To Bitcoin σε υψηλό τριετίας - Κινούμαστε στο δρόμο για τα 20.000 δολάρια ή σε ξαφνική πτώση;

To Bitcoin σε υψηλό τριετίας - Κινούμαστε στο δρόμο για τα 20.000 δολάρια ή σε ξαφνική πτώση;

Η τιμή διαπραγμάτευσης του Bitcoin ξεπέρασε τα 16.000 δολάρια την Πέμπτη, τιμή που είχαμε δει τελευταία φορά στις 6 Ιανουαρίου του 2018. Η εβδομάδα παρουσίασε ιδιαίτερη μεταβλητότητα στο επίπεδο $14.000- $16.000. Η αύξηση αυτή δημιούργησε ελπίδες για την επίτευξη του μακροπρόθεσμου στόχου των 20.000 δολαρίων!

Η άνοδος οφείλεται και στον αυξημένο όγκο συναλλαγών, ο οποίος δύο ώρες πριν την κατάκτηση του επιπέδου των 16.000 δολαρίων αυξήθηκε από τα 28 στα 176 εκατομμύρια δολάρια. Με τα τελευταία δεδομένα έχουμε αύξηση κατά 4% στις τελευταίες 24 ώρες, και αύξηση 11% μέσα σε μια εβδομάδα. Σε ετήσιο επίπεδο σημειώνει αύξηση 123%, ενώ μόνο αυτό το τρίμηνο βλέπουμε αύξηση που προσεγγίζει το 50%.

Τις τελευταίες ώρες περισσότερο από 13,8 εκατομμύρια δολάρια σε θέσεις short ρευστοποιήθηκαν μόνο στην πλατφόρμα BitMex. Η συνολική κεφαλαιοποίηση του Bitcoin πλέον αγγίζει τα 297 δισεκατομμύρια δολάρια. Μεγάλη αύξηση βλέπουμε και στο δείκτη σύγκρισης με την κεφαλαιοποίηση όλων των υπόλοιπων κρυπτονομισμάτων, με το Bitcoin πλέον να βρίσκεται στα 64% από 50% τους προηγούμενους μήνες. Αυτό δείχνει πως το ράλι δεν επηρεάζει θετικά τα υπόλοιπα κρυπτονομίσματα. Η αύξηση αυτή συμπίπτει με την πρώτη ημέρα που η διαπραγμάτευση των κρυπτονομισμάτων γίνεται διαθέσιμη στις ΗΠΑ!

Ο βασικός λόγος που αυξάνεται η αξία του ψηφιακού νομίσματος, είναι η συνέχιση πληθωριστικών πολιτικών από τις κεντρικές τράπεζες και οι υπερφουσκωμένες μετοχές εταιρειών που επίσης παρουσιάζουν ιδιαίτερο ρίσκο από τις συνέπειες της πανδημίας.

Το ενδιαφέρον κυρίως συγκεντρώνεται από θεσμικούς επενδυτές, παρά από ιδιώτες επενδυτές.

Υπάρχει περίπτωση αυτή ωστόσο να οφείλεται και στο ότι το PayPal αγοράζει Bitcoin για να μπορέσει να εξυπηρετήσει τους πελάτες του; Η δημοφιλής εφαρμογής πληρωμών αύξησε το συναλλακτικό όριο από τα $10.000 που είχε ανακοινωθεί αρχικά στα 20.000 δολάρια δείχνοντας ιδιαίτερη ζήτηση του καταναλωτικού κοινού.

Έλλειψη διαθεσίμων

Δεδομένου του ότι οι περισσότεροι επενδυτές λαμβάνουν μακροπρόθεσμες θέσεις στο Bitcoin, υπάρχει έλλειψη διαθέσιμων προς πώληση αποθεματικών στην αγορά με αποτέλεσμα οι αξίες να κινούνται ανοδικά. Μια ανάληψη των UTXOs βλέπουμε ότι το 98% αυτών βρίσκονται με κέρδος με την ισχύουσα τιμή, το υψηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2017 σύμφωνα με την ανάλυση της CoinMetrics.

Με το βλέμμα στραμμένο στα $20.000

Ωστόσο αυτό καθαυτό δεν είναι ενθαρρυντικό δεδομένου του ότι πολλοί επενδυτές μπορεί να σκεφτούν να εξαργυρώσουν κάποια από τα κέρδη τους, με αποτέλεσμα να αναμένεται αρνητικό εάν δεν ακολουθήσει ισχυρή αγοραστική πίεση. Οι αντιδράσεις της αγοράς είναι ακόμα θετικές, με τον κίνδυνο αυτό να ελλοχεύει περισσότερο στο επίπεδο των $20.000 που αναμένεται επενδυτές να εξαργυρώσουν μαζικά τα κέρδη τους.

Την ίδια στιγμή η αύξηση στην αξία διαπραγμάτευσης οδηγεί και τον εντονότερο ανταγωνισμό στους miners. Η δυσκολία εξόρυξης σημείωσε ρεκόρ μείωσης στις 3 Νοεμβρίου, ωστόσο η συντριπτική πλειοψηφία έχει ήδη επανέλθει online. Ωστόσο αυτό μπορεί να μην οφείλεται στην τιμή του ψηφιακού νομίσματος, αλλά στην μετακόμιση αυτών των επιχειρήσεων από την Κίνα που πλέον κατευθύνονται στην Μογγολία, το Καζακστάν, το Ιράν, και την Βενεζουέλα για να επωφεληθούν από την χαμηλή κατανάλωση ενέργειας.

Από τα δεδομένα οδηγούμαστε στο συμπέρασμα ότι οι miners προχώρησαν σε πλήθος πωλήσεων την προηγούμενη εβδομάδα, που δεν έδειξαν να επηρεάζουν την τιμή, δείχνοντας ισχυρό order book.

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες