Το alter ego του Μπάφετ, Τσ. Μούνγκερ, προειδοποιεί για τις Spac και Robinhood

Το alter ego του Μπάφετ, Τσ. Μούνγκερ, προειδοποιεί για τις Spac και Robinhood

O σχεδόν αιωνόβιος Τσάρλι Μάνγκερ συνεταίρος του πιο εμβληματικού επενδυτή εδώ και 60 χρόνια του Γουόρεν Μπάφετ προειδοποίησε για τη «φρενίτιδα» των ερασιτεχνών επενδυτών οι οποίοι δρουν μέσα από πλατφόρμες συναλλαγών χωρίς προμήθειες όπως η Robinhood αλλά και για τις εταιρείες SPAC.

«Αρχάριοι επενδυτές δελεάζονται από νέους τύπους χρηματιστηριακής λειτουργίας όπως η Robinhood και νομίζω ότι όλη αυτή η δραστηριότητα είναι λυπηρή», δήλωσε ο Μάνγκερ την Τετάρτη στην ετήσια συνεδρίαση των μετόχων της Daily Journal με έδρα το Λος Άντζελες. 

Ο 97χρονος επενδυτής πρόσθεσε ότι κατανοεί το γεγονός ότι οι μικροεπενδυτές «γοητεύονται από εφαρμογές που δίνουν ελευθερία στις συναλλαγές».

Ωστόσο, «κανείς δεν πρέπει να πιστεύει ότι οι συναλλαγές τύπου Robinhood είναι δωρεάν», δήλωσε ο Μάνγκερ. «Η φρενίτιδα τροφοδοτείται από ανθρώπους που λαμβάνουν προμήθειες και άλλα έσοδα από αυτή τη νέα ομάδα τζογαδόρων. Έχουν νοοτροπία ιπποδρόμου και τίποτα παραπάνω».

Όσον αφορά τις εταιρείες ειδικού σκοπού, τις γνωστές ως SPAC, μια νέα τάση στη Wall Street, o Μάνγκερ είναι επιφυλακτικός.

«Δεν συμμετέχω καθόλου και νομίζω ότι ο κόσμος θα ήταν καλύτερος χωρίς αυτό», είπε ο Μάνγκερ. «Νομίζω ότι αυτού του είδους οι κερδοσκοπίες και οι επιχειρήσεις που δεν υπάρχουν ουσιαστικά, είναι απλά ένα σημάδι μιας ενοχλητικής φούσκας». 

AP Photo/Nati Harnik