Θετικό γύρισμα στις ευρωαγορές αναμένοντας την ΕΚΤ

Θετικό γύρισμα στις ευρωαγορές αναμένοντας την ΕΚΤ

Διέγραψαν τις πρωινές απώλειες και ολοκλήρωσαν με κέρδη στην πλειοψηφία τους οι βασικοί ευρωπαϊκοί δείκτες, με τους επενδυτές να στρέφουν το βλέμμα τους στην επερχόμενη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την Πέμπτη, όπου αναμένεται να αποφασιστεί ένα πακέτο τόνωσης της νομισματικής πολιτικής.

Σε αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ολοκλήρωσε τις συναλλαγές τους με μικρή άνοδο 0,1% στις 386,44 στο υψηλό ημέρας και ενώ κατά τις πρωινές συναλλαγές κινούνταν με απώλειες. Κέρδη 2,1% σημείωσαν οι κλάδοι των τραπεζών και της ενέργεια, ενώ απώλειες 1,1% κατέγραψε οι τεχνολογικές μετοχές.

Στα επιμέρους ευρωπαϊκά ταμπλό, ο γερμανικός DAX ενισχύθηκε κατά 0,35% και έκλεισε στις 12.268 μονάδες, ο γαλλικός CAC κατέραψε οριακά κέρδη 0,08% στις 5.593 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 ολοκλήρωσε στις 7.267 μονάδες με άνοδο 0,44%.

Σε θετικό ρυθμό κινήθηκε και ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 που κατέγραψε άνοδο 0,75% και έκλεισε στις 9.078 μονάδες, όχι όμως και ο ιταλικός FTSE MIB που υποχώρησε κατά 0,55% κλείνοντας στις 21.869 μονάδες.

Στα εταιρικά νέα, άλμα 9,3% σημείωσε η μετοχή της JD Sports, μετά τα ισχυρά αποτελέσματα πρώτου εξαμήνου που παρουσίασε η βρετανική αλυσίδα αθλητικής ένδυσης.

Αντίθετα, ισχυρές απώλειες 6,2% κατέγραψε η βρετανική Just Eat, όπως και η γαλλική EDF που είδε τη μετοχή της να υποχωρεί κατά 7,6%.

Στις υπόλοιπες εξελίξεις που εξετάζουν οι επενδυτές, το θέμα το Brexit παραμένει στο επίκεντρο, με τον Μπόρις Τζόνσον να επιμένει στο πάση θυσία Βrexit, παρά τον νόμο που επικύρωσε και η βασίλισσα Ελισάβετ και επιβάλλει παράταση των διαπραγματεύσεων.

Παράλληλα, ο οίκος αξιολόγησης Fitch, σημειώνει πως ο «πονοκέφαλος» του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ – Κίνας αλλά και η εντεινόμενη πιθανότητα ενός Brexit χωρίς συμφωνία δυσχεραίνουν την προοπτική της παγκόσμιας οικονομίας.

Το σενάριο του λεγόμενου no-deal Brexit θα οδηγούσε σε «μεγάλη ύφεση στο ΗΒ» το 2020, προειδοποίησε ο οίκος, ενώ συμπλήρωσε ότι η αναπτυξιακή προοπτική στις χώρες μέλη της ευρωζώνης θα είναι «σημαντικά μειωμένη» σε περίπτωση διαζυγίου του Λονδίνου και των Βρυξελλών άνευ συμφωνίας.