Τι μας δείχνουν για το ελληνικό χρηματιστηριο οι μεγάλες εισροές του  Global X MSCI Greece ETF

Τι μας δείχνουν για το ελληνικό χρηματιστηριο οι μεγάλες εισροές του Global X MSCI Greece ETF

Μέσα στα θετικά χρηματιστηριακά νέα της τελευταίας εβδομάδας ήταν και οι εισροές κεφαλαίων ύψους 10,8 εκατ. ευρώ στα μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια που επενδύουν στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Δηλαδή μέσα σε μια μόλις εβδομάδα ανέβηκε κατά +48,65% το συνολικό μέγεθος των νέων κεφαλαίων που έχουν τοποθετηθεί  από την αρχή του 2020, στα μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια. Με αποτέλεσμα οι συνολικές ετήσιες εισροές να φτάσουν   στα 33 εκατ. ευρώ.

Αυτή είναι η δική μας εσωτερική εικόνα. Όμως σημασία έχει να δούμε και τον τρόπο που με τον οποίο αντιμετωπίζουν και οι επενδυτές από το εξωτερικό, την νέα άνοιξη του της εγχώριας χρηματιστηριακής αγοράς. Σε μια εβδομάδα, σαν και αυτή που μας πέρασε, όπου τα περισσότερα χρηματιστήρια γύρισαν στο κόκκινο, είναι χαρακτηριστικό της υγιούς πορείας του γενικού Δείκτη ότι δεν κατέρρευσε, όπως μας είχε συνηθίσει τον περισσότερο καιρό, τα τελευταία χρόνια. Κατέγραψε μια πτώση της τάξης του -0,75%, επιδεικνύοντας καλύτερη συμπεριφορά και από τον DAX και από τον γαλλικό CAC40 και από τον ιταλικό DB Italy index και από τον ισπανικό IBEX.


 

Η εικόνα που δίνεται πλέον στο εξωτερικό είναι ότι το Χρηματιστήριο Αθηνών, από τη μια ενσωματώνει όλα τα θετικά νέα της παγκόσμιας οικονομίας και από την άλλη δεν υποχωρεί με κρότο, σε κάθε πισωγύρισμα των μεγάλων χρηματιστηρίων. Πιστοποιώντας έτσι, ότι μπορεί να πατήσει άνετα πάνω στα θεμελιώδη μεγέθη των ελληνικών εταιρειών και στο αναμενόμενο turnaround story της ελληνικής οικονομίας. 

To ελληνικό χρηματιστήριο συζητιέται έστω και διερευνητικά στα desks των μεγάλων επενδυτικών οίκων του εξωτερικού, που ενδιαφέρονται να μετακυλήσουν μέρος των θέσεων τους στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και στις αναδυόμενες αγορές. Κι συζητιέται λόγω των αποδόσεων που καταγράφει μέχρι στιγμής. Διότι ας μην γελιόμαστε οι περισσότεροι fund managers, δεν γνωρίζουν κάτι για τις ελληνικές μετοχές και γνωρίζουν ελάχιστα για τη ελληνική οικονομία. Γνωρίζουν όμως καλά, ότι δεν μπορούν να αγνοούν μια μικρή αγορά που παραμένει πρώτη σε απόδοση σε μηνιαία και τριμηνιαία βάση.


Οι fund managers συναγωνίζονται μεταξύ τους για το ποιος θα έχει τις καλύτερες αποδόσεις και για το ποιο fund θα βρίσκεται πιο ψηλά στη λίστα με τις μεγαλύτερες επιτυχίες. Από αυτούς τους ξένους διαχειριστές, δεν περιμένουμε να έρθουν διότι ξαφνικά έμαθαν τι αλλάζει στη Eurobank, ή πιο είναι το μέλλον της ΔΕΗ ή για τα έργα που κερδίζει ο Μυτιληναίος στο εξωτερικό ή για τη πρόταση της ΓΕΚΤΕΡΝΑ για τη Εγνατία εδώ. Αυτό είναι κάτι με το οποίο ασχολούνται οι επενδυτές που παραδοσιακά παρακολουθούν την Ελλάδα. Και γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα. Οι ξένοι fund managers, που βλέπουν την Ελλάδα να φιγουράρει στην τέταρτη παγκόσμια θέση των αποδόσεων του τελευταίου εξαμήνου και πρώτη ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες θα ασχοληθούν με το Χρηματιστήριο Αθηνών, διότι δεν μπορούν και δεν τους επιτρέπεται να αγνοήσουν τη ευκαιρία. 
 

Έτσι βλέπουμε ακόμα και το Global X MSCI Greece ETF (GREK) ETF, το μοναδικό διεθνές ETF το οποίο καλύπτει τα εγχώρια χρηματιστηριακά δρώμενα, να αποκτά ένα έστω και μικρό ενδιαφέρον μετά αρκετά χρόνια απαξίωσης. Είναι ένα ETF, το οποίο έχει στη σύνθεση του χαρτοφυλακίου του, τις μετοχές των μεγαλύτερων εταιρειών του Χρηματιστηρίου Αθηνών, όπως του ΟΤΕ, του ΟΠΑΠ, της ΔΕΗ, της ΤΕΝΕΡΓΑ, του Μυτιληναίου, της Jumbo, της Alpha και της Εθνικής Τράπεζας, καθώς και  τα ADR του GOFPY (ΟΠΑΠ) και της JYMSY (Jumbo).   


Το Global X MSCI Greece ETF, έχει συνολικό ενεργητικό ύψους $161 εκατ. και P/E 9,2x. Το ενεργητικό του, είναι σχεδόν αμελητέο για την διεθνή χρηματοοικονομική και επενδυτική βιομηχανία. Όμως και εδώ οι αποδόσεις που καταγράφονται, δεν είναι ευκαταφρόνητες. Η μηνιαία απόδοση είναι της τάξεως του +23,20%, η τριμηνιαία στο +17,53%, η εξαμηνιαία στο +25,29%. Η απόδοση από τη αρχή του έτους παραμένει αρνητική στο -16,81%. Το ενθαρρυντικό είναι ότι μετά από μια χρονιά εκροών ύψους -$101 εκατ. και ενός εξαμήνου με εκροές ύψους -$21,3 εκατ., το τελευταίο χρονικό διάστημα εμφανίστηκαν εισροές κεφαλαίων έστω και μικρές. Έτσι τον τελευταίο μήνα υπήρξαν εισροές ύψους $4,96 εκατ. και την τελευταία εβδομάδα εισροές  ύψους $3,83 εκατ.



Στα ETFs, λειτουργεί το παράδοξο, ότι το κάρο σέρνει το άλογο και όχι το άλογο το κάρο. Τι εννοούμε με αυτό; Ότι είναι οι αποδόσεις που θα προσελκύσουν το επενδυτικό ενδιαφέρον. Διότι απευθύνονται σε επενδυτές και σε διαχειριστές που επιθυμούν να κάνουν μια διασπορά κινδύνου και να δοκιμάσουν μια εξωτική αγορά, όπως φαντάζει η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά στα μάτια τους. Όμως ακόμα και τα λιγοστά κεφάλαια που θα εισρεύσουν στο Global X MSCI Greece ETF, θα είναι ικανά να προσδώσουν μια μεγαλύτερη δυναμική στο Χρηματιστήριο Αθηνών.