Τι περιμένει από εδώ και πέρα η αγορά για τη μετοχή της Πειραιώς

Τι περιμένει από εδώ και πέρα η αγορά για τη μετοχή της Πειραιώς

Ο Απρίλιος φθάνει στο τέλος του, χρηματιστηριακά τουλάχιστον, με δεδομένο ότι η (Μεγάλη) Παρασκευή συνιστά αργία για το ελληνικό Χρηματιστήριο. Ένας μήνας αφενός που ήταν ανοδικός, καθώς ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη περίπου 7,3%, αφετέρου όπου πρωταγωνίστησε η διαδικασία ΑΜΚ της τράπεζας Πειραιώς, παράλληλα με το reverse split της τιμής της μετοχής λίγες ημέρες πριν.

Η διαδικασία απεδείχθη πολύπλοκη στα μάτια του μέσου επενδυτή, εξυπηρετώντας ωστόσο τα συμφέροντα της εταιρίας, καθώς αναζητήθηκε μια ριζική λύση για την εξυγίανσή της, κάτι που οδήγησε βάσει των δημοσιευμένων όρων σε πλήρη απαξίωση της μετοχής προ της διαδικασίας.

Με άλλα λόγια, υπήρξε πραγματικά μεγάλη επιβάρυνση στους μετόχους που απέκτησαν τη μετοχή πριν το reverse split (ή και πολύ πρωτύτερα), καθώς η μετοχή «φθήνυνε» άτσαλα με απανωτά limit down, όντας και για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα πιεσμένη, ως η μοναδική μετοχή που κατέρρεε σε ένα ανοδικό χρηματιστήριο.

Προφανώς, είναι μάταιο να αναζητείται λόγος γκρίνιας, πρώτον διότι η αγορά είναι ελεύθερη και ο καθένας επιλέγει πού, πόσο και για πόσο θα επενδύσει, δεύτερον διότι ο χαρακτήρας της μετοχής μέχρι και ελάχιστες ώρες πριν τη διαδικασία ήταν γνωστός και προφανής στο ταμπλό (πτωτικός και άκρως επιθετικός) και τρίτον διότι, τηρουμένων των αναλογιών, δεν φαίνεται να υπήρχε άλλος τρόπος ώστε η τράπεζα να προσελκύσει υγιή κεφάλαια, εάν δεν έδινε με discount την ευκαιρία εισόδου.

Έτσι, η τράπεζα «πουλήθηκε» φθηνά (ή αγοράστηκε φθηνα…), με δύο βιβλία, παρατράγουδα στην αγορά παραγώγων και συνοπτικές διαδικασίες, όντας ακόμα και μετά τα συνεχόμενα πρόσφατα limit up ελκυστική μακροπρόθεσμα. To σχέδιο της διοίκησης είναι αισιόδοξο και θεωρητικά στιβαρό, ώστε να λυθούν μια κι έξω τα βάρη της εταιρίας, κυρίως σε ό, τι αφορά τα χρηματοοικονομικά της και τους αντίστοιχους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας. Εξάλλου, δεν πρέπει να αμελείται ότι για λόγους που δεν είναι της παρούσης, η Πειραιώς είχε δύσκολη εικόνα σε αυτόν τον τομέα, κάτι που είχε αποτυπωθεί πολλούς μήνες νωρίτερα της επίμαχης ΑΜΚ στο ταμπλό.

Αυτή τη στιγμή, η μετοχή έχει σχεδόν διπλασιάσει την αξία της σε σχέση με αυτήν που κόστισε σε έναν επενδυτή να συμμετάσχει στο σύνολο των δικαιωμάτων του, κάτι που εξάγεται εύκολα με τους λόγους r/s και δικαιωμάτων συμμετοχής. Αυτό είναι βεβαίως λίγο χονδρικό, διότι εξαρτάται από την αρχική τιμή κτήσης των μετοχών προ της ΑΜΚ, αλλά είναι αδιαμφησβήτητο ότι η τιμή της στην περιοχή των 3 ευρώ είναι ήδη τρομερά υπεραγορασμένη.

Η ειδοποιός διαφορά εδώ είναι ότι είναι υπεραγορασμένη ως προς την τιμή ΑΜΚ, και όχι ως προς την αποτίμησή της ως εταιρία. Προφανώς, το επιχείρημα «πουλήθηκε φθηνά» στέκει ως προς την ευκαιρία των επενδυτών να συμμετάσχουν στη διαδικασία της ΑΜΚ. Από κει και πέρα όμως, η μετοχή είναι ελεύθερα διαπραγματεύσιμη (από τις 7/5), και πάλι ο καθένας μπορεί να αποφασίσει εκ νέου τις προσδοκίες του για την εταιρία.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι πρόκειται για μια άλλη εταιρία, τουλάχιστον συγκριτικά με την πάλαι ποτέ κραταιά Πειραιώς. Άλλη διοίκηση, άλλο ρυθμιστικό πλαίσιο, άλλοι μέτοχοι, άλλα (φρέσκα) χρήματα, άλλη η θέση του Δημοσίου. Το σημαντικότερο είναι ότι έχουμε και άλλο χρηματιστήριο, άλλη οικονομία, τουλάχιστον ως προς τη χρονική συγκυρία παλαιότερων ΑΜΚ, σε συνδυασμό φυσικά με τους λόγους που οδήγησαν στη νέα αυτή ΑΜΚ.

Επενδυτικά, η μετοχή παραμένει έντονα ευμετάβλητη. Θα βρεθούν τεράστια κύματα πωλητών, που είτε έχουν ήδη δημιουργήσει υπερκέρδη λόγω της συμμετοχής τους, είτε απλά θέλουν να απεγκλωβιστούν στα τρέχοντα «καλά» επίπεδα μετά από τόσους μήνες όπου κοιτούσαν στενάχωρα όλη την αγορά να ανεβαίνει, και την επιλογή τους να καταρρέει.

Παρομοίως, θα βρεθούν και πάμπολλοι αγοραστές, καθώς η μετοχή έχει ήδη γίνει πόλος έλξης κεφαλαίων και συμφερόντων. Ενδέχεται στο μέλλον να πρωταγωνιστήσει, ή έστω να επανέλθει στο τέμπο των άλλων τριών «αδελφών» που έχουν παρουσιάσει μια εκπληκτική εικόνα στο εξάμηνο (ΕΤΕ +176%, Alpha +174%, Eurobank +159%), ειδικά εάν η διοίκηση πέσει –έστω και μερικώς- μέσα στις προβλέψεις της.

Τέλος, υπάρχει η λανθασμένη πεποίθηση ότι η μετοχή «χρωστάει» το ανοδικό ράλι της. Η νέα Πειραιώς είναι απλά μια ακόμα τραπεζική επιλογή, που έκανε επανεκκίνηση τον Απρίλιο. Όποιος ρίξει μια ματιά στα χρηματοοικονομικά της στοιχεία, αλλά και στο γενικότερο κλίμα, ίσως βρει αυτήν ελκυστική. Το σημαντικό είναι να αποφασίσει τον κίνδυνο που αναλαμβάνει λόγω μεταβλητότητας και τον χρονικό ορίζοντα τοποθέτησης.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες