Θετικό το κλίμα στο «κλείσιμο» των ευρωαγορών

Θετικό το κλίμα στο «κλείσιμο» των ευρωαγορών

Με κέρδη διαπραγματεύτηκαν οι βασικοί ευρωπαϊκοί δείκτες στα χρηματιστήρια, καθώς η είδηση ότι η Κίνα αποδέχθηκε πρόταση των ΗΠΑ για την πραγματοποίηση νέου κύκλου συνομιλιών σχετικά με τις εμπορικές τους σχέσεις φάνηκε να προκαλεί αισιοδοξία στους επενδυτές.

Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε κατά 0,35% και κινείται στις 377.85 μονάδες, με σχεδόν όλους τους κλάδους του να έχουν εμφανίσει θετικά πρόσημα.

Στα ταμπλό, αύξηση στα κέρδη του κατέγραψε ο βρετανικός FTSE 100 κατά 0,31% στις 7.281 μονάδες, ενώ στο ίδιο κλίμα κινήθηκε και ο DAX της Γερμανίας που κέρδισε κατά 0,57% στις 12.075 μονάδες.

Προχωρώντας στη Γαλλία, θετικά πρόσημα κατέγραψε και ο CAC 40 που ενισχύθηκε κατά 0,46% στις 5.338 μονάδες.

Στην περιφέρεια, αύξηση σημείωσε η Ιταλία με τον FTSE MIB που κέρδισε κατά 0,19% στις 20.775 μονάδες, όπως και η Ισπανία με τον IBEX 35 που ενισχύθηκε κατά 0,39% στις 9.324 μονάδες.

Τέλος, καθοδικά κινήθηκε ο PSI 20 της Πορτογαλίας που κατέγραψε απώλειες κατά 0,56% στις 5.278 μονάδες.

Στα μακροοικονομικά νέα της ημέρας, η προσοχή των επενδυτών εστίασε στις εξελίξεις στο μέτωπο που εμπορικού πολέμου, μετά την είδηση ότι η κινεζική πλευρά απάντησε θετικά στην πρόταση του Υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνούτσιν για την πραγματοποίηση ενός νέου κύκλου εμπορικών συνομιλιών.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το Dow Jones, αξιωματούχοι των ΗΠΑ, υπό την ηγεσία του Μνούτσιν, έστειλαν πρόσκληση σε Κινέζους αξιωματούχους και πρότειναν συνάντηση τις επόμενες εβδομάδες για να συζητήσουν θέματα του εμπορίου.

Την είδηση επιβεβαίωσε στο δίκτυο Fox Business και ο Λάρι Κάντλοου, επικεφαλής του Οικονομικού Συμβουλίου του Λευκού Οίκου, χωρίς όμως να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Από την πλευρά της η  Κίνα ανακοίνωσε ότι χαιρετίζει την πρόσκληση των ΗΠΑ, με τον εκπρόσωπο του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Γκενγκ Σουάνγκ να δηλώνει σε δημοσιογράφους ότι οι δύο χώρες συζητούν τις λεπτομέρειες.