Τη «σκυτάλη» κερδών από τη Wall πήραν οι ευρωαγορές

Τη «σκυτάλη» κερδών από τη Wall πήραν οι ευρωαγορές

Ανοδικά κινούνται σήμερα οι ευρωαγορές παίρνοντας τη σκυτάλη κερδών από τη Wall Street που οδήγησε τους δείκτες της σε κέρδη άνω του 2% και τον Dow Jones να ενισχύεται κατά 617 μονάδες.

Αφορμή για το χτεσινό ράλι που ώθησε όμως και τις σημερινές συναλλαγές στάθηκε η τοποθέτηση του επικεφαλής της Fed Τζερόμ Πάουελ που εμφανίστηκε μετριοπαθής ως προς τις αυξήσεις των επιτοκίων στο προσεχές διάστημα.

Συγκεκριμένα, ο κ. Πάουελ δήλωσε πως το επίπεδο των επιτοκίων βρίσκεται κοντά στο λεγόμενο ουδέτερο επίπεδο. με τους αναλυτές να ερμηνεύουν πως αυτή η τοποθέτηση μπορεί να σημάνει λιγότερες επερχόμενες αυξήσεις επιτοκίων.

Υπενθυμίζεται πως τον Οκτώβριο ο επικεφαλής της Fed είχε δηλώσει ότι τα επιτόκια βρίσκονταν μακρυά από το ουδέτερο επίπεδο, γεγονός που είχε ασκήσει πιέσεις στη Wall και είχε οδηγήσει τους δείκτες στο κόκκινο.

Σε αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κερδίζει 0,6% με τους περισσότερους δείκτες που δραστηριοποιούνται σε αυτόν να κινούνται σε θετικό έδαφος.

Την ίδια ώρα, επενδυτές και αναλυτές αναμένουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τη σύνοδο των G20 που θα διεξαχθεί στο Μπουένος Άιρες την Παρασκευή και μπορεί να κρίνει το μέλλον των εμπορικών σχέσεων ΗΠΑ-Κίνας, καθώς θα υπάρξει συνάντηση του Ντόναλντ Τραμπ με τον Σι Τζινπίνγκ.

Στο μεταξύ, το Brexit και η συμφωνία της Μεγάλης Βρετανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση για τους όρους αποχώρησης της πρώτης, βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Μάλιστα, η έκθεση της Τράπεζας της Αγγλίας ανέφερε χτες ότι μια κακή συμφωνία θα είχε αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία στη χώρα.

Στους επιμέρους δείκτες, ο βρετανικός FTSE κερδίζει 0,76% στις 7.057 μονάδες, ο γερμανικός DAX ενισχύεται κατά 0,79% στις 11.387 μονάδες και ο γαλλικός CAC κερδίζει 1,06% στις 5.035 μονάδες.