Τι δείχνει το παράδειγμα του e-CNY, για τα κρατικά ψηφιακά νομίσματα

Τι δείχνει το παράδειγμα του e-CNY, για τα κρατικά ψηφιακά νομίσματα

Η «έκδοση» ψηφιακών νομισμάτων βρισκόταν εδώ και αρκετά χρόνια, στο πλάνο των κεντρικών τραπεζών. Δεν θα μπορούσαν άλλωστε οι κεντρικές τράπεζες να μην προσαρμοστούν στις μεταβολές της χρήσης του χρήματος, των κινήσεων κεφαλαίων, αλλά και των συναλλαγών. Η πανδημία συνετέλεσε σε σημαντικό βαθμό, στη μεταφορά του «πορτοφολιού» μας στο κινητό τηλέφωνο και στην αντικατάσταση της καταβολής μετρητών από την ψηφιακή μεταφορά ποσών.

Έτσι η ψηφιοποίηση των διαδικασιών, οδήγησε στην ανάγκη της χρήσης ψηφιακού χρήματος, αντί των συμβατικών και χάρτινων και μεταλλικών νομισμάτων. Κάτι στο οποίο έχουν συνηθίσει λίγο πολύ όλοι οι πελάτες των τραπεζών, μέσω της ανάγνωσης των extrait των τραπεζικών λογαριασμών ή της χρήσης των πιστωτικών καρτών τους.

Ομολογουμένως τον δρόμο προς τα ψηφιακά νομίσματα δεν τον άνοιξαν οι τράπεζες, αλλά οι εταιρείες παροχής υπηρεσιών ηλεκτρονικών πληρωμών, ψηφιακών μεταφορών κεφαλαίων, που κτύπησαν κατά μέτωπο τις τράπεζες, προσφέροντας χαμηλότατα κόστη και υψηλότατες ταχύτητες στους χρήστες των υπηρεσιών τους. Σε αυτή την κατεύθυνση, ήρθαν να συμβάλλουν και τα κρυπτονομίσματα, που έδωσαν μια διαφορετική χροιά στην έννοια του χρήματος.

Από ολόκληρο αυτό το νέο οικοσύστημα του ψηφιακού χρήματος, απουσίαζε σύμφωνα με τους κεντρικούς τραπεζίτες, η έννοια της πιστότητας, της ασφάλειας και της σιγουριάς του τραπεζικού συστήματος. Το αρνητικό παράδειγμα του 19ου αιώνα, κατά τη διάρκεια του οποίου, υπήρχε έκδοση διαφόρων νομισμάτων από διαφορετικές τράπεζες, που οδήγησε σε προβλήματα στις συναλλαγές, στις ανταλλαγές και στις εκκαθαρίσεις των νομισμάτων, αποτελεί τη βάση πάνω στην οποία πορεύεται ο «ιδεολογικός χαρακτήρας» των ψηφιακών νομισμάτων των κεντρικών τραπεζών, που διεθνώς ονομάζονται CBDCs δηλαδή Central Bank Digital Currencies.

H πορεία του ευρωπαϊκού CBDC, θα μπει στην τελική της φάση το Q3 του 2023, με την τελική «έκδοση» και «κυκλοφορία» του CBDC να αναμένεται να γίνει το Q2 του 2026, αφού θα έχουν ξεπεραστεί όλες οι παιδικές ασθένειες αυτό του σημαντικότατου εγχειρήματος.

Και ενώ η Fed και η ECB, κινούνται με σχετικά αργά βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση, η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας (PBoC) είχε ήδη λανσάρει το δικό της ψηφιακό χρήμα e-CNY από το 2021, που δοκιμάστηκε και χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου. Ένα γεγονός που είχε επισκιαστεί από την αναγγελία της ισχυρής συμμαχικής συμφωνίας ανάμεσα στην Κίνα και στη Ρωσία, ελάχιστες ημέρες πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τα ελάχιστα στοιχεία που έχουν διαρρεύσει από την PBoC, κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων είχαν ενεργοποιηθεί περισσότερα από 250 εκατ. wallets (ψηφιακά πορτοφόλια) που πραγματοποίησαν ψηφιακές συναλλαγές, αξίας άνω των $13 δισ. Ο αριθμός των wallets είναι ιδιαίτερα χαμηλός, συγκρινόμενος με του αριθμούς των ενεργών χρηστών της ΑliPay, της WePay και της QQ που υπερβαίνουν τα 900 εκατ. στην Κίνα.

Η τεχνολογία πίσω από το e-CNY, βασίζεται θεωρητικά πάνω σε ένα κεντροποιημένο σύστημα καταγραφής των ημερήσιων συναλλαγών και σε ένα σύστημα εκκαθάρισης στο τέλος του 24ώρου. Παρ’ όλο που δεν υπάρχουν διαρροές σχετικά τα υπόλοιπα ψηφιακά τεχνολογικά χαρακτηριστικά, εκτιμάται ότι η PBoC, χρησιμοποιεί ένα υβριδικό σύστημα που βασίζεται πάνω στο blockchain.

Ο αριθμός των συναλλαγών σε e-CNY ανά δευτερόλεπτο, το γνωστό TPS (transaction per second) κυμάνθηκε πέριξ των 10.000, με στόχο να πλησιάσει μελλοντικά τις 300.000 συναλλαγές. Μεγέθη ιδιαίτερα χαμηλά, συγκρινόμενα με τα αντίστοιχα της Fed, που εκτελούνται σε δοκιμαστικό επίπεδο σε πανεπιστημιακούς χώρους, με τα TPSs να αγγίζουν ακόμα και τις 1,7 εκατ./ δευτερόλεπτο.

Όσον αφορά την αξία των «κυκλοφορούντων» e-CNY, ας σημειωθεί ότι αποτελεί μόλις το 0,0002% του κινεζικού νομισματικού δείκτη Μ2.

Το παράδειγμα της ψηφιακά προηγμένης Κίνας δείχνει, ότι θα είναι μακρύς και δύσκολος ο δρόμος της υιοθέτησης των CBDCs στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη. Ειδικά όταν για τη διαχείριση ενός ψηφιακού λογαριασμού αρκεί ένας λογαριασμός στην κεντρική τράπεζα και μόνο. Πράγμα που σημαίνει ότι οι παραδοσιακές εμπορικές τράπεζες, θα έχουν να αντιμετωπίσουν ένα εντελώς διαφορετικό τοπίο, ειδικά μετά από τη μαζική εισβολή των εταιρειών ψηφιακής τραπεζικής και ψηφιακών συναλλαγών, σε ένα χώρο που θα κατακτηθεί από την ψηφιακή τεχνολογία.

Στη νέα εποχή δεν θα μιλάμε για τράπεζες, που χρησιμοποιούν ψηφιακή τεχνολογία, αλλά για ψηφιακές εταιρείες που θα κατέχουν τραπεζικές άδειες.