Το bitcoin γίνεται mainstream- Θα φτάσει σε κεφαλαιοποίηση την Apple;

Το bitcoin γίνεται mainstream- Θα φτάσει σε κεφαλαιοποίηση την Apple;

Με κέρδη 165% μέσα στο 2020 και λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες της φετινής χρονιάς, το bitcoin μόνο απαρατήρητο δεν μπορεί να περάσει αφού στο ίδιο διάστημα τα κέρδη του Nasdaq… περιορίζονται σε 32%. Από διαχειριστές μεγάλων hedge funds μέχρι τους 20άρηδες των ψηφιακών πλατφορμών, στρέφουν την προσοχή τους στην επόμενη κίνηση. Μέχρι και πρώτο θέμα στη Wall Street Journal έγινε προχθές, αποδεικνύοντας ότι δεν αποκλείεται να εξελίσσεται ήδη σε κάτι εξαιρετικά mainstream. 

Το πιο αναγνωρίσιμο και αποδεκτό κρυπτονόμισμα δείχνει να έχει βάλει πλώρη για τα 20.000 δολάρια και από κει κάποιοι το βλέπουν να ξεκινάει μια νέα πορεία, ενδεχομένως ακόμα πιο ξέφρενη. Επόμενος προορισμός σύμφωνα με πολλούς αναλυτές είναι το ορόσημο των 1 τρισ. δολαρίων σε «κεφαλαιοποίηση» ήτοι 180% υψηλότερα από εδώ, κοντράροντας… την Apple. Μ’ αυτά και μ’ αυτά αναγκάζει ορισμένους από τους επιφανέστερους επενδυτές να ασχοληθούν μαζί του και ευρύτερα με το σύμπαν των κρυπτονομισμάτων. 

Μέχρι και ο Νουριέλ Ρουμπίνι παραδέχθηκε πρόσφατα ότι αποτελεί ενδεχομένως ένα μέσο διατήρησης πλούτου, τονίζοντας ότι βλέπει επανάσταση στα ψηφιακά νομίσματα των κεντρικών τραπεζών. 

Αυτή είναι η μία όψη των εξελίξεων με το bitcoin να έχει καταγράψει άνοδο 62% τον τελευταίο μήνα. Βλέπετε, η απόφαση της PayPal μετά τα μέσα Οκτωβρίου να επιτρέψει τη χρήση του bitcoin για την πραγματοποίηση αγορών μέσω της πλατφόρμας της, έσπασε εντελώς τα δεσμά που συγκρατούσαν τον βασιλιά των κρυπτονομισμάτων και δεν τον άφηναν να… γίνει ένα με το πλήθος. 

Τα οποία δεσμά παρεμπιπτόντως είχαν ήδη αρχίσει να χαλαρώσουν αισθητά, καθώς οι κεντρικές τράπεζες έχουν μπει εδώ και καιρό στη διαδικασία δημιουργίας των δικών τους ψηφιακών νομισμάτων, ενώ διάσημοι επενδυτές αναφέρονται πλέον στο bitcoin – και σε άλλα κρυπτονομίσματα - σαν ένα ακόμη ενδιαφέρον ή λιγότερο ενδιαφέρον, ανάλογα με τα γούστα, είδος επένδυσης αλλά όχι σαν κάτι «απόκοσμο».

Ο ιδρυτής του μεγαλύτερου fund στον κόσμο, Ρέι Ντάλιο, παραδέχεται και αυτός ότι μάλλον κάτι δεν βλέπει στο bitcoin αλλά συνεχίζει να το χαρακτηρίζει ως ένα ασταθές μέσο συναλλαγών και αποθήκευσης πλούτου.  Ο επικεφαλής της JPMorgan, Τζέιμι Ντάιμον, από την πλευρά του συνεχίζει να υποστηρίζει ότι κατά κύριο λόγο τα κρυπτονομίσματα χρησιμοποιούνται για εγκληματικές δραστηριότητες. Ξεχνάει μάλλον ότι η τράπεζά του έχει δημιουργήσει JPM Coin. Λεπτομέρειες…  

Βέβαια, στην πραγματική - και όχι την ψηφιακή - ζωή, τα νομίσματα έχουν δύο όψεις. Μήπως λοιπόν οι επενδυτές κινδυνεύουν από μία ακόμη μεγάλη βουτιά της τιμής του bitcoin, όπως αυτή που καταγράφηκε το 2018 όταν μετά το απίστευτο τότε ρεκόρ κοντά στα 20.000 δολάρια, το κρυπτονόμισμα έχασε μέσα σε 12 μήνες το 84% της αξίας του και γκρεμίστηκε με την πτώση του να σταματά λίγο πάνω από τα 3.200 δολάρια;

Η αλήθεια είναι ότι το bitcoin έχει περάσει από πολλά κύματα και τίποτα δεν διασφαλίζει ότι το μέλλον θα είναι χωρίς αναταράξεις και μεγάλα σκαμπανεβάσματα. Όμως αυτό που όλοι αναγνωρίζουν είναι ότι τα κρυπτονομίσματα έχουν μπει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στη ζωή μας. Μπορεί να μην χρησιμοποιούνται ευρέως στην καθημερινότητα αλλά πλησιάζουν όλο και περισσότερο στην πραγματική οικονομία. 

Εισηγμένες εταιρείες και θεσμικοί επενδυτές αυξάνουν την έκθεσή τους στο bitcoin και μέχρι σήμερα έχουν συγκεντρώσει αθροιστικά περίπου το 4,5% των bitcoin σε κυκλοφορία, με αξία άνω των 16 δισ. δολαρίων. Οι επιχειρήσεις βλέπουν ότι η πανδημία επιτάχυνε τον ψηφιακό μετασχηματισμό και πλέον οτιδήποτε σχετίζεται με την ψηφιακή τεχνολογία γίνεται trend. Έτσι το bitcoin ως ψηφιακό μέσο αποθήκευσης πλούτου κεντρίζει το ενδιαφέρον των επιχειρήσεων. 

Όπως και να’ χει, τα εντυπωσιακά κέρδη σε σύγκριση με τις μετοχές (η Tesla είναι μία μετοχή με μεγαλύτερα κέρδη από το bitcoin φέτος) βάζουν εύλογα το κρυπτονόμισμα στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, αρκεί να μην επαναληφθεί το 2018.