Τι λένε οι ειδικοί των αγορών για τη νέα πραγματικότητα της MiFID

Τι λένε οι ειδικοί των αγορών για τη νέα πραγματικότητα της MiFID

Από σήμερα τίθεται σε ισχύ η εφαρμογή της αναθεωρημένης οδηγίας για τις αγορές χρηματοπιστωτικών μέσων. Η Ευρωπαϊκή Οδηγία MiFID (Markets in Financial Instruments Directive) καθορίζει ένα νέο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας για την εναρμόνιση των αγορών χρηματοπιστωτικών μέσων στην Ευρώπη.

Η MiFID θεσμοθετεί τον τρόπο με τον οποίο οργανώνεται και ελέγχεται ένας οργανισμός ή μια εταιρεία παροχής επενδυτικών υπηρεσιών καθώς και το πως διενεργούνται συναλλαγές μεταξύ επενδυτικών εταιρειών και πελατών στις χρηματοοικονομικές αγορές. Επίσης, θεσμοθετεί το πως παρέχονται οι επενδυτικές υπηρεσίες προς τους πελάτες.

Σύμφωνα με τους ειδικούς οι νέοι κανόνες είναι σαν να λες στους οδηγούς ότι ξαφνικά θα πρέπει να οδηγούν στο αντίθετο ρεύμα. Ενώ ο στόχος είναι να ενισχυθεί η διαφάνεια σε πρωτοφανές επίπεδο και να περιοριστούν οι συγκρούσεις συμφερόντων, οι κανονισμοί φέρνουν τα πάνω κάτω στις αγορές. Το πρακτορείο Bloomberg παρουσιάζει τις εκτιμήσεις των ειδικών για τις πιθανές επιπτώσεις της μεγαλύτερης αναδιάρθρωσης των ρυθμιστικών κανόνων στην Ε.Ε. σε διάστημα 10 ετών:

David Herro, επικεφαλής διεθνών επενδύσεων, Harris Associates: «Πρόκειται μόνο για περισσότερους κανόνες που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα που πιθανώς δεν ήταν τόσο μεγάλο όσο οι ίδιοι οι κανονισμοί. Όταν το κάνεις αυτό, το μόνο που προκαλείς είναι όλα τα είδη στρεβλώσεων και διαταράξεων. Οι ανησυχίες είναι ενδεχομένως υπερβολικές όμως οι κανόνες θα πρέπει να αντιμετωπίζουν ένα πρόβλημα άμεσα και πιστεύω ότι η MiFID δεν είναι απαραίτητα ένα τέτοιο είδος κανόνων».

Ben Pott, επικεφαλής κυβερνητικών σχέσεων, Nex Group Plc: «Η βασική πρόκληση στην πραγματικότητα είναι ότι η MiFID II έρχεται σαν ένα Big Bang, και όλα τίθενται σε ισχύ στις 3 Ιανουαρίου», δήλωσε ο Pott σε συνέντευξή του στις 19 Δεκεμβρίου. «Αυτό είναι πραγματικά δύσκολο να το απορροφήσει η αγορά και πραγματικά θα αλλάξει τον τρόπο που λειτουργούν οι αγορές σήμερα, ιδιαίτερα στα παράγωγα».

Andreas Utermann, CEO της Allianz Global Investors: «Δεν πιστεύω ότι θα δούμε αναταράξεις», τόνισε ο Utermann σε συνέντευξή του στις 13 Δεκεμβρίου. «Οι περισσότεροι διαχειριστές κεφαλαίων θα είναι έτοιμοι. Οι περισσότεροι χρηματιστές θα είναι έτοιμοι και το πρώτο τρίμηνο θα αξιοποιηθεί από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη για να είναι όλα τα συστήματα λειτουργικά και δοκιμασμένα».

Chris Bowie, partner Twentyfour Asset ManagementLLP: «Πιστεύουμε ότι η MiFID είναι κάτι καλό για τους επενδυτές διότι αυξάνει τη διαφάνεια και οτιδήποτε ενισχύει τη διαφάνεια είναι καλό. Εκτιμούμε δε, ότι έχει τα σωστά κίνητρα από πίσω. Θα ενισχύσει την ικανότητα εξεύρεσης τιμών στην αγορά προϊόντων σταθερού εισοδήματος. Ο αρνητικός παράγοντας είναι το κόστος που είναι σημαντικό».