Την πτώση των ευρωπαϊκών αγορών ακολουθεί σήμερα το Χρηματιστήριο

Την πτώση των ευρωπαϊκών αγορών ακολουθεί σήμερα το Χρηματιστήριο

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Οι δυσμενείς εξελίξεις με την κατάρρευση της βρετανικής Thomas Cook η διαπραγμάτευση της οποίας ανεστάλη, τα απογοητευτικά στοιχεία για τη μεταποιητική δραστηριότητα στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, τη Γερμανία, αλλά και οι ανησυχίες για τον εμπορικό πόλεμο, προξενούν μεγάλες πιέσεις σήμερα στα χρηματιστήρια της Ευρώπης.

Ο DAX της Φρανκφούρτης υποχωρεί άνω του 1,50%, ο CAC 40 Παρίσι άνω του 1%, ενώ απώλειες πέραν του 1% καταγράφουν και οι αγορές του ευρωπαϊκού νότου, με τον Stoxx 600 στο -1,03%. Μέσα σ' αυτό το κλίμα, το ελληνικό χρηματιστήριο που προέρχεται από κέρδη 2,34% την περασμένη εβδομάδα κινείται πτωτικά, με το Γενικό Δείκτη στις 865 μονάδες με απώλειες 1,22%.

Ο τζίρος σε πολύ μέτριο τέμπο, μόλις στα 16 εκατ. ευρώ, στοιχείο ενθαρρυντικό που δείχνει ότι διάθεση αθρόων ρευστοποιήσεων δεν υπάρχει. Η μείωση του τζίρου σε πτωτικές συνεδριάσεις είναι στοιχείο θετικό για την αγορά.

Στο χώρο του FTSE 25 καταγράφονται αρνητικά πρόσημα, καθώς μόνο η ΔΕΗ διατηρείται σε θετική τροχιά (+2%), ενώ πιέσεις άνω του 2% δέχονται μετοχές όπως Alpha Bank, Jumbo και Lamda Development. Πτώση πλέον του 1% έχουν τίτλοι όπως Εθνική, Πειραιώς, Eurobank, ΟΤΕ, Motor Oil, Μυτιληναίος, ΕΛΠΕ, ΕΧΑΕ, Aegean Airlines, ΕΧΑΕ, Cenergy Holdings και Fourlis.

Αδύναμη είναι η εικόνα και στο χώρο του Mid Cap όπου καταγράφονται μεικτά πρόσημα με μικρούς όγκους και τζίρους, με τους επενδυτές να τηρούν σήμερα στάση αναμονής, έως ότου ξεκαθαρίσει λίγο η κατάσταση. Σε θετικό έδαφος είναι μετοχές όπως AVAX, Ικτίνος, Παπουτσάνης, Πλαίσιο και Τεχνική Ολυμπιακή, ενώ υποχωρούν οι Attica Bank, MIG, Quest Συμμετοχών, Intrakat, Νηρέας, Profile και MLS. Στο σύνολο της αγοράς, 22 μετοχές ενισχύονται έναντι 54 που υποχωρούν.