Την πτώση των διεθνών αγορών ακολουθεί το Χρηματιστήριο

Την πτώση των διεθνών αγορών ακολουθεί το Χρηματιστήριο

Την πτώση των διεθνών δεικτών ακολουθεί σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο καθώς η ανησυχία για τις επιπτώσεις του corona virus σε όλη την «αλυσίδα» της οικονομικής και εμπορικής δραστηριότητας μεγαλώνει, οδηγώντας τους επενδυτές σε μείωση ρίσκου και κατοχύρωσης της κερδισμένης ρευστότητας. 

Οι ασιατικοί δείκτες έδειξαν το δρόμο κλείνοντας με πτώση άνω του 1%, ενώ απώλειες σημειώνουν και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τις μετοχές του τεχνολογικού κλάδου να είναι στην αιχμή των πιέσεων, ύστερα από την προειδοποίηση του αμερικανικού κολοσσού Apple για πλήγμα στις πωλήσεις λόγω του ιού. 

Οι επιπτώσεις από την εξάπλωση του ιού έχουν αρχίσει και γίνονται ορατές σε πλήθος κλάδων, από τους πλέον νευραλγικούς και καθοριστικούς στην παγκόσμια οικονομία, αλλάζοντας το status quo και τα δεδομένα για όλη την τρέχουσα χρονιά. 

Ήδη, ολόκληροι κλάδοι όπως ναυτιλία, τουρισμός, εμπόριο, εφοδιαστική αλυσίδα, κρουαζιέρα, αερομεταφορές και αυτοκινητοβιομηχανία πλήττονται λιγότερο ή περισσότερο, εκθέσεις παγκόσμιου βεληνεκούς ακυρώνονται, ενώ μεγάλοι όμιλοι προειδοποιούν για «χτύπημα» στα μεγέθη τους. 

Η ζημιά λαμβάνει πολλαπλασιαστικές διαστάσεις, διότι ποτέ στο παρελθόν – σε ανάλογες ή παρεμφερείς κρίσεις – η ανθρωπότητα και εν γένει η διεθνής οικονομία δεν ήταν τόσο παγκοσμιοποιημένη όσο σήμερα. Παράλληλα, ουδέποτε στο παρελθόν η Κίνα δεν είχε τέτοιο εκτόπισμα όπως σήμερα, όπου αντιπροσωπεύει περίπου το 17% του παγκόσμιου ΑΕΠ, με momentum περαιτέρω αύξησης. 

Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον, είναι αδύνατον να μην πληγεί το momentum των χρηματιστηρίων, τουλάχιστον έως ότου ξεκαθαρίσει μερικώς η κατάσταση και αρχίσουν να διαφαίνονται τα πρώτα σημάδια «κυριαρχίας» επί του corona virus. 

Το ελληνικό χρηματιστήριο λοιπόν κινείται για δεύτερη συνεχή ημέρα πτωτικά με το Γενικό Δείκτη στις 913 μονάδες με απώλειες 0,65%, ενώ η αξία συναλλαγών σε μέτριο τέμπο ξανά, διαμορφώνεται στα 9 εκατ. ευρώ. 

Ο FTSE 25 διαπραγματεύεται στις 2.298 μονάδες με απώλειες 0,66%, ο τραπεζικός δείκτης έχει κατέλθει στις 810 μονάδες με πτώση 1,60%, ενώ καλύτερη εικόνα έχει ο Mid Cap που βρίσκεται στις 1.273 μονάδες με άνοδο 0,38%. 

Η πλειονότητα των μετοχών του FTSE 25 υποχωρεί, ενώ απώλειες άνω του 1% στη μεγάλη κεφαλαιοποίηση έχουν μετοχές όπως Alpha Bank, Εθνική, Eurobank, Πειραιώς, Μυτιληναίος, Ελλάτκωρ κ.α. Πτωτικά κινούνται και οι περισσότερες μετοχές του Mid Cap, όμως το +4,79% της MIG, κρατάει το δείκτη. Στο σύνολο της αγοράς μόνο 21 μετοχές ενισχύονται έναντι 41 που υποχωρούν.