Την παγκόσμια «επιστροφή» των αγορών ακολουθεί το ΧΑ

Την παγκόσμια «επιστροφή» των αγορών ακολουθεί το ΧΑ

Εμφατική είναι η «επιστροφή» των διεθνών χρηματιστηριακών δεικτών που έχουν καλύψει το μεγαλύτερο μέρος από τη ζημιά που υπέστησαν λόγω του σοκ του κορονοϊού, κινούμενες ήδη σε υψηλά τριών μηνών, οδηγώντας και το Χ.Α. στις 670,97 μονάδες με νέα άνοδο 1,92%, έχοντας ως αιχμές μετοχές όπως ΓΕΚ Τέρνα (+6,41%), Viohalco, Εθνική, Τιτάν, ΟΠΑΠ και Lamda Development.

Η ταχύτατη επιστροφή των διεθνών αγορών έχει αιφνιδιάσει τους περισσότερους αναλυτές αλλά και κορυφαίους οίκους όπως η Goldman Sachs που προβαίνουν σε αλλαγή της... ανάγνωσης των εξελίξεων, αλλάζοντας το μείγμα των εκτιμήσεών τους, καθώς η άνοδος των μετοχών, «ακύρωσε» εκ των πραγμάτων τα σενάρια για επιστροφή ξανά στα χαμηλά, τουλάχιστον σ' αυτή τη φάση.

Η επάνοδος στην κανονικότητα φαίνεται πως γίνεται με ταχύτερους ρυθμούς απ' ότι αρχικά είχε εκτιμηθεί και παρ' ότι τα προβλήματα είναι εξαιρετικά μεγάλα, τα χρηματιστήρια προεξοφλούν θετικά τις εξελίξεις. Ο MSCI World Index κινείται ήδη σε υψηλά τριών μηνών όπως και οι περισσότεροι επιμέρους διεθνείς δείκτες, καθώς το momentum που φέρνει το άνοιγμα των οικονομικών παγκόσμια ανατροφοδοτείται από τα θετικά νέα στη μάχη κατά του κορονοϊού.

Ο αποκαλούμενος και δείκτης των δεικτών, ο πιο καθοριστικός χρηματιστηριακός δείκτης παγκόσμια, ο S&P 500 έχει επανέλθει πάνω από τις 3.000 μονάδες, ο Dow Jones κινείται ξανά πάνω από τις 25.600 μονάδες, ενώ νέο ράλι καταγράφουν σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές. Ο δείκτης DAX της Φρανκφούρτης που έχασε τη χθεσινή συνεδρίαση λόγω της αργίας της Πεντηκοστής σήμερα κερδίζει 3,80% ξεπερνώντας και το ψυχολογικό όριο των 12.000 μονάδων, ενώ νέο ράλι άνω του 2% καταγράφουν οι CAC 40 στο Παρίσι9, FTSE MIB στο Μιλάνο και ΙΒΕΧ 35 στη Μαδρίτη.

Όλα αυτά, λαμβάνουν χώρα παρά τις εξαιρετικά σοβαρές κοινωνικοπολιτικές αναταραχές στις ΗΠΑ με τους δέκα νεκρούς, την εμπόλεμη κατάσταση και τις δεκάδες εκατομμύρια ανέργων, παρά τις τεράστιες επιπτώσεις του κορονοϊού στην παγκόσμια οικονομία και παρά τις εντάσεις μεταξύ Αμερικής και Κίνας!

Φυσικά, υπάρχουν και οι «φωνές» που κάνουν λόγο για νέα στρέβλωση στις αγορές, καθώς οι Κεντρικές Τράπεζες διοχετεύουν τεράστια ρευστότητα, που δημιουργεί μια νέα – παράλληλη... πραγματικότητα, με τις αγορές να κινούνται εν πολλοίς ανεξάρτητα από την πραγματική κατάσταση των οικονομιών.

Μέσα σ’ αυτό το κλίμα, το ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε σε υψηλά σχεδόν τριών μηνών σήμερα, δείχνοντας – στις δύο συνεδριάσεις του Ιουνίου – απελευθερωμένο από τις αρρυθμίες που προκάλεσαν οι αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων λόγω της διαγραφής τριών τραπεζών και του Τιτάνα από τον MSCI Global Standard.

Ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. όπως προαναφέρθηκε έκλεισε στις 670,97 μονάδες με άνοδο 1,92%, έχοντας υψηλό ημέρας στις 671,91 μονάδες (+2,06%) και χαμηλό στις 662,32 μονάδες (+0,60%), κινούμενος ξανά όλη την ημέρα σε θετική τροχιά. Το Χ.Α. έκλεισε για 7η συνεδρίαση ανοδικά στις οκτώ τελευταίες και για 10η συνεδρίαση στις 13 που έχουν γίνει από τις 14 Μαΐου, οπότε και άλλαξε το βραχυχρόνιο momentum, καθώς ο Γ.Δ. κερδίζει 14% έκτοτε.

Ο FTSE 25 έκλεισε στις 1.616,80 μονάδες με άνοδο 2,35% ενώ έφτασε έως το +2,63%, με τον τραπεζικό δείκτη να κλείνει στις 341,57 μονάδες με άνοδο 1,90%, ενώ έφτασε έως το +3,83%. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 82,9 εκατ. ευρώ με τα 39,4 εκατ. ευρώ στις τράπεζες, ενώ στον Large Cap διακινήθηκαν 80,4 εκατ. ευρώ, που σημαίνει ότι σ' όλη την υπόλοιπη αγορά διακινήθηκαν μόλις 2,5 εκατ. ευρώ!

Οι μετοχές της ενέργειας συνέχισαν να ξεχωρίζουν, είτε λόγω αποτελεσμάτων είτε λόγω ευρύτερης κινητικότητας στον κλάδο, ενώ πολύ βελτιωμένη εικόνα έχουν μετοχές που σχετίζονται με την αγορά και την άρση του lockdown, όπως Coca Cola HBC, ΟΠΑΠ, Jumbo και Fourlis.

H μετοχή της ΓΕΚ Τέρνα μετά το +7,56% χθες ενισχύθηκε εκ νέου κατά 6,41% σήμερα, η Viohalco έκλεισε με άνοδο 5,04%, η Εθνική +4,54%, Τιτάν +4,46%, ΟΠΑΠ +4,45%, Lamda Development +4,43%, Alpha Bank +3,53%, Coca Cola HBC +3,34%, Jumbo +2,68%, Μυτιληναίος +2,53%, ΑΔΜΗΕ +2,48% κ.λπ. Πτωτικά στον Large Cap έκλεισαν μόνο οι Πειραιώς, Σαράντης και Motor Oil και αμετάβλητες οι ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ.

Στον Mid Cap, νέα ιστορικά υψηλά για τη μετοχή του Κρι Κρι που ενισχύθηκε κατά 6,18% με την αποτίμηση να φτάνει στα 193 εκατ. ευρώ, ενώ κέρδη είχαν και οι Intrakat, Attica Bank, Πλαίσιο, Κέκροπας, Πλαστικά Θράκης, Cenergy Holdings, Intracom Holdings, AVAX και Autohellas. Στο σύνολο της αγοράς, 70 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 32 που υποχώρησαν.