Τι μας επιφυλάσσει το 2016 για το Ευρωδολάριο;

Τι μας επιφυλάσσει το 2016 για το Ευρωδολάριο;

Του Νίκου Τζαμπούρα

Η περασμένη χρονιά σημαδεύτηκε από το ράλι του Δολαρίου έναντι του Ευρώ και την έναρξη της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής της Fed τον Δεκέμβριο. Η Ευρωζώνη από την πλευρά της κινήθηκε στην αντίθετη κατεύθυνση εκκινώντας το πρόγραμμα  Ποσοτικής Χαλάρωσης. Οι ίδιες θεματικές φαίνεται πως θα μας συνοδεύσουν και το νέο έτος.

Το αμερικανικό δολάριο ενισχύθηκε σημαντικά λόγω των προσδοκιών για την σύσφιξη την νομισματικής πολιτικής της Fed. Η κίνηση αυτή αναμενόταν από τις αρχές του καλοκαιριού, αλλά η καλοκαιρινή κρίση της Κίνας οδήγησε την Fed στην αναβολή της. Έτσι όταν η αύξηση επιτοκίων - η  πρώτη από το 2006 - έλαβε χώρα τον Δεκέμβριο, το Δολάριο παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο αφού οι αγορές είχαν ήδη προεξοφλήσει την κίνηση.

Για το νέο έτος η Fed προβλέπει επί της ουσίας τέσσερεις αυξήσεις επιτοκίων, αφού εκτιμά πως στο τέλος του έτους τα επιτόκια θα έχουν διαμορφωθεί στο 1,4%. Αυτό σημαίνει πως πρέπει να υπάρχει μία αύξηση κάθε δεύτερη συνεδρίαση (8 προγραμματισμένες συνεδριάσεις συνολικά). Έτσι η πρώτη αύξηση επιτοκίων για το 2016 θα μπορούσε να έλθει τον Μάρτιο. Ο στόχος αυτός μοιάζει μάλλον ουτοπικός και ως εκ τούτου οι προσδοκίες μπορούν να λειτουργήσουν σε βάρος του US Dollar κατά το 2016.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα από την πλευρά της, παρά την περικοπή των επιτοκίων και την επέκταση του QE, δεν αύξησε το πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων τον Δεκέμβριο γεγονός που εκτόξευσε το Ευρώ. Είναι προφανές πως η ΕΚΤ επέλεξε να διατηρήσει αυτό το όπλο στην φαρέτρα της για χρήση σε μεταγενέστερη συνάντηση. Με τα οικονομικά στοιχειά από την Ευρωζώνη να συνεχίζουν να απογοητεύουν, η στιγμή αυτή ίσως δεν αργήσει να έρθει. Η επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ λαμβάνει χώρα την 21η Ιανουαρίου αλλά λογικά δεν θα υπάρξει κάποια μεταβολή τόσο σύντομα. Οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν πως αυτή η εξέλιξη είναι πιο πιθανή από τον Μάρτιο και μετά.

Η νέα χρονιά ξεκίνησε με το αριστερό για το αμερικανικό νόμισμα αφού παρά τα νέα εντυπωσιακά στοιχεία απασχόλησης της αμερικάνικής οικονομίας την περασμένη εβδομάδα, το Ευρωδολάριο παρέμεινε κοντά στο 1,1000.

Έχουμε αναφέρει πολλές φορές (από τις αρχές του καλοκαιριού) πως η ισχύς του Δολαρίου φαίνεται να έχει εξαντληθεί στην περιοχή του 1,0500. Πλέον, με ήδη τρεις αποτυχημένες απόπειρες καθοδικής διάσπασης αυτών των επιπέδων, τα σημάδια κορεσμού της πτωτικής τάσης του EUR/USD είναι εμφανή. Παρόλα αυτά, με την απόκλιση νομισματικής πολιτικής μεταξύ ΗΠΑ και Ευρωζώνης να αναμένεται να οξυνθεί, η λογική λέει πως αργά ή γρήγορα το US Dollar θα καταστεί εκ νέου η ελκυστικότερη επιλογή, πιέζοντας την ισοτιμία χαμηλότερα.

* Ο κ. Νίκος Τζαμπούρας είναι Forex Trading Instructor του DailyFX.gr