ΓΔ: 927,29 1,46 (0,16 %)

Τζίρος: 62,81 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 2053η
Τρίτη, 15 Ιουνίου 2021

ΓΔ: 927,29 1,46 (0,16 %)

Τζίρος: 62,81 εκατ. €   RT

Τι είναι αυτό που φέρνει ξανά τους επενδυτές στο χρυσό

Τι είναι αυτό που φέρνει ξανά τους επενδυτές στο χρυσό

Με το που η τιμή του χρυσού απομακρύνθηκε από τα $1.682/οz, που είχε καταγράψει στις 31 Μαρτίου 2021, μια σειρά από θετικές αναλύσεις και προβλέψεις για υψηλές τιμές, άρχισαν να γράφονται από τους εξειδικευμένους οίκους που ασχολούνται με τα εμπορεύματα και τα μέταλλα. Ήδη μέσα σε 2 μήνες τα συμβόλαια του χρυσού, έχουν υπερβεί τα $1.905/oz. Κάτι φαίνεται ότι αλλάζει, αλλά τι είναι αυτό και που μπορεί να οδηγήσει τις τιμές υψηλότερα;

Τα πρώτα θετικά μηνύματα είχαν αρχίσει να εμφανίζονται από τις αρχές του 2021, μέσω της ισχυρής ζήτησης και της σημαντικής συναλλακτικής κίνησης στον χώρο του φυσικού χρυσού στις ΗΠΑ. Το ρεύμα της αγοράς χρυσού σε φυσική μορφή, υπό τη μορφή των American Eagle Coins που εκδίδει το US Mint, έχει οδηγήσει τη ζήτηση σε χρυσά νομίσματα, στα υψηλότερα επίπεδα από το 2013.

Το U.S. Mint, που έχει το αποκλειστικό δικαίωμα έκδοσης νομισμάτων, έχει ανακοινώσει ότι βρίσκεται αντιμέτωπο με μια πρωτοφανή ζήτηση σε φυσικό χρυσό και φυσικό ασήμι, από την πλευρά των Αμερικανών μικροεπενδυτών. Μια υπερβολική ζήτηση που δεν αδυνατεί να καλυφθεί από την προσφορά. Και καθώς η αύξηση της ζήτησης μέσα στο 2021, δείχνει ότι θα υπερβεί την αντίστοιχη του 2020, που ήταν σε ετήσια βάση στο +455% για τα χρυσά και στο +101% για τα αργυρά American Eagle, έναντι του 2019, ο επίσημος εκδότης αυτών των νομισμάτων, θα βρεθεί χωρίς απόθεμα.

Η Γερμανική εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων Incrementum AG, εξέδωσε έκθεση με τίτλο «In Gold We Trust», στην οποία εκτιμά ότι οι πληθωριστικές πιέσεις σε παγκόσμιο επίπεδο, που έχουν αρχίσει να καταγράφονται ήδη στις πρώτες ύλες, στα αγροτικά και στα τρόφιμα, θα οδηγήσουν την τιμή του χρυσού στα $10.000 μέσα στην επόμενη δεκαετία, θέτοντας ως βραχυπρόθεσμο στόχο για τα τέλη του 2021 τα $2.000/oz.

O επενδυτικός οίκος Guggenheim, εκτιμά ότι η μεταβλητότητα που παρουσιάζεται στην πορεία των τιμών του «ψηφιακού χρυσού» όπως χαρακτηρίζεται το bitcoin, θα οδηγήσει τους συντηρητικότερους των παικτών στον φυσικό χρυσό και στα πάσης φύσεως παρελκόμενα επενδυτικά προϊόντα, σε μια προσπάθεια αποφυγής τόσο των πληθωριστικών πιέσεων, όσο και των ακραίων διακυμάνσεων του bitcoin. Ο οίκος θέτει ως τιμή στόχο τα $5.000/oz σε βάθος πενταετίας, εφ’ όσον οι κεντρικές τράπεζες συνεχίσουν το «εκτυπωτικό» τους έργο.

Οι Portfolio Wealth Advisors, εκτιμούν ότι ο μόνος τρόπος να αντισταθμιστεί η «τρέλα των κεντρικών τραπεζών», είναι η αγορά χρυσού και θέτουν ως τιμή - στόχο τα $2.200/oz, μέχρι το Δεκέμβριο του 2021.

Ακόμα και ο Kevin O'Leary, της O'Shares ETFs και της Shark Tank, παρ’ όλο που είναι ιδιαίτερα θετικός με το bitcoin, θεωρεί ότι ένα ισορροπημένο χαρτοφυλάκιο πρέπει να έχει έκθεση κατά 5%, σε επενδυτικά προϊόντα σχετικά με τον χρυσό.

H Sprott Inc., εκτιμά ότι το κοκτέιλ του αμερικανικού δημοσίου χρέους, των πληθωριστικών πιέσεων και των αρνητικών επιτοκίων, θα υπονομεύσει ακόμα περισσότερο την αγοραστική ισχύ του δολαρίου, με αποτέλεσμα την εκ νέου στροφή των επενδυτών προς τον χρυσό.

Με καθαρά τεχνικούς όρους, αυτή τη στιγμή ο χρυσός κινείται σε ημερήσιο επίπεδο, υψηλότερα του ΚΜΟ των 21 ημερών και του ΚΜΟ των 50 ημερών. Με τιμές στήριξης στα $1.873, $1.845 και $1.818. Αντίθετα, οι τιμές αντίστασης βρίσκονται στα $1.960 και $2.200. Σε εβδομαδιαίο επίπεδο, ο χρυσός έχει στηρίξεις στα επίπεδα $1.873 και $1.845, ενώ τα επόμενα επίπεδα αντίστασης βρίσκονται τα επίπεδα των $1.932 και $2.200.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.