Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2020, 12:07

-A +A

Την ισχυρή πτώση των διεθνών αγορών ακολουθεί το Χρηματιστήριο

Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2020, 12:07
Την ισχυρή πτώση των διεθνών αγορών ακολουθεί το Χρηματιστήριο
-A +A

Του Απόστολου ΣκουμπούρηΒ 

Με τις ευρωπαϊκές αγορές να υποχωρούν έως και 2,2% καταγράφοντας τη μεγαλύτερη διόρθωση του τελευταίου διαστήματος λόγω της κλιμάκωσης της ανησυχίας λόγω του κορονοϊού, το ελληνικό χρηματιστήριο πιέζεται εύλογα χαμηλότερα, με τον Γενικό Δείκτη να έχει χάσει τις 940 μονάδες, χωρίς όμως αντιδράσεις πανικού, ενώ υπάρχει μείωση όγκων και τζίρων.

Οι εξελίξεις με τον ιό από την Κίνα είναι ραγδαίες και «έτρεξαν» και μέσα στο Σαββατοκύριακο, με νέες απαγορεύσεις μετακινήσεων, αποκλεισμούς ολόκληρων περιοχών, και επιβολή… καραντίνας σε πληθυσμούς και πόλεις. Η παγκόσμια ανησυχία είναι εύλογα μεγάλη, καθώς πλέον κρούσματα παρουσιάζονται σε ολοένα και περισσότερες χώρες, με ό,τι συνεπάγεται αυτό ευρύτερα.

Η αρμόδια επιτροπή διεθνών εκτάκτων αναγκών του ΠΟΥ, σήμανε συναγερμό μέσης επικινδυνότητας, όμως δεν έχει ακόμη εισηγηθεί την κήρυξη του πλανήτη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, σε αναμονή της πλήρωσης των τριών κριτηρίων που έχουν τεθεί από τον διεθνή οργανισμό.

Σε κάθε περίπτωση η κατάσταση είναι σοβαρή, ενώ πέραν του θέματος της υγείας, μεγάλες εκτιμώνται και οι επιπτώσεις στην οικονομία, καθώς ανάλογα με την κλιμάκωση της κατάστασης, δύναται να χτυπηθούν (διεθνώς) ολόκληροι κλάδοι που θεωρούνται «ατμομηχανές», όπως ενέργεια, μετακινήσεις – αερομεταφορές και τουρισμός.

Και όπως επισημαίναμε και στο προηγούμενο σχόλιο, δεν αποκλείεται αυτές οι εξελίξεις – ανάλογα με την κλιμάκωση – να σημάνουν και την αφορμή ή την αιτία για ουσιαστική διόρθωση στις διεθνείς αγορές, οι οποίες άλλωστε προέρχονται από σημαντικό ράλι.

Μέσα σ' αυτές τις συνθήκες το Χρηματιστήριο Αθηνών μπήκε στην τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου έχοντας και την αναβάθμιση από τον οίκο Fitch, η οποία όμως εν πολλοίς μάλλον ήταν προεξοφλημένη, καθώς είχε «δώσει» και το πρότερο ράλι, καθώς το 2020 ο Γενικός Δείκτης κερδίζει κοντά στο 3,5%.

Σε κάθε περίπτωση το Χ.Α. ειδικά σήμερα δε θα μπορούσε να πάει κόντρα στο διεθνές κλίμα, δεδομένου ότι τα ίδια χαρτοφυλάκια δραστηριοποιούνται – λίγο πολύ – σε όλες τις αγορές. Ο Γ.Δ. έχει κατέλθει στις 933 μονάδες με πτώση 1,58%, ενώ η αξία συναλλαγών διαμορφώνεται στα 16 εκατ. ευρώ.

Στον FTSE 25 πτώση άνω του 3% καταγράφει η Viohalco, άνω του 2% υποχωρούν οι Jumbo, Aegean Airlines, Μυτιληναίος, ΕXAE, ΕΥΔΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή και Eurobank, ενώ άνω του 1% χάνουν οι Εθνική, ΕΛΠΕ, ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ, Τιτάν, ΓΕΚ Τέρνα, Fourlis κ.α.

Αρνητική είναι η εικόνα και στον Mid Cap ενώ στο σύνολο της αγοράς 23 μετοχές ενισχύονται έναντι 65 που υποχωρούν.

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Πέμπτη, 27 Φεβρουαρίου 2020
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα