Τι λένε οι τρεις «μάγοι» των αγορών για τη συνέχεια του Thanksgiving party στη Νέα Υόρκη

Τι λένε οι τρεις «μάγοι» των αγορών για τη συνέχεια του Thanksgiving party στη Νέα Υόρκη

Καυτός μήνας ο Νοέμβριος και για τα αμερικανικά χρηματιστηριακά δρώμενα. Η Νέα Υόρκη, ανταποκρίθηκε μαζί με όλες τις αγορές του πλανήτη, στη σειρά των θετικότατων νέων, σχετικά με τα εμβόλια όπως αυτά της Pfizer (NYSE: PFE), της Moderna (NASDAQ: MRNA) και της AstraZeneca (LON: AZN), αλλά και σχετικά με τη θεραπευτική αγωγή της Eli Lilly & Company (NYSE: LLY).

Οι προσδοκίες, ότι η πανδημία θα ηττηθεί σύντομα από τη επιστήμη, ότι η οικoνομική κανονικότητα βρίσκεται ante portas και ότι τα θηριώδη πακέτα ανακούφισης, ανάκαμψης και ανάπτυξης από τη πλευρά του Λευκού Οίκου θα συνεχίσουν να εισρέουν στην πραγματική οικονομία, είναι διάχυτες.

Οι προσδοκίες αυτές, συνεπικουρούμενες από τις επιθετικές κινήσεις της Fed και την πρωτοφανή στην χρηματιστηριακή ιστορία, ρευστότητα κεφαλαίων, οδήγησαν τα αμερικανικά χρηματιστήρια σε υψηλότερα επίπεδα.

Ο DJ Industrial Average χτύπησε για πρώτη φορά το φράγμα των 30.000 μονάδων, με συνολικά μηνιαία κέρδη της τάξης του +11,8%. Κατά 11,8% ανέβηκε και ο Nasdaq και κατά +10,8% ανήλθαν οι αποδόσεις του S&P 500. O δε δείκτης Russell 2000, που θεωρείται και ο αντιπροσωπευτικότερος για την εικόνα και πορεία της οικονομίας των ΗΠΑ, παρουσίασε άνοδο της τάξης του +18,3%.

Ας σημειωθεί ότι από την αρχή του χρόνου, ο Nasdaq είναι πάνω κατά +36%, ο S&P 500 κατά 12%, ο Russell 2000 κατά +9% και ο Dow κατά +4%.

Η αισιοδοξία επέστρεψε για τα καλά, τόσο στην κοινότητα των επενδυτών όσο και των traders. Τις επιφυλάξεις τους, τις εξανέμισε το αγοραστικό ρεύμα και η αντίληψη ότι η αγορά θα συνεχίσει την ανοδική της πορεία είναι παντού διάχυτη.

Ειδικά η διάθεση των traders για γρήγορες κινήσεις και αστραπιαίο κέρδος, επανήλθε στο προσκήνιο, με τον δείκτη «Απληστίας και Φόβου» να πλησιάζει το 100. Ένα σημείο στο οποίο καταγράφεται η απόλυτη επενδυτική απληστία.

Επειδή όμως όλοι γνωρίζουμε ότι τις αγορές δεν τις ανεβάζουν ούτε τα λόγια, αλλά ούτε και τα ψέματα, παρά μόνο το πραγματικό χρήμα, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι κατά τον Νοέμβριο στις αγορές της Νέας Υόρκης, το θετικό ισοζύγιο των εισροών κεφαλαίων έναντι των αντίστοιχων εκροών, έφτασε τα $89 δισ.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι οι αγοραστές μετοχικών τίτλων, όχι μόνο απορρόφησαν όλες τις ρευστοποιήσεις που έγιναν, αλλά τοποθέτησαν και νέο χρήμα στην αγορά σε επίπεδα ρεκόρ, που έχουν να παρατηρηθούν από τον Ιανουάριο του 2018.

Εκτός από τη Νέα Υόρκη, παρατηρήθηκε και μια πρωτοφανής είσοδος κεφαλαίων στις λεγόμενες αναπτυσσόμενες αγορές χρέους και μετοχών τις γνωστές και ως «emerging market debt and equities», γεγονός, που φανερώνει ότι η διάθεση για ανάληψη μεγαλύτερου ρίσκου, υιοθετήθηκε και από τις κοινότητες των διεθνών επενδυτών.

Για να δούμε τι γράφουν στις τελευταίες εκθέσεις τους, τρεις από τους μεγαλύτερους παράγοντες των χρηματιστηριακών αγορών, όπως είναι η JPMorgan Chase Bank, η Goldman Sachs και η Bank of America & BofA Securities.

Οι αναλυτές της JPMorgan Chase Bank, εκτιμούν ότι ο στόχος για τον S&P 500, για τους πρώτους μήνες του 2021, είναι οι 4.000 μονάδες. Παράλληλα θέτουν ως στόχο για το τέλος του 2021, τις 4.500 μονάδες, δηλαδή 24% πάνω από το κλείσιμο του Νοεμβρίου του 2020.

Οι αναλυτές της Goldman Sachs, παρουσιάζονται πιο συγκρατημένοι δίνοντας ως τιμές στόχους για τον S&P 500, τις 4.300 μονάδες για το 2021 και τις 4.600 μονάδες για το τέλος του 2022. Στην τελευταία έκθεση της GS αναφέρεται, ότι παρ΄ όλο που η GS είχε από το 2009 μέχρι σήμερα την πιο bullish προσέγγιση, έφτασε η στιγμή να δώσει τη θέση της σε άλλους επενδυτικούς οίκους, καθώς δεν διακρίνει το ίδιο μέγεθος και πάθος στο κοπάδι των ταύρων.

Τέλος η Bank of America & BofA Securities (πρώην Bank of America Merrill Lynch), παρουσιάζεται ακόμα πιο συντηρητική για τις εξελίξεις, καθώς σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα των fund managers της τράπεζας, οι περισσότεροι διαχειριστές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι είναι η εποχή για μετρητά (cash rule). Δηλαδή με δυο λόγια, δίνουν σήμα για ρευστοποιήσεις.

Σύμφωνα με τον διάσημο contrarian δείκτη της Bank of America & BofA Securities, “Bull & Bear indicator”, οι αγορές στη Νέα Υόρκη είναι υπεραγορασμένες και έχουν δώσει ένα μακροχρόνιο σήμα πώλησης από τις 11 Νοεμβρίου. Η τράπεζα παρ’ όλο που θεωρεί ότι το 2021 θα είναι η χρονιά του εμβολίου και όχι του ιού, η χρονιά του ανοίγματος και όχι του lockdown, η χρονιά της ανάκαμψης και όχι της ύφεσης, εκτιμά ότι δεν θα είναι μια χρονιά για ράλι, αλλά μια χρονιά αναδιάρθρωσης χαρτοφυλακίων και μετακύλισης θέσεων.

Τα διαφορετικά στοιχήματα των τριών μεγαλύτερων χρηματιστηριακών παικτών του πλανήτη, είναι πάνω στο τραπέζι. Μπορούμε να ποντάρουμε πάνω σε αυτά, ή και απλά να τα παρακολουθήσουμε.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.