8ος χρόνος, ημέρα 2275η
Κυριακή, 23 Ιανουαρίου 2022

Το ΧΑ έμεινε πίσω στo ράλι των ξένων αγορών

Το ΧΑ έμεινε πίσω στo ράλι των ξένων αγορών

Η χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα και το στενό εύρος διακύμανσης έδωσαν και πάλι «το παρόν» σε μία συνεδρίαση που δεν προσέθεσε κάποιο νέο δεδομένο στην υφιστάμενη εξίσωση.

Έτσι, παρά την πρωινή ανοδική προσπάθεια, τελικά τα κέρδη δεν συντηρήθηκαν και ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με μέτριες απώλειες της τάξεως του -0,10%, μετά από 7 εναλλαγές προσήμου.

Τα 52 εκατομμύρια τζίρου, εκ των οποίων τα 18,26 αφορούσαν σε πακέτα προσυμφωνημένων συναλλαγών, απορροφήθηκαν κυρίως από τις μετοχές του ΟΤΕ και ΟΛΘ (λόγω πακέτων) και από τον τραπεζικό, με συνολικά 13 μετοχές να καταγράφουν άνω του 1 εκατομμυρίου.

Μικτά τα πρόσημα τόσο στη μεγάλη κεφαλαιοποίηση (13 ανοδικές στις 25) όσο και στο σύνολο (42 ανοδικές, 77 πτωτικές και 46 αμετάβλητες), με τις περισσότερες από αυτές (εξαιρ. του ΟΤΕ και ΟΛΘ) να καταγράφουν χαμηλότερο τζίρο του μεσοσταθμικού τους.

Και παρά το ότι δεν υπήρξαν ανησυχητικές ενδείξεις για τη συνέχεια, και με ευρωαγορές και Wall Street να έχουν ανοδικές διαθέσεις (S&P 500 +0.58%, Dow 30 +1,37%, Eurostoxx 50 +0.92%) κρατάμε δύο σημεία.

Πρώτον, η αδυναμία του ΓΔ να προσπεράσει τις 880 μονάδες, που συνιστούν τη βραχυπρόθεσμη αντίσταση, και δεύτερον την αδυναμία του να ακολουθήσει τις λοιπές ανοδικές αγορές.

Για τη συνέχεια, παραμένουμε σε αρνητικό έδαφος όσο δεν κατοχυρώνουμε το πλέγμα αντιστάσεων πέριξ των 880-883 μονάδων. Πάντως, το momentum είναι ακόμα θετικό, καθώς ούτε το κατώτατο των 855 ούτε το χαμηλό της Πέμπτης (870) δεν απειλήθηκε.

Ο στόχος παραμένει αρχικά μια επανακατάληψη των 900 μονάδων, όπου θα αξιολογηθεί και η συμπεριφορά στο ταμπλό.

Σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, υπενθυμίζουμε ότι το σήμα εξόδου από την περασμένη Παρασκευή έχει πλέον αναιρεθεί, δίδοντας και καθαρό στοπ κάτω από 855 σε κλείσιμο ημέρας.

Οι πλέον ενδιαφέρουσες μετοχές είναι αυτές του ΟΠΑΠ, Μυτιληναίου, ΟΤΕ, ΓΕΚ Τέρνα, Ελλάκτωρ και ΔΕΗ, καθώς και οι μετοχές της Πληροφορικής Epsilon, Performance, Entersoft, Profile, BYTE και Space.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.