Το Brexit στις δημοσκοπήσεις «έριξε» τη Wall

Το Brexit στις δημοσκοπήσεις «έριξε» τη Wall

Με απώλειες έκλεισαν οι τρεις βασικοί δείκτες της Wall Street στην τελευταία συνεδρίαση πριν ανοίξουν οι κάλπες για το κρίσιμο βρετανικό δημοψήφισμα στο οποίο θα αποφασιστεί αν η χώρα παραμείνει ή όχι στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Και ενώ τις πρώτες ώρες οι δείκτες βρίσκονταν σε τροχιά κερδών για τρίτη διαδοχική ημέρα, οι τελευταίες δημοσκοπήσεις στη Μεγάλη Βρετανία επανέφεραν της ανησυχίες στις τάξεις των επενδυτών καθώς έδωσαν προβάδισμα στο Brexit.  

Την ίδια ώρα, επενδυτές και αναλυτές αξιολόγησαν και σήμερα τις δηλώσεις της επικεφαλής της Fed κ. Janet Υellen στο πλαίσιο της δεύτερης ημέρας κατάθεσης στην επιτροπή της Γερουσίας που ειδικεύεται στα τραπεζικά ζητήματα.

Στη λήξη της συνεδρίασης, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones σημείωσε απώλειες 48,90 μονάδες (0,27%) κλείνοντας στις 17.781 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq που σημείωσε απώλειες 10,44 μονάδων (0,22%) έκλεισε στις 4.833 μονάδες. Ο S&P 500 έχασε 3,45 μονάδες (0,17%) και έκλεισε στις 2.085 μονάδες.

Η εκστρατεία για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση προηγείται με μία μονάδα από το αντίπαλο στρατόπεδο της παραμονής, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που δόθηκε στη δημοσιότητα από την εταιρεία Opinium, λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες για το κρίσιμο δημοψήφισμα. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση αυτή το Brexit συγκεντρώνει ποσοστό 45% ενώ η "Παραμονή" στην ΕΕ ποσοστό 44%.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την έρευνα της TNS, το 43% του δείγματος απάντησε ότι θα ψηφίσει υπέρ της αποχώρησης, ενώ το 41% υπέρ της παραμονής. Ένα 16% του δείγματος δήλωσε αναποφάσιστο ή ότι δεν θα ψηφίσει.

Δικαιολογημένη χαρακτήρισε για άλλη μια φορά η επικεφαλής της Fed κ. Yellen την απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας να είναι προσεκτική και επιφυλακτική στις κινήσεις της σχετικά με την αύξηση των επιτοκίων λόγω των αβεβαιοτήτων που αντιμετωπίζει η οικονομία, τόσο στην αγορά εργασίας όσο και στην οικονομική ανάπτυξη το 2016.

Ωστόσο παρέμεινε αισιόδοξη πως η οικονομία θα «δώσει μάχη» μέσα από αυτές αντιξοότητες με τις πιθανότητες μιας ύφεσης να είναι «πολύ χαμηλές». 

Όπως αναφέρουν ξένοι αναλυτές, η μεγαλύτερη είδηση από τη δεύτερη ημέρα της κατάθεσης της κ. Yellen στη Γερουσία ήταν η απόρριψη υιοθέτησης αρνητικών επιτοκίων ως εργαλείο νομισματικής πολιτικής, τονίζοντας ότι η «προσέγγιση αυτή έχει σοβαρές ελλείψεις».

Η κ. Yellen ζήτησε από το Κογκρέσο να βοηθήσει στην ώθηση της παραγωγικότητας αλλά δεν επέμεινε σε αυτό με μεγάλη θέρμη, περιορίζοντας την τοποθέτησή της σε υπεράσπιση των κινήσεων της Κεντρικής Τράπεζας απέναντι στην κριτική των Ρεπουμπλικάνων.

Στο μέτωπο των μάκρο, οι μεταπωλήσεις κατοικιών βρέθηκαν στο υψηλότερο επίπεδό τους από τον Φεβρουάριο του 2007. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Ένωσης Μεσιτών αυξήθηκαν κατά 1,8% τον Μάιο σε προσαρμοσμένο εποχικό επίπεδο στα 5,53 εκατ.

Στα εταιρικά νέα, η μετοχή της Tesla Motors Inc. έκανε βουτιά 10,45% μετά την είδηση πως η εταιρεία προσφέρθηκε να αγοράσει την εταιρεία SolarCity Corp, η μετοχή της οποίας κέρδισε 3,26%. Σημειώνεται πως και στις δύο εταιρείες, κορυφαίος μέτοχος είναι ο Elon Musk γεγονός που δημιουργεί ένα είδος «σύγχυσης» στην αγορά.

Η ετήσια αύξηση από πέρυσι έφτασε το 4,5% που είναι ο υψηλότερος ρυθμός από τον Φεβρουάριο του 2007. Οικονομολόγοι του Marketwatch που συμμετείχαν σε σχετικές δημοσκοπήσεις είχαν προβλέψει πως το μέγεθος αυτό θα έφτανε τα 5,55 εκατ.