρες (όπως η ΔΕΗ π.χ.), είτε σε αποφάσεις που δε θα βάζουν αναχώματα στις νόμιμες επενδύσεις ή σε projects που... ταλαιπωρούνται επί χρόνια.

Η Πειραιώς ξεχώρισε για άλλη μια φορά στις τράπεζες με άνοδο 14,75%, η Eurobank ενισχύθηκε κατά 6,22%, η Alpha Bank +5,26% και η Εθνική +4,91%.

Εξαιρετική ήταν η εικόνα και στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με τη ΔΕΗ να κάνει ράλι +14,72% με όγκο 1,44 εκατ. τεμάχια, Ελλάκτωρ +7,40%, Viohalco +3,98%, Motor Oil +4,10% (κέρδη άνω του 10% το τελευταίο διήμερο λόγω αποτελεσμάτων), ΕΧΑΕ +4,43%, ΟΛΠ +2,97% κ.ο.κ.

Στον Mid Cap τρομερό ράλι +16,10% έκανε η AVAX, στο +11,75% η Attica Bank, +9,15% η MIG, +8,53% η ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος, ενώ σημαντικά κέρδη είχαν επίσης οι Intracom Holdings, Τεχνική Ολυμπιακή, Intralot, Κλουκίνας Λάππας και Πλαίσιο. Στο σύνολο της αγοράς, 78 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 31 που έκλεισαν με απώλειες.