Τι δείχνουν τα στατιστικά του Οκτωβρίου στο ΧΑ

Τι δείχνουν τα στατιστικά του Οκτωβρίου στο ΧΑ

Το σερί των εισροών στο ΧΑ έσπασε τον Οκτώβριο σε ένα μήνα που έκλεισε με κέρδη για το Γενικό Δείκτη (+3,78%). Παρά τις εκροές ύψους 55 εκατ. ευρώ οι μερίδες με προέλευση το εξωτερικό στο 10μηνο συνεχίζουν να εμφανίζουν εισροές (80,49 εκατ. ευρώ) μετά από ένα ιδιαίτερα αρνητικό 2020 όπου εμφάνισαν εκροές ύψους 625 εκατ. ευρώ. Ενθαρρυντικά είναι και τα στοιχεία των ενεργών κωδικών. Τον Οκτώβριο πραγματοποίησαν έστω και μία πράξη 25.958 κωδικοί έναντι 23.032 τον Σεπτέμβριο ενώ στο δεκάμηνο δεν έχει υπάρξει μήνας που να έχει πέσει κάτω από τους 20.000 ενεργούς κωδικούς. 

Η Τσεχία ήταν η πιο δραστήρια χώρα από πλευράς αγοραστικού ενδιαφέροντος με καθαρές εισροές 36 εκατ. ευρώ με 2 μόλις ενεργές μερίδες ενώ στον αντίποδα βρέθηκε η Μ. Βρετανία με εκροές 39,6 εκατ. ευρώ και η Γερμανία με 24,6 εκατ. ευρώ. Ακολούθησαν Ισπανία (15,97 εκατ. ευρώ) και Γαλλία (9,8 εκατ. ευρώ). Φαίνεται πάντως ότι η παρουσία του εγχώριου και του διεθνή παράγοντα ήταν μοιρασμένη καθώς η συμμετοχή των ξένων στις συναλλαγές παραμένει οριακά υψηλότερα από 50% (52,8% έναντι 52,5% τον Σεπτέμβριο).

Στα αξιοσημείωτα του Οκτωβρίου η παρουσία ενεργών κωδικών από Αυστραλία με 4 κωδικούς, Αίγυπτο και Ιορδανία. Οι αλλοδαπές μερίδες κατέχουν το 64,67% της συνολικής κεφαλαιοποίησης του ΧΑ χωρίς την συμμετοχή του ΤΧΣ. Η χώρα με την μεγαλύτερη συμμετοχή είναι η ΗΠΑ με 6,1 δις ευρώ και ακολουθεί η Κύπρος με 5,24 δις ευρώ. 

Ο Νοέμβριος τρέχει με μέσες ημερήσιες συναλλαγές 80,7 εκατ. ευρώ έναντι 59,9 εκατ. ευρώ τον Οκτώβριο και έχει μπροστά του την αναδιάρθρωση του MSCI την προσεχή Τρίτη. Η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ αναμένεται να συντηρήσει το κλίμα εισροών αλλά και το πλήθος των ενεργών κωδικών το Νοέμβριο. Το 10μηνο τρέχει με αύξηση 12,6% στα 72,7 εκατ. ευρώ έναντι 65,6 εκατ. ευρώ στο σύνολο του 2020 και όλα δείχνουν ότι συναλλακτικά το 2021 θα είναι η καλύτερη χρονιά από το 2015.

Τέλος, ο τζίρος των εταιρικών ομολόγων σε σχέση με τον Ιανουάριο έχει σχεδόν διπλασιαστεί φθάνοντας τα 25,4 εκατ. ευρώ (έναντι 13,2 εκατ. ευρώ το πρώτο μήνα της χρονιάς) ενώ στο 10μηνο παρατηρείται συνολική συναλλακτική δραστηριότητα 180,87 εκατ. ευρώ όταν ολόκληρη την περυσινή χρονιά είχαν πραγματοποιήσει πράξεις αξίας 189,4 εκατ. ευρώ.

Μέσα στον Νοέμβριο εισήχθη το νέο εταιρικό ομόλογο της Ελβαλχαλκορ ενώ εκτιμάται ότι πριν το τέλος του έτους θα γίνει η εισαγωγή του εταιρικού ομολόγου της Noval ΑΕΕΑΠ, θυγατρική του ομίλου Βιοχάλκο. Άλλες τέσσερις ομολογιακές εκδόσεις βρίσκονται σε διαδικασία φακέλου οι οποίες αναμένεται να πάρουν το δρόμο της εισαγωγής στο ΧΑ το 2022.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.