7ος χρόνος, ημέρα 2059η
Δευτέρα, 21 Ιουνίου 2021

Τι 30, τι 40, τι... 50; Το μαύρο κουτί του bitcoin πετάει 

Τι 30, τι 40, τι... 50; Το μαύρο κουτί του bitcoin πετάει 

Οι παλαιότεροι θυμούνται την ομώνυμη ελληνική κωμική ταινία του 1972, με πρωταγωνιστή τον Λάμπρο Κωνσταντάρα, σε σκηνοθεσία Κώστα Καραγιάννη. Οι ακόμα παλαιότεροι θυμούνται το ομώνυμο τραγούδι του 1958, σε μουσική Νίκυ Γιάκοβλεφ και στίχους Πυθαγόρα. 

Σήμερα οι νέοι παρακολουθούν την ανοδική έκρηξη του bitcoin, διερωτώμενοι, αν ο στόχος θα είναι το 30, το 40, ή το 50; Ο Νίκος Κωστόπουλος, στη καθημερινή του αρθρογραφία για τα κρυπτονομίσματα, εξέφρασε προ ημερών την άποψη ότι η έλλειψη προσφοράς bitcoin στην αγορά θα εκτοξεύσει ακόμα περισσότερο την αξία του «ψηφιακού χρυσού». Η έλλειψη προσφοράς, συμβαδίζει με την απογείωση του ενδιαφέροντος για την αγορά του bitcoin ακόμα και στη Ελλάδα, με την ελληνική κοινότητα του  twitter να υποδέχεται με 100.000 tweets την ανοδική διάσπαση του επιπέδου των $20.000, την Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου.

Και ενώ το bitcoin ετοιμάζεται να χάσει μέσα στο πρώτο τρίμηνο ου 2021, το πιο δυνατό χαρακτηριστικό του, που είναι η ανωνυμία και η κίνηση κάτω από τα ραντάρ των Αμερικανικών διωκτικών αρχών της Financial Crimes Enforcement Network (FinCEN), δεν έχει παύσει η καταγραφή καθημερινών νέων υψηλών τιμών ανταλλαγής με το αμερικανικό δολάριο. 

Στα ερωτήματα που έθεσε ο καθηγητής Ρουμπινί του Stern School of Business, σχετικά με το τι ακριβώς αντιπροσωπεύει το bitcoin, μια που δεν ανήκει στην κατηγορία των περιουσιακών στοιχείων που γνωρίζουμε, όπως είναι τα ομόλογα, οι μετοχές, τα ακίνητα και πολύτιμα μέταλλα, προστέθηκαν και άλλα. Όπως, με ποιον τρόπο αποτιμάται κάτι που δεν αποδίδει εισόδημα, ή κέρδη κεφαλαίου; Και, ποιοι είναι οι κάτοχοι των bitcoins στον κόσμο;

Σκοτάδι πληροφόρησης και...χάος

Μαύρο σκοτάδι καλύπτει το ιδιοκτησιακό καθεστώς των bitcoins. To μόνο σίγουρο είναι ότι σήμερα κυκλοφορούν 18,5 εκατομμύρια bitcoins και ότι το ανώτατο όριο bitcoins εν κυκλοφορία θα είναι τα 21 εκατομμύρια. Από εκεί και πέρα, το χάος. 

Ακόμα και στις ΗΠΑ, που στα στατιστικά στοιχεία αποτελούν το μεδούλι των αγορών τα στοιχεία είναι ελάχιστα. Σύμφωνα με διαφορετικές αναλύσεις το ποσοστό των πολιτών στις ΗΠΑ, που κατέχουν bitcoins κυμαίνεται από το 2% μέχρι το 11%.

Η αδιαφάνεια και η ανωνυμία που προσφέρει το bitcoin και που συγκινεί τους συμμετέχοντες στο παιχνίδι, δεν μας επιτρέπει να καταλήγουμε σε ασφαλή συμπεράσματα. Η γενική εικόνα που υπάρχει, εκτιμά ότι:

-Υπάρχουν περίπου 100 εκατομμύρια ιδιοκτήτες bitcoin

-Yπάρχουν περίπου 400.000 καθημερινοί χρήστες bitcoin

-Υπάρχουν περίπου 200 εκατομμύρια bitcoin wallets 

-Υπάρχουν περίπου 53 εκατομμύρια bitcoin traders\

Λαβύρινθος 

To παζλ δυσκολεύει αν σκεφτεί κανείς ότι κάθε ιδιοκτήτης μπορεί να έχει πολλά πορτοφόλια (wallets). Διαθέτοντας για παράδειγμα, 1 BTC στο iPhone του, 0,5 BTC στο laptop και άλλα 2 BTC στο desktop. Επίσης, πίσω από ένα λογαριασμό και μια ηλεκτρονική διεύθυνση ιδιοκτήτη μπορεί να υπάρχει ένα άτυπο ανταλλακτήριο bitcoin το οποίο να έχει μερικές χιλιάδες πελατών.  

Αρκετοί αναλυτές αναζήτησαν τo πλήθος των ιδιοκτητών bitcoin στις μεγαλύτερες πλατφόρμες συναλλαγών όπως είναι η bit-x, η bitbay, η bitfinex, η bitfinex, η cex.io, η coinbase, η exmo, η gemini, η kraken κλπ. Όμως και εκεί τα στοιχεία είναι ασαφή, διότι δεν υπάρχουν δεδομένα για ανενεργούς λογαριασμούς, για μηδενικούς λογαριασμούς, για λογαριασμούς που έχουν και άλλα κρυπτονομίσματα εκτός από το bitcoin ή για ιδιοκτήτες που έχουν πολλαπλούς λογαριασμούς σε διαφορετικές πλατφόρμες συναλλαγών. 

Οι μεγαλύτεροι γνωστοί ιδιώτες επενδυτές σε bitcoin είναι οι Cameron and Tyler Winklevoss που έχουν δηλωμένα στην κατοχή τους πάνω από 100.000 BTC. Σημαντικός επενδυτής είναι και ο Michael Novogratz, πρώην  εταίρος της Goldman Sachs και πρώην fund manager της Fortress Investment Group. Ο  Novogratz, μέσω της Galaxy Digital Holdings, έχει στη κατοχή του 13.338 bitcoins. 

Τα δεδομένα ξεκαθαρίζουν όταν η ανάλυση στρέφεται στους θεσμικούς επενδυτές που ασχολούνται με το bitcoin. Ως γνωστόν, ο μόνος νόμιμος τρόπος για να επενδύσει ένας επενδυτής σε bitcoin (BTC) σε οργανωμένη χρηματιστηριακή αγορά είναι μέσω του GBTC. To GBTC / Grayscale Bitcoin Trust είναι ένα fund εισηγμένο στα χρηματιστήρια που επενδύει σε bitcoin. Οπότε κάθε fund που επιθυμεί να επενδύσει σε BTC, επενδύει στο GBTC και από εκεί στο bitcoin.  To GBTC διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους $19,16 δισ., έχει στην κατοχή του 572,644 Bitcoin και κάθε μετοχή του αντιστοιχεί σε 0,00095049 BTC. Το δε αγοραστικό ενδιαφέρον για μετοχές του fund, είναι αυξημένο κατά 600% σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2019. 

Μεγάλα Funds χρησιμοποιούν την επένδυση στο bitcoin μέσω της μετοχικής συμμετοχής στο GBTC, όπως το ARK LLC, το ARKW ETF, το Kinetics Internet, το Kinetics Paradigm, το Arcadios Wealth Advisors και άλλα. Και όπως παρατηρούμε και στον πίνακα που ακολουθεί, τα ποσοστά συμμετοχής του BTC στο σύνολο του ενεργητικού των funds, είναι από 0,2% μέχρι και 0,4%. 

Το ύψος των ποσοστών αυτών έχει διπλή ανάγνωση. Η πρώτη ανάγνωση λέει, ότι τα funds, δεν επιθυμούν να εκτεθούν στον κίνδυνο του bitcoin. Η δεύτερη ανάγνωση λέει, ότι έτσι και επιχειρήσουν τα funds να αυξήσουν τη συμμετοχή τους στο bitcoin, δεν θα υπάρξει φρένο στις τιμές.

Σαν ταξίδι στο άγνωστο, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η πορεία του bitcoin μέσα στο 2021. Τα συμβατικά χρηματοοικονομικά μέσα και οι κλασικές μέθοδοι αποτίμησης της αξίας και της εκτίμησης του ρίσκου, σηκώνουν τα χέρια μπροστά στο bitcoin. Αδυνατούν να ερμηνεύουν, να αξιολογήσουν και να καθοδηγήσουν τους επενδυτές, σχετικά με αυτό το ...black box.    

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.