7ος χρόνος, ημέρα 2154η
Παρασκευή, 24 Σεπτεμβρίου 2021

Τι συμβαίνει όταν μια εισηγμένη εξαγοράσει ένα startup με το δικό του κρυπτονόμισμα;

Τι συμβαίνει όταν μια εισηγμένη εξαγοράσει ένα startup με το δικό του κρυπτονόμισμα;

Εάν και μέχρι σήμερα κατακλυζόμασταν με εταιρικές ανακοινώσεις εταιρειών που προσέθεταν στον ισολογισμό τους ψηφιακά νομίσματα, η σημερινή ανακοίνωση της Appen (ASX:APX) δημιούργησε μια νέα περίπτωση. Η εισηγμένη στο Αυστραλιανό Χρηματιστήριο Αξιών με χρηματιστηριακή αξία Α$1,34 δισ. εξαγόρασε το Quadrant, ένα blockchain startup με έδρα την Σιγκαπούρη. 

Γιατί έχει τόσο σημασία αυτή η είδηση;

Το startup που δραστηριοποιείται στην αγορά των Big Data, έχει το δικό του ψηφιακό νόμισμα το $eQuad, που δημιουργεί μια νέα ιδιαιτερότητα. Μια εισηγμένη εταιρεία σε παραδοσιακό χρηματιστήριο να ελέγχει πλέον άμεσα ένα κρυπτονόμισμα, που μάλιστα διαπραγματεύεται σε μη αδειοδοτημένα αποκεντρωμένα ανταλλακτήρια! 

Η Appen Limited, είναι ο μεγαλύτερος πάροχος δεδομένων εκπαίδευσης υψηλής ποιότητας για οργανισμούς που αναπτύσσουν συστήματα τεχνητής νοημοσύνης σε κλίμακα, ανακοίνωσε σήμερα ότι υπέγραψε οριστική συμφωνία για την απόκτηση του Quadrant, το οποίο αναπτύσσει εφαρμογές για την καταγραφή δεδομένων τοποθεσία, δεδομένα σημείου ενδιαφέροντος (Point of Interests - ουσιασικά στίγματα στους διαδικτυακούς χάρτες) και υπηρεσίες συμμόρφωσης με αρχές προσωπικών δεδομένων. Με την απόκτηση, το προϊόν Geolancer του Quadrant αποκτά πρόσβαση σε ένα εκατομμύριο χρήστες. Μέσω του Geolancer, πολίτες μπορούν να καταγράψουν δεδομένα σημείου ενδιαφέροντος, να καταγράψουν την ακριβή τοποθεσία τους, να προσθέσουν ακριβείς τοποθεσίες και να κερδίσουν ψηφιακά νομίσματα $eQuad ως επιβράβευση. Έχει δημιουργηθεί μια μεγάλη ευκαιρία καθώς οι χάρτες λόγω της πανδημίας χρειάζονται ριζική ανανέωση, διαγραφή ανενεργών επιχειρήσεων, καταγραφή καινούριων, αλλά και ανανέωση δεδομένων. 

Η εφαρμογή Geolancer έχει πραγματοποιήσει πολλές καμπάνιες από τον Μάιο, όπου οι χρήστες κατέγραψαν 180.000+ σημεία δεδομένων POI σε επτά χώρες σε όλη τη Νοτιοανατολική Ασία. Με την εξαγορά, η Geolancer θα διατεθεί σε φάσεις τους επόμενους μήνες στους περισσότερους από 1 εκατομμύριο εργολάβους της Appen σε περισσότερες από 170 χώρες , οι οποίοι είναι ήδη έμπειροι στην καταγραφή δεδομένων.

Το ψηφιακό νόμισμα κατέγραψε ασθενή άνοδο 10% με μικρό όγκο συναλλαγών, χωρίς να έχει αντιδράσει ακόμα στον αντίκτυπο μιας τέτοιας είδησης. 

Να σημειωθεί ότι το $eQuad διαπραγματεύεται μόνο στα $0.0075, σχεδόν 87% κάτω από τα $0.053012 που διαπραγματευόταν τρεις μήνες νωρίτερα τον Μάιο. 

Η εξαγορά του ψηφιακού νομίσματος, δεν έδειχνε να μπορεί να σώσει την βουτιά που έκανε η μετοχή της Appen, με την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων της - η οποία υποχώρησε κατά 20%.  Τα έσοδα του ομίλου μειώθηκαν κατά 2% στα 196,6 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ κατά το πρώτο εξάμηνο.  Η ετήσια αξία των συμβάσεων αυξήθηκε κατά 16% στα 119,6 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ. Το EBITDA μειώθηκε κατά 14,3% στα $27,7 εκατομμύρια.

Τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους μειώθηκαν κατά 55,1% στα 6,7 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ. Παρά τα ασθενή αποτέλεσμα των κερδών, η Appen δήλωσε ενδιάμεσο μέρισμα 4,5 cents ανά μετοχή. Με βάση την τρέχουσα τιμή της μετοχής Appen, το προσωρινό μέρισμα από μόνο του παρουσιάζει απόδοση 0,32%.

Μία από τις μεγαλύτερες αγορές είναι η εκπαίδευση αλγορίθμων για την αυτόνομη κίνηση οχημάτων και η ψηφιακή νοημοσύνη. 

Η εταιρεία έχει εμβαθύνει την προσέγγισή της στην Κίνα, αναφέροντας ότι τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 60 % τα τελευταία πέντε τρίμηνα.

«Πουλάμε στους μεγάλους κινέζους γίγαντες της τεχνολογίας που αναζητούν μια ποικιλία τύπων δεδομένων, όπως δεδομένα που βασίζονται στη γλώσσα και δεδομένα που βασίζονται στην όραση», δήλωσε ο Brayan.

Ο Siraj Ahmed  επικεφαλής έρευνας για τεχνολογικές επιχειρήσεις της Citi Αυστραλίας, δήλωσε προσεκτικά αισιόδοξος για τα αποτελέσματα και διατηρεί την αγορά μετοχών.

«Ενώ η αύξηση της εργασίας είναι θετική, η βασική έμφαση στην πρόσκληση θα είναι η εμπιστοσύνη της διοίκησης για την επιστροφή διαφημιστικών έργων το 4ο τρίμηνο φέτος, δεδομένης της χαμηλότερης ζήτησης πέρυσι», ανέφερε ο κ. Ahmed σε σημείωμά του. Παράλληλα δήλωσε ότι η μείωση κεφαλαιοποίησης της εταιρείας την καθιστούν ιδανική ευκαιρία για εξαγορά ή συγχώνευση. 

Θα έχει ενδιαφέρον το επόμενο χρονικό διάστημα αν και άλλες εταιρείες θα ακολουθήσουν το νέο δρόμο, και εάν θα τολμήσουν να εξαγοράσουν blockchain startups που έχουν το δικό τους οικοσύστημα και ψηφιακό νόμισμα. Σίγουρα το όλο εγχείρημα θα έχει λογιστικές περιπλοκότητες, και αναμένουμε την αντίδραση των ρυθμιστικών αρχών.