Το βουβό ράλι των τραπεζικών μετοχών

Το βουβό ράλι των τραπεζικών μετοχών

Για τους παρατηρητικούς των εγχώριων χρηματιστηριακών αποδόσεων το τελευταίο διάστημα υπάρχει μια εμφανής διαφοροποίηση στην συμπεριφορά του τραπεζικού κλάδου σε σχέση με την υπόλοιπη αγορά. Μετά από μια περίοδο που χαρακτηρίστηκε από τις αναταράξεις των τραπεζικών αυξήσεων κεφαλαίου φαίνεται ότι το ταμπλό αρχίζει και πάλι να πιστεύει στις δυνατότητες του κλάδου. Θεμελιωδώς αυτό που έχει αλλάξει είναι η επιτάχυνση ευρείας κλίμακας τιτλοποιήσεων καθώς και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο ολοκλήρωσης των εν λόγω συναλλαγών.

Έτσι λοιπόν από τις αρχές Σεπτεμβρίου με κοινή αφετηρία για τράπεζες και Γενικό Δείκτη παρατηρείται υπεραπόδοση για Eurobank, Εθνική και Πειραιώς ενώ η Alpha υποαποδίδει σταθερά μετά τα μέσα Οκτωβρίου.

Συγκεκριμένα, από τις 31 Αυγούστου η Eurobank έχει κερδίσει 19%, η Εθνική 8,9%, η Πειραιώς 2,7%, η Άλφα βρίσκεται πίσω 4,8% ενώ την ίδια περίοδο ο Γενικός Δείκτης έχει χάσει 1,6%.

Η αθόρυβη άνοδος των τραπεζών έχει συνδυαστεί με την αύξηση στη συναλλακτική τους δραστηριότητα: Στη μεν Eurobank οι όγκοι έχουν αυξηθεί 21,3% σε σχέση με τη μέτρηση από τις αρχές του β’ εξαμήνου στη δε Εθνική Τράπεζα και την Τράπεζα Πειραιώς η αύξηση είναι στο 8% και 7% αντίστοιχα.

Αντιθέτως, η Alpha bank παρουσιάζει μείωση των διακινούμενων ημερήσιων τεμαχίων κατά 44,8%, κυρίως γιατί ο Ιούλιος ήταν ο μήνας στον οποίο έλαβε χώρα η είσοδός της μετοχής στον MSCI καθώς και η έναρξη διαπραγμάτευσης των χαρτιών από την ΑΜΚ των 800 εκατ. ευρώ. Με εξαίρεση όμως των συνεδριάσεων του Ιουλίου ακόμα και ό όγκος συναλλαγών της Alpha Βank είναι αυξημένος κατά 5%.

Σε επίπεδο αγοράς κατά τον Σεπτέμβριο και Οκτώβριο ο τζίρος είναι αυξημένος κατά 4% και κατά κύριο λόγω η αύξηση αυτή προέρχεται από τις τράπεζες. Σημειώστε ότι κατά την 25η Οκτωβρίου όπου το τεχνικό πρόβλημα έριξε το σύστημα συναλλαγών του ΧΑ για πολλές ώρες, στη 1,5 ώρα που διήρκησε η συνεδρίαση από τα 57,6 εκατ. ευρώ τα 45,5 εκατ. ευρώ αφορούσαν τις συναλλαγές των τεσσάρων τραπεζών.

Το γεγονός ότι διανύουμε τον τρίτο μήνα υπεραπόδοσης πιθανό να μην είναι τυχαίο. Πράγματι, οι τράπεζες να είχαν «μείνει πίσω αδικαιολόγητα», ωστόσο η διάρκεια του ράλι έχει αποκτήσει συστημική χροιά.

Προς το παρόν δύο γεγονότα μπορούν να δώσουν κάποιες απαντήσεις: Η αξιολόγηση της Moody’s στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας και τα αποτελέσματα τρίτου τριμήνου που ως είθισται θα πρέπει να τα αναμένουμε προς το τέλος του μήνα. Εκεί ίσως να λυθούν κάποιες απορίες.

Οι συγκριτικές αποδόσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών από το Σεπτέμβριο

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.