Το αφεντικό του Twitter φτιάχνει αποκεντρωμένο ανταλλακτήριο για το bitcoin - Τι «χώρισε» το Ethereum στα δύο

Το αφεντικό του Twitter φτιάχνει αποκεντρωμένο ανταλλακτήριο για το bitcoin - Τι «χώρισε» το Ethereum στα δύο

Πλέον ο Dorsey μαζί με τον Mike Brock, εκτελεστικό διευθυντή της CashApp που ανέλαβε την πρωτοβουλία μας παρουσίασαν ένα αποκεντρωμένο ανταλλακτήριο που χτίζεται στον ανοιχτό κώδικα του bitcoin. Σε ένα αποκεντρωμένο ανταλλακτήριο κανένα μέρος δεν έχει τον έλεγχο των κεφαλαίων που διέρχονται από αυτό και όλοι οι κανονισμοί διέπονται από τον κώδικα των έξυπνων συμβολαίων.

Παράλληλα, παρόλο που οι χρήστες θα κάνουν την χρήση κάποιας front-end εφαρμογής για την χρήση του ανταλλακτηρίου, ο καθένας θα μπορούσε να δημιουργήσει δικό του front-end για να επικοινωνεί με τον κώδικα που είναι δημοσιευμένος στο δημόσιο δίκτυο blockchain.

Σε ένα tweet νήμα, ο Brock έγραψε ότι «[πιστεύουμε] ότι το Bitcoin θα είναι το de facto νόμισμα του διαδικτύου. Ενώ υπάρχουν πολλά έργα που θα μας βοηθήσουν στο να δημιουργήσουμε ένα αποκεντρωμένο ανταλλακτήριο, ο στόχος μας παραμένει αποκλειστικά η δημιουργία ενός παγκόσμιου νομισματικού συστήματος για όλους. Αλλά όλα αυτά για να επιτευχθούν απαιτούν τη σύσταση κάποιων μερών που πιστεύουμε ότι λείπουν...».

Η απόκτηση bitcoin σήμερα περιλαμβάνει συνήθως την ανταλλαγή παραδοσιακών χρημάτων σε μια κεντροποιημένη υπηρεσία όπως το CashApp ή το Coinbase. Αυτές οι γέφυρες εντός και εκτός του Bitcoin έχουν πολλά ζητήματα και δεν κατανέμονται ομοιόμορφα σε όλο τον κόσμο. Αυτό είναι το πρόβλημα που θα λύσουμε: θα διευκολύνουμε τη χρηματοδότηση ενός πορτοφολιού χωρίς θεματοφύλακα οπουδήποτε στον κόσμο μέσω μιας πλατφόρμας για τη δημιουργία γεφυρών εντός και εκτός του Bitcoin.

Μπορείτε να το σκεφτείτε ως ένα αποκεντρωμένο ανταλλακτήριο για fiat. Όπως είπαμε, αυτή η πλατφόρμα θα αναπτυχθεί πλήρως σε δημόσιο, ανοιχτού κώδικα, ανοιχτού πρωτοκόλλου και οποιοδήποτε πορτοφόλι θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί.

Ο Brock επισήμανε πως οι προδιαγραφές του ανταλλακτηρίου δεν έχουν θεμελιωθεί πλήρως, επισημαίνοντας το Rootstock, ένα sidechain του Bitcoin που υποστηρίζει έξυπνα συμβόλαια, ως μία πιθανή επιλογή. "Ωστόσο, τα κενά που απαιτούνται για να χτιστεί αυτό μπορεί να είναι πολύ μεγάλα. Μερικά από τα κενά που βλέπουμε σήμερα είναι γύρω από το κόστος και την επεκτασιμότητα. Το δίκτυο Lightning το λύνει αυτό με πληρωμές. Χρειαζόμαστε μια λύση για την υποδομή ανταλλαγής μεταξύ ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων, όπως τα σταθερά νομίσματα.

Το ψηφιακό νόμισμα του Rootstock δεν κατέγραψε κάποιο άνοδο, ενώ ο όγκος συναλλαγών παρέμεινε περιορισμένος, ενώ όποια κέρδη δημιούργησε η ανακοίνωση αυτά έπειτα χάθηκαν.

Το ψηφιακό νόμισμα διαπραγματεύεται στα περίπου 48.000 δολάρια ή σχεδόν 38.8% κάτω από τα 79,019.28 δολάρια που είχε αγγίξει πέντε μήνες πριν τον Απρίλιο του 2021. Ο όγκος συναλλαγών είναι εξαιρετικά περιορισμένος ενώ διαπραγματεύεται μόνο στα ανταλλακτήρια Kucoin & Bitfinex.

Παρά την αβεβαιότητα για το εάν θα χρησιμοποιηθεί το Rootstock οι επενδυτές θα πρέπει να το θέσουν υπό την προσοχή τους, καθώς εάν όντως χρησιμοποιηθεί είναι βέβαιο πως θα προσπαθήσει να αγγίξει το προηγούμενο υψηλό του.

Τι χώρισε το Ethereum στα δύο;

Το βράδυ της Παρασκευής (ώρα Ελλάδας) ένα προγραμματιστικό σφάλμα επηρέασε πάνω από το 54% των διακομιστών του Ethereum. Το σφάλμα επηρεάζει παλαιότερες εκδόσεις ενός σημαντικού προγράμματος - Ethereum client που προκάλεσε τον διαχωρισμό αυτών των κόμβων από το κύριο δίκτυο. Υπολογίζεται ότι επηρέασε περίπου το 54% των κόμβων Ethereum.

Η ανησυχία είναι ότι αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε διπλή εξαργύρωση, όπου μια συναλλαγή μπορεί να έχει εξαργυρωθεί, αλλά στη συνέχεια η συναλλαγή αντικαθίσταται από την εναλλακτική αλυσίδα. Η διεύθυνση 0x1a02a619E51CC5f8A2A61d2a60F6c80476EE8EAd που φαίνεται να εντόπισε και να προσπάθησε να εκμεταλλευτεί το bug χρηματοδοτήθηκε από το Tornado Cash - ένα μίξερ συναλλαγών που επιτρέπει την ανωνυμία των χρηστών του όπως και την προέλευση των κεφαλαίων.

Το σφάλμα έγινε διαθέσιμο και σε άλλα δημόσια δίκτυα blockchain, που χρησιμοποιούν συμβατά Virtual Machine με το Ethereum, όπως το Binance, Smart Chain, Huobi EcoChain & Polygon. Όλα δέχτηκαν αντίστοιχη επίθεση εκτός από το Polygon.

Παρόλο που ένα σημαντικό μέρος των κόμβων αποκόπηκε από το δίκτυο, δεν φαίνεται να έχει κάποιες συνέπειες ακόμη. Η πλειοψηφία των διαχειριστών κόμβων έτρεξαν αμέσως ενημερωμένες εκδόσεις του Ethereum, που σημαίνει ότι το ποσοστό hash υποστηρίζει τη μεγαλύτερη αλυσίδα.

Όσον αφορά τους κόμβους που τρέχουν τις παλαιότερες εκδόσεις του Geth, ουσιαστικά δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στο κύριο δίκτυο. Ως αποτέλεσμα, ενώ υπάρχουν πιθανές επιθέσεις που θα μπορούσαν να συμβούν, το δίκτυο φαίνεται να είναι σταθερό προς το παρόν.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.