ΓΔ: 899,42 4,72 (0,53 %)

Τζίρος: 88,14 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 2021η
Παρασκευή, 14 Μαΐου 2021

ΓΔ: 899,42 4,72 (0,53 %)

Τζίρος: 88,14 εκατ. €   RT

Το ανοδικό σερί καλά κρατεί στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Το ανοδικό σερί καλά κρατεί στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Το Χρηματιστήριο Αθηνών κατάφερε σήμερα να κλείσει σε θετικό έδαφος σε μια –κατά τ’ άλλα- άνευρη συνεδρίαση και βασικό πρωταγωνιστή τη μετοχή της Πειραιώς (+14,08%), η οποία μπαίνει από σήμερα επίσημα στη διαδικασία του reverse split (16,5:1) και σε καθεστώς αναστολής έως και την Παρασκευή.

Έτσι, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε μιαν ανάσα από τις 900 μονάδες (στις 899,9 μονάδες) ενισχυμένος κατά 0,26%, χάρη στις συνδυασμένες δυνάμεις της Alpha Bank (+1,63%), Jumbo (+3,07%) OTE (+1%) και Motor Oil (+2,2%), η συμπεριφορά των οποίων αντιστάθμισε τη διορθωτική κίνηση των Viohalco (-4,33%), Eurobank (-2,86%) και ΓΕΚ Τέρνα (-1,79%).

Η γενικότερη εικόνα ήταν μάλλον ουδέτερη, καθώς δεν προστέθηκε κάποιο νέο δεδομένο στην υφιστάμενη ανοδική τάση, και μάλιστα τα πράγματα κύλησαν ομαλά παρά την αναμενόμενη -μερική- ρευστοποίηση τίτλων προς αποκόμιση υπεραξιών και ρευστότητας ρευστότητας για την συμμετοχή επενδυτών στην ΑΜΚ της Πειραιώς, μην αμελώντας ότι το μέγεθός της είναι αρκετά σεβαστό.

Ο Γενικός Δείκτης άλλαξε πρόσημο τέσσερις φορές. Τα πρόσημα στις επιμέρους εισηγμένες ήταν επίσης μικτά (51 ανοδικές έναντι 68 καθοδικών), κάτι που ισχύει και για τις μετοχές του 25άρη (14 ανοδικές).

Η μετοχή της Alpha Bank συνεχίζει για πολλοστή συνεδρίαση να αποτελεί σηματωρό, καθώς απορρόφησε και πάλι ένα μεγάλο μέρος του συνολικού ημερήσιου τζίρου (13,23 εκατ. ευρώ), συνεχίζοντας να δίνει μικρά κέρδη μέρα με τη μέρα, μια συμπεριφορά που φανερώνει ότι οι επενδυτές αναμένουν μια οποιαδήποτε «καλή» διόρθωση ώστε να τοποθετηθούν (στόχος τα 1,30 ευρώ).

Ο ΟΤΕ επίσης σημείωσε ικανοποιητική συναλλακτική δραστηριότητα (10,36 εκατ. ευρώ), ενώ αναφορικά με τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, πέρασε ένα μεγάλο πακέτο 517 χιλιάδων μετοχών σε τιμή premium 11,20 (κλείσιμο μετοχής στα 9,90 ευρώ).

Η Motor Oil έδωσε καλό κλείσιμο ενισχύοντας το προ εβδομάδων αγοραστικό σήμα με στόχο τα 15-15,20 ευρώ, αν και θα θέλαμε λίγο ανώτερο όγκο συναλλαγών (σήμερα στα 2,02 εκατ. ευρώ, περίπου στα 3/4 του μεσοσταθμικού του).

Δώδεκα εισηγμένες κατέγραψαν, έστω και ενδοσυνεδριακά- νέα υψηλά 52 εβδομάδων, με τις πέντε εξ αυτών από τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση (Mytilineos, Alpha, Τιτάνας, Φουρλής και ΕΕΕ), υποδεικνύοντας ξανά την ισχύ της ανοδικής κίνησης.

Υπενθυμίζουμε ότι βιώνουμε μια τάση με σπάνια χαρακτηριστικά σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, είτε αναλύοντας το γενικό μακροοικονομικό κάδρο είτε αναλύοντας την πολύ στιβαρή συμπεριφορά της πλειονότητας των τίτλων. Επίσης, έχουν σημειωθεί και αναμένονται και στο εγγύς μέλλον σοβαρές εταιρικές αναδιαρθρώσεις (ΑΜΚ, αλλαγή βασικών μετόχων κ.λπ), επιτυχημένες εκδόσεις εταιρικών και κρατικού ομολόγου, ενώ και το διεθνές κλίμα είναι πολύ καλό. Έτσι, είναι λογικό να αναζητούμε καλές τοποθετήσεις για υψηλότερες αποτιμήσεις και υπερκέρδη, καθώς οι πιθανότητες συνέχισης μεσοπρόθεσμα είναι μεγαλύτερες από ένα αντίθετο σενάριο, άσχετα με ενδεχόμενες διορθωτικές κινήσεις.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.