Το άστρο της Cathie Wood και της Ark Investment Management οδηγεί τις μετοχές των «διαστημικών εταιρειών» στα ουράνια

Το άστρο της Cathie Wood και της Ark Investment Management οδηγεί τις μετοχές των «διαστημικών εταιρειών» στα ουράνια

Το απόγευμα της Τετάρτης που μας πέρασε έγινε γνωστό πως η πολύ επιτυχημένη εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων ARK Investment Management κατέθεσε στις αμερικανικές χρηματιστηριακές αρχές αίτηση για την δημιουργία ενός E.T.F. (διαπραγματεύσιμου αμοιβαίου κεφαλαίου) που θα επενδύει σε μετοχές εταιρειών που έχουν σχέση με το διάστημα.

Συνοπτικά μπορούμε να πούμε πως το ETF που θα ονομάζεται Ark Space Exploration και θα έχει το σύμβολο ARKX θα επενδύει σε ότι έχει σχέση με πτήσεις στο διάστημα εντός του βαρυτικού πεδίου της γης, την σχετική τεχνολογία και γενικά ό,τι μπορεί να λειτουργήσει υποστηρικτικά προς αυτές τις πτήσεις.

Παρά το ότι ακόμα δεν γνωρίζουμε το αρχικό κεφάλαιο του ARKX και το πότε θα ξεκινήσει την λειτουργία του, ούτε ξέρουμε ποιες εταιρείες θα πληρούν τα κριτήρια επένδυσης των κεφαλαίων του, ένας σημαντικός αριθμός μετοχών σημείωσε εξαιρετική άνοδο στην χθεσινή συνεδρίαση των αμερικανικών χρηματιστηρίων. Προφανώς αρκετοί επενδυτές εκτίμησαν πως όσες εταιρείες ασχολούνται με «διαστημικά» αντικείμενα θα ωφεληθούν από τις επενδύσεις του ARKX. Έτσι είδαμε εντυπωσιακά πράγματα: Η μετοχή της Virgin Galactic που ελέγχεται από τον γνωστό επιχειρηματία Richard Branson και φιλοδοξεί σύντομα να αρχίσει να προσφέρει υπηρεσίες «διαστημικού τουρισμού» ανέβηκε κατά 19,85% ανακουφίζοντας λίγο τον Branson που ταλαιπωρήθηκε αρκετά την χρονιά που μας πέρασε. Η μετοχή της Maxar Technologies που προσφέρει τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες στο διάστημα ανέβηκε και αυτή κατά σχεδόν 20%. Η Iridium και η Viasat που ασχολούνται τις δορυφορικές τηλεπικοινωνίες είδαν τις μετοχές τους να ανεβαίνουν κατά σχεδόν 10%. Αυτά είναι μερικά μόνο παραδείγματα του ενθουσιασμού που προκάλεσε η είδηση για την δημιουργία του ARKX.

Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε πως αυτή η αντίδραση δεν έχει και πολλή σχέση με την λογική. Δεν είναι δυνατόν όλες οι εταιρείες ενός κλάδου ξαφνικά να αξίζουν 10-20% παραπάνω επειδή κάποιος επενδυτής πιθανώς να τις αγοράσει στο προσεχές μέλλον. Η Cathie Wood και η ARK Investment Management όμως δεν είναι καθόλου τυχαίοι επενδυτές.

Η Wood δημιούργησε το ARK το 2014, έχοντας προηγουμένως δουλέψει σε μεγάλη εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων και δημιούργησε μία νέα κατηγορία ETF, τα active ETF. Όπως υποδηλώνει η ονομασία τους, αυτά τα διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια δεν ακολουθούν την σύνθεση κάποιων δεικτών αλλά κάνουν ενεργή διαχείριση των χαρτοφυλακίων τους.

Η προτίμηση της Wood σε εταιρείες που προσπαθούν να διαταράξουν την ισορροπία (disruptors) και ειδικότερα στην Tesla, έφερε το μεγαλύτερο από τα ETF που διαχειρίζεται, το ARK Innovation, στις πρώτες θέσεις των αποδόσεων αφού το 2020 ανέβηκε κατά 170%, έκανε την Wood μεγάλο αστέρι στον χώρο των επενδύσεων και ανέβασε την εταιρεία την μέσα στις 10 πρώτες διαχειρίστριες ETF.

Είναι λοιπόν φανερό πως η εκτίναξη των μετοχών που έχουν, ή ελπίζουν να αποκτήσουν, σχέση με το διάστημα έχει περισσότερο σχέση με την καλή φήμη της Cathie Wood και τις εξαιρετικές περσινές της επιδόσεις και λιγότερο με την εμπιστοσύνη των χθεσινών αγοραστών στις προοπτικές των «διαστημικών εταιρειών», τις οποίες παραλίγο να στείλουν σε τροχιά γύρω από την γη με την αγοραστική τους μανία. Η μεγάλη ικανότητα της Wood και ο συντονισμός της με τον παλμό της εποχής δεν επιδέχονται αμφισβήτησης, δεν πρέπει να ξεχνάμε όμως πως «οι παρελθούσες επιδόσεις δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση εγγύηση για αντίστοιχες μελλοντικές», όπως υποχρεωτικά μας υπενθυμίζουν όλοι οι διαχειριστές κεφαλαίων.

Ευχόμαστε καλή επιτυχία στους ενθουσιώδεις επενδυτικούς εραστές του διαστήματος, αλλά δεν μπορούμε να αντισταθούμε στον πειρασμό και φέρνουμε στο μυαλό μας την ιλιγγιώδη άνοδο των μετοχών των κατασκευαστικών εταιρειών του ελληνικού χρηματιστηρίου το φθινόπωρο του 1999, λίγο πριν την έναρξη λειτουργίας του «Ολυμπιονίκη», ενός αμοιβαίου κεφαλαίου με εξειδίκευση στις κατασκευές και τα έργα υποδομής. Φυσικά και δεν μπορούμε να συγκρίνουμε το ελληνικό με το αμερικανικό χρηματιστήριο, αλλά ορισμένα πράγματα δεν διαφέρουν πολύ από χώρα σε χώρα.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.