Θετικό γύρισμα στη Wall και νέο ρεκόρ για τον S&P 500 μετά τη μείωση επιτοκίων

Θετικό γύρισμα στη Wall και νέο ρεκόρ για τον S&P 500 μετά τη μείωση επιτοκίων

Με μικρά κέρδη ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές τους οι βασικοί δείκτες της Wall Street αλλά τον S&P 500 να καταγράφει νέο ιστορικό υψηλό, έπειτα από τη νέα μείωση των επιτοκίων στην οποία προχώρησε σήμερα η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, όπως αναμενόταν η Fed έκοψε κατά 25 μονάδες βάσης το βασικό της επιτόκιο αναφοράς, για τρίτη φορά εντός του 2019, στο εύρος του 1,50-1,75%, χωρίς όμως να δώσει ενδείξεις για περαιτέρω μείωση στο προσεχές διάστημα.

Όπως και την τελευταία φορά, τον Σεπτέμβριο, η Νομισματική Επιτροπή της Fed επικαλέστηκε την επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης και τον χαμηλό πληθωρισμό για την απόφασή της, ενώ σε σχέση με τις προηγούμενες μειώσεις, η διαφορά στην ανακοίνωση τώρα ήταν δεν περιείχε την αναφορά πως η Fed «θα ενεργήσει με τον κατάλληλο τρόπο για να στηρίξει την ανάπτυξη».

Κάτι που έδειξε και ο επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ, ο οποίος στις δηλώσεις του ανέφερε ότι πλέον μόνο μια σημαντική επιδείνωση της οικονομικής προοπτικής (outlook) θα δικαιολογεί πλέον μια νέα μείωση. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι κίνδυνοι ύφεσης έχουν περιοριστεί σημαντικά σε σχέση με τον Σεπτέμβριο, οι καταναλωτές βρίσκονται σε καλή κατάσταση και οι δαπάνες του δίνουν ώθηση στην οικονομία των ΗΠΑ.

Σε αυτό το κλίμα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones διέγραψε τις αρχικές του απώλειες και ολοκλήρωσε στις 27.186 μονάδες ενισχυμένος κατά 0,43%. Παρόμοια κινήθηκαν και οι άλλοι δύο δείκτες, των οποίων επίσης αντιστράφηκε η πορεία μετά την ανακοίνωση της Fed και έκλεισαν με άνοδο 0,33%, ο τεχνολογικός Nasdaq στις 8.303 μονάδες και ο διευρυμένος S&P 500 στο νέο ρεκόρ των 3.046 μονάδων.

Παράλληλα, στα μακροοικονομικά νέα της ημέρας, το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία για το ΑΕΠ στο γ'' τρίμηνο του έτους η ανάπτυξη θα διαμορφωθεί στο 1,9%, έναντι του 1,6% που εκτιμούσαν οι αναλυτές. Η ενίσχυση της αμερικανικής οικονομίας οφείλεται κυρίως στην ισχυρή καταναλωτική δαπάνη και στις δαπάνες του κρατικού τομέα.