Το bull trap στον S&P500 εγείρει ανησυχίες για την πορεία των Χρηματιστηρίων

Το bull trap στον S&P500 εγείρει ανησυχίες για την πορεία των Χρηματιστηρίων

Κι ενώ μέχρι τις 11:30 το πρωί (ώρα EST) ο S&P500 κατέγραφε μανιωδώς κέρδη έως και 1,8%, η είδηση της εμφάνισης κρούσματος υπό την Όμικρον στην Καλιφόρνια, του πρώτου εντός της επικράτειας των ΗΠΑ, οδήγησε σε κατάρρευση τον μεγάλο χρηματιστηριακό δείκτη, ο οποίος έχασε σχεδόν 3 ποσοστιαίες μονάδες, για να κλείσει στο -1,18% σε νέα χαμηλά κίνησης μετά το sell off της Black Friday.

Το γεγονός αυτό οδηγεί σε δύο συμπεράσματα. Το πρώτο είναι η κρισιμότητα του ζητήματος της νέας μετάλλαξης και η συν αυτώ επιβεβαιωμένη ανησυχία πως θα ταλαιπωρήσει την παγκόσμια ειδησεογραφία, τόσο σε υγειονομικό επίπεδο όσο και σε πολιτικο-οικονομικό.

Και δεδομένης της σοβαρότητας που επέδειξαν έως τώρα οι επενδυτές απανταχού στο άκουσμα αυτού, είναι φανερό ότι καταλύει τις επενδυτικές αποφάσεις, τουλάχιστον σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα.

Το δεύτερο έχει να κάνει με το ότι το κρούσμα στις ΗΠΑ βρήκε τα χρηματιστήρια να προσπαθούν να προεξοφλήσουν μια θετική έκβαση, καθώς τις περασμένες ώρες είχαν ακουστεί καθησυχαστικές δηλώσεις τόσο από ιατρικές συζητήσεις όσο και από τις ηγεσίες, που έκαναν λόγο για μη υιοθέτηση μέτρων lockdown. Έτσι, οι αγοραστές που είχαν αρχίσει να τοποθετούνται σοβαρά, βρέθηκαν εγκλωβισμένοι σε μια μέγγενη κακού κλίματος, ώστε να αρχίσουν κυριολεκτικά να αδειάζουν τα χαρτοφυλάκιά τους.

Ενδεικτικό ήταν η εκθετική αύξηση συναλλακτικής δραστηριότητας προς το κλείσιμο των αμερικανικών δεικτών. Ενώ η άνοδος λάμβανε χώρα με μέτριες συναλλαγές απόρροια της συγκρατημένης αισιοδοξίας που οδηγούσε σε προεξόφληση ανοδικής συνέχισης, τελικά οι ρευστοποιήσεις που επήλθαν από την αρνητική ειδησεογραφία ήταν πολύ ογκώδεις.

Η συνέχεια θα είναι πολύ ενδιαφέρουσα, καθώς η μεταβλητότητα έχει αυξηθεί εκθετικά, και η  αγορά είναι άκρως συσχετισμένη με την αγνώστων όρων προβληματική της Όμικρον. Και αναγνωρίζοντας ότι η Fed ενσωμάτωσε στο λεκτικό της το νέο στέλεχος του κορονοϊού παράλληλα με μια σημαντική εγκατάλειψη της ελπίδας ότι ο πληθωρισμός των ΗΠΑ (σε υψηλά 30ετίας στο 6,2%) δεν θα "αυτοδιορθώσει", έχουμε μπροστά μας έναν πολύ βαρύ Δεκέμβριο, όπου απαιτείται προσοχή. Προς το παρόν, τα παράγωγα του EUREX προεξοφλούν αρνητική ημέρα στις ευρωαγορές, και απαιτείται υπομονή.